Novosadske partije, preduzeća i klubovi duguju milione za zakup prostorija

Novosadska javna preduzeća, sportski klubovi i udruženja građana duguju "Poslovnom prostoru" milione dinara za zakup prostorija.
Prema izveštaju o poslovanju ovog preduzeća za 2015. godinu, na dan 31. decembar prošle godine najveći od svih dužnika bio je Hotel Park, s dugom od skoro 70 miliona dinara, a sledi JKP "Stan" sa 50 miliona dinara duga i brojni preduzetnici sa višemilionskim dugovima.
 
Treba napomenuti da je ovo pregled dugovanja na kraju prošle obračunske godine, te da su se iznosi i spiskovi dužnika u međuvremenu "tanko" smanjile, jer su neki zakupci delimično ili potpuno isplatili zakup prostorija. Međutim, i dalje postoji višemilionski dug Poslovnom prostoru.
 
Kako se vidi u izveštaju "Poslovnog prostora" koji je usvojila i Skupština grada, privatnici, preduzetnici i fizička lica dugovala su najviše - čak 633,1 milion dinara. Slede javna preduzeća i gradske institucije, koje su za zakup dugovala 75,8 miliona dinara, udruženja građana sa ukupnim dugom od 24,2 miliona i sportski klubovi sa 16 miliona duga. Političke partije sa odborom u Novom Sadu dugovale su na dan 31. decembar 13,8 miliona dinara za zakup prostorija koje koriste.
 
Među dužnicima su kako u zakupu, tako i pojedinci koji su već iseljeni iz prostorija na osnovu višemilionskih dugova. Kako je pomenuto, na spisku zakupaca među preduzetnicima i fizičkim licima ubedljivo najveći dug imao je Hotel Park (69,8 miliona dinara), Zekstra grupa (14,4 miliona), ali i Razvojna banka Vojvodine u stečaju (411.848 dinara), Nacionalna služba za zapošljavanje (108.154 dinara), brojni kafići, saloni za lepotu, udruženja građana i fondacije. Na ovom spisku je ukupno 222 dužnika, s ukupnim dugom od 266.2 miliona dinara. 
 
Na spisku javnih preduzeća u zakupu je JKP Stan, sa dugom na dan 31. decembar u iznosu od 50 miliona dinara, a tu se nalaze i Gradsko zelenilo (10,4 miliona), Lisje (6,7 miliona), Čistoća (4 miliona), Apolo centar tj. Novosadska televizija (2,2 miliona), Služba za zajedničke poslove Grada Novog Sada (1,6 miliona) i JKP Put (339.423 dinara). 
 
Na spisku dužnika - udruženja građana u zakupu nalaze se Ekološki pokret Novog Sada (dug 2,1 miliona dinara), Foto-kino i video savez Vojvodine (1,7 miliona), Studentski kulturni centar (1,3 miliona) i Auto-moto klub Novi Sad (952.861 dinara). Među iseljenima i bez ugovora o zakupu je Dens studio Profesional, s dugom od 5,5 miliona dinara, kao i Udruženje veterana i ratnih invalida (369.471 dinara).
 
Velika dugovanja imali su i sportski klubovi. FK Vojvodina dugovala je 4,5 miliona dinara, Ronilački klub Danubius 563.530 dinara, a zbog neizmirenih obaveza bez ugovora su bili Radnički fudbalski klub Novi Sad (3,1 miliona) i Sportsko društvo Vojvodina (2,7 miliona).
 
Dužnici su i političke partije, pa tako Reformisti Vojvodine 31. decembra duguju 1,5 miliona dinara za zakup prostorija, a SRS 1,3 miliona. Demokratska stranka dugovala je 1,1 miliona, Pokret socijalista 803.349 dinara, LSV 639.882 dinara, DSS 481.705 dinara, SNS (Pokrajina + GO) 41.301 dinara... Iseljene partije su bile LDP s dugom od 3,5 miliona dinara, Vojvođanska partija sa 1,7 miliona dinara duga, URS sa 1,4 miliona i Treća Srbija sa 324.456 dinara duga.
 
Podsetimo da mnogi dugovi prema "Poslovnom prostoru" zastare, jer preduzeće godinama ne utužuje, a pojedine dugove i prašta. To je u poseti preduzeću ustanovila i Državna revizorska institucija. Više o tome čitajte OVDE.
 
Opraštanje dugova nedavno su tražila i udruženja u oblasti kulture u Novom Sadu, među kojima je u najgorom situaciji Foto-kino i video savez Vojvodine. Međutim, kako je za 021 nedavno izjavio direktor Poslovnog prostora Zoran Jovčić, u skladu s Odlukom o davanju u zakup poslovnog prostora kojim upravlja ovo preduzeće, ne postoji nikakav osnov za korišćenje poslovnog prostora bez naknade i za praštanje dugova. Više o ovoj temi u našoj priči OVDE.
  • Djeneral

    16.08.2016 15:47
    Principijelnost
    Gde ste sada dezurni pljuvaci....pa vidite li ko jedini ispunjava svoje obaveze?.....Da to je SPO, uvek ispravni, posteni, cestiti....a zasto je na meti vas dezurnih pljuvaca to samo vi znate ali znam i ja.....smeta vam principijelnost, doslednost i postenje.
    Pljujte samo vi i dalje, zagrcnucete se u svojim pljuvackama.
  • gari

    16.08.2016 15:06
    super kako im nije banuo curcic na vrata da ih fenduje, a moze bit je to samo za gradjane, to mu dodje ko kad fudbalski klub dugije sto milki za struju i nikom nista a nama ce za par hiljada da seku zice, bem mu misa nesto tu nevalja
  • saramakas

    16.08.2016 14:47
    Aha!
    Izvrsioci, gde ste se sad skrili?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti