FOTO: Kako izgleda i čemu služi senzorna soba u Domu zdravlja

Prva senzorna soba u primarnom zdravstvenom sektoru u gradu, otvorena je u objektu Razvojnog savetovališta Doma zdravlja u Zmaj Ognjena Vuka.

Senzorna soba je inovativna metoda rada sa decom sa različitim razvojnim poremećajima. Sastoji se od opreme i sprava koje služe za podsticanje detetovih čula i sposobnosti. Prema rečima Tamare Medaković, defektologa u Razvojnom savetovalištu, u senzornoj sobi dete ima priliku da, uz mnoštvo raznolikih čulno-motoričkih stimulacija, unese red u bazičan nivo čulne i motoričke obrade.

"To je interaktivna soba u kojoj terapeut kontroliše opremu i dozira stimuluse za svako čulo prilagođavajući ih individualnim karakteristikama deteta, u zavisnosti šta je detetov najveći problem. Svaka aktivnost je smislena i usmerena ka određenom cilju, kroz igru, da bi se dete prijatno osećalo. Tretmani traju 30 minuta, a obuhvaćena su deca od 0-10 godina života", rekla je Medaković za 021.

Ona je objasnila da senzorna soba zapravo predstavlja jedan izolovani prostor koji je potpuno bezbedan i prijatan za boravak dece, kojima je dopušteno da ga sami istraže i pronađu kutak koji im je najprijatniji za rad. Opremljena je mekanim zidnim i podnim oblogama, kao i različitim elementima koji potpomažu stilumaciju čula vida, sluha, mirisa i dodira.

"Rad u toj sobi namenjen je deci sa smetnjama senzorne integracije, odnosno onoj deci koja imaju poteškoće u obradi svakodnevnih senzornih informacija u celovit opažaj, kao i deci koja pokazuju neobično ponašanje, kao na primer preterano traženje i odbijanje dodira, pokreta, zvučnih i svetlosnih senzacija. To su deca sa poremećajima pervazivnog spektra i poremećajima pažnje, mentalno nerazvijena deca, deca sa senzornim oštećenjima, govornim poteškoćama, sa smetnjama u učenju i ponašanju", objašnjava Medaković i dodaje da sama senzorna soba ne može dati kvalitetne efekte ukoliko roditelji ili staratelji kod kuće dodatno ne rade sa decom.

Efekti senzorne sobe:
- poboljšanje pažnje
- selekcija i učenje o raznovrsnim dražima
- poboljšanje komunikacije
- smanjenje stereotipnih ponašanja
- smanjenje ili izostanak neadaptibilnih oblika ponašanja
- prenošenje pozitivnih iskustava iz senzorne sobe u svakodnevne situacije

Sa decom u Razvojnom savetovalištu rade tri psihologa, dva logopeda, dva pedagoga, defektolog i medicinska sestra.

Ovo je treća senzorna soba otvorena u Novom Sadu. Pored Doma zdravlja, senzorne sobe imaju škola "Milan Petrović" i Dom u Veterniku.

  • Cc

    20.08.2016 00:39
    Koji logopedi i defektolozi??? Ako zelite da vam dete ide drzavno kod obih specijalista imate termin od sat vremena na svakih 2 do 3 nedelje.... sramota! 2 logopeda na kolilo dece????
  • ex chapman

    19.08.2016 09:34
    lepa ideja
    ali ovo na slikama mi sve deluje nekako sklepano. tapacirani zidovi a pod prozorom tučani radijator sa onim zašiljenim rebrima
  • Limanac

    19.08.2016 08:16
    bezbedan?
    Da je potpuno bezbedan prostor - NIJE jer ima radijator gde ako dete zapne ili se zatetura pa padne moze udariti glavom pa plus jos opekotine, trebalo je drugaciji vid zagrevanja sobe

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti