Beočin: Mali Romi odvojeni od neromskih vršnjaka u vrtiću

Romska deca u predškolskoj ustanovi "Ljuba Stanković" u Beočinu odvojena su od svojih neromskih vršnjaka.

Kako tvrde roditelji, oko 25 romske dece u ovu ustanovu ide isključivo popodne i nema nikakav kontakt sa ostalom decu. To predstavlja problem zato što mališani u vrtiću sa vršnjacima razgovaraju samo na romskom, a cilj bi trebalo da bude integracija sa neromskim društvom i savladavanje srpskog jezika.

"Moraju da znaju srpski kako bi pohađali osnovnu školu, ali ništa od toga. Našu decu niko ne uči srpski, oni se tamo samo igraju. Ovo je diskriminacija, niko nema razumevanja za nas. Tražili smo reakciju nadležnih, ali bezuspešno", ističe jedan od roditelja.

Da je u pitanju diskriminacija slaže se i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković. Prema njenim rečima bilo kakva segregacija dece na osnovu nacionalne ili etničke pripadnosti je nedopustiva. Ona je pozvala roditelje dece i organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava da ispitaju navode i da podnesu pritužbu, kako bi mogla da postupi u ovom slučaju.

Sa druge strane, direktorka vrtića Ljubica Lazarević kaže za "Kurir" da sve navedeno nije diskriminacija, a odvajanje romske dece opravdava manjkom prostora.

"Romska deca idu u poludnevni boravak, a grupu za to imamo samo popodne. Jako bih volela da i oni budu sa ostalom decom tokom prepodneva, ali trenutno nemamo uslova za to jer nam nedostaje prostor. Radimo na tome i za dva-tri meseca očekujem da ćemo rešiti pitanje proširenja smeštajnih kapaciteta", objašnjava Lazarević.

  • Neko

    13.09.2016 18:05
    za Istvana Farkas
    Istvane, istina jeste da u Visokoj skoli strukovnih studija za obrazovanje vaspitaca postoji smer vaspitac na romskom jeziku...E sad, koje predmete oni imaju na romskom jeziku? Nijedan, a dobice diplomu za vaspitaca na romskom jezilu...Deca se upisuju a ne znaju romski jezik. Taj koji oni uce nije romski, nego je neka mesavina...Drugo, koju metodiku oni polazu na maternjem, romskom jeziku? Nijednu...da ne nabrajam dalje...
  • Novosadjanin

    11.09.2016 08:05
    Diskriminacija
    Neromska populacija je diskriminisana, tj svi ostali. Upisuju ih u koje hoce skole, dolaze u skole sa vaskama i niko ne sme nista da im kaze a ostaloj deci kazu da se okupaju i osisaju, prolaze razrede bez ikakvog znanja, u srednje skole se upisuju na isti nacin. PA KO JE ONDA DISKRIMINISAN
  • Maša

    09.09.2016 15:11
    ....
    Ja zivim u Beocinu i to sto se prica o diskriminaciji nije istina...oni imaju najveca prava...svi rade primaju socijalu i imaju ogromne kuce dobra kola naravno nista nije na njima...ja zivim kao podstanar radim za 18000 i placam vrtic za dvoje dece 9400 da bi mogla da radim jer nema ko da ih cuva...ko ce meni da pomogne..mi smo u Beocinu manjina a ne oni...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti