Studentski domovi: "Feješ Klara" hotel spram "Bajića"

Brucoši trenutno podnose prijave za boravak u jednom od osam studentskih domova u Novom Sadu.

Osam domova imaju skoro 2.700 mesta, dva doma su druge kategorije, "Slobodan Bajić" i "Veljko Vlahović" koji se nalaze u kampusu novosadskog univerziteta. Prema rečima Gorana Milovca iz Studentskog centra Novog Sada, od samog uspeha studenata zavisi u kom će domu boraviti.

"Studentima se dodeljuju bodovi za smeštaj na osnovu postignutog uspeha u školovanju. Brucošima se računa srednja škola, a studentima prethodne godine na fakultetu. Takođe, jedan bod se dobija i na osnovu materijalnog stanja roditelja, a nažalost, u Srbiji je situacija takva da skoro svi koji se prijave dobiju taj bod. U tom smislu, na kraju zaista odlučuje uspeh. Mogu biti smešteni u domove prve kategorije koji imaju svoje kupatilo, kuhinju ili u drugom, gde studenti već moraju da dele neke stvari, na primer kupatilo", kaže Milovac.

Međutim, problem predstavlja to što u domu gde boravi oko 750 studenata, jedan tuš deli čak osam njih. Na taj problem je ukazao i upravnik "Slobodana Bajića" Dušan Jokanović koji ističe da je dosta ulagano, ali da je potrebna velika rekonstrukcija samog doma.

"I dalje stanje može da se popravi. Uvek to može bolje, pogotovo kada čovek vidi domove poput 'Feješ Klare' koja u odnosu na 'Bajić' deluje kao hotel. Jednostavno tako je dom napravljen da studenti dele tuševe i da bi se nešto promenilo u tom kontekstu potrebna je zaista veliko renoviranje", objašnjava Jokanović.

Ipak, kako su nam rekli studenti ovog doma, vremenom upoznaju navike svojih cimera i komšija, pa se retko kad dešava da im neko "upadne" dok se kupaju.

Zbog povoljne cene boravka, koji se kreće od 1.400 do 1.800 dinara, mnogi studenti koji iz drugih mesta dođu u Novi Sad žele da studiranje provedu baš u nekom od domova. Iz tog razloga se svake godine prijavi oko 1.000 studenata viška.

"Svake godine imamo mnogo više studenata koji se prijave na konkurs, nego što možemo da ih primimo. Oni ispunjavaju sve uslove, ali jednostavno, nemamo kapaciteta. Sa druge strane, iako ne uspeju da se domognu mesta u domu, studentima koji nisu iz Novog Sada, ali i onima koji jesu, mnogo znače da se hrane u našoj menzi, jer su obroci daleko jeftiniji od onoga što mogu da kupe na drugim mestima", dodaje naš sagovornik.

Studentkinja Višnja Davidović ističe da joj boravak u domu mnogo znači, pre svega finansijski, jer je ovo leto provela u iznajmljenom stanu i uvidela je da joj je to neisplativo.

"Za 1.500 dinara otprilike obezbedim boravak za ceo mesec i pritom nemam nikakvih dodatnih izdataka, u smislu da plaćam komunalije i slično. Ti novci, koje izdvojim za mesec dana, u stanu čovek potroši na jedan račun. Međutim, nije boravak u domu pogodan samo za to. On predstavlja podstrek da učiš, da mi imaš što bolji prosek kako bi i naredne godine sebi osigurao mesto u domu. Takođe, upoznaš dosta ljudi i svi imate slične probleme, kapirate se i znaš kome da se obratiš", zaključuje Davidović.

Studenti prve godine prijave za svoj boravak u domu šalju do 15. septembra, kada se konkurs završava. 

  • @Marija

    09.09.2016 17:01
    Google je čudo
    Srećemo sa teme, ali... Čuveni "mađarski" dom je itekako finansiran od strane Pokrajine, a ovo drugo je sića. Pokrajina je uložila 572 miliona dinara, a mađarska Vlada 110 miliona. Tim domom ne rukovodi Vlada Vojvodine već Nacionalni savet mađarske nacionalne zajednice i nešto što je, pretpostavljam, Udruženje građana, a namenjen je samo onima koji su osnovno ili srednje obrazovanje stekli na mađarskom (http://www.ekapija.com/website/sr/page/1220725/Studentski-dom-Evropa-u-Novom-Sadu-prve-studente-prima-od-oktobra). Da, slično je i sa Tekelijanumom, ali je to srednja škola, a i pripada Crkvi koja ga finansira (nije je napravila mađarska Vlada). Vidite, razlike su male, ali vrlo, vrlo značajne. Da se razumemo, ja ne razumem ni potrebu da se srpska deca u Pešti tako (samo)segregiraju, pa se u tome, možda, i složimo. Ali, da Vlada jedne države napravi dom, pa ga onda da jednoj zajednici da u njega stavlja samo pripadnike svoje etničke grupe?! To, izvinite, nije baš normalno.
  • Marija

    09.09.2016 16:06
    Plac za ovaj dom pripada katoličkoj crkvi, koja ga je besplatno ustupila za izgradnju ovog studenskog doma. Celu opremu, nameštaj i sve ostalo finansirala je Mađarska. Gradnja je jednim delom finansirana iz vojvođanskog budžeta , ne zam tačnu sumu. U ovaj dom dolaze i studenti srpske nacionalnosti iz Mađarske koji žele da studiraju u Srbiji. Uostalom, i Tekelijanum u Budimpešti je rezervisan samo za studente i đake srpske nacionalnosti i svi natpisi su na srpskom, pa nikom ne smeta.
    Dali je SPC ikad nešto poklonila studentima ?
  • Vladimir

    09.09.2016 11:25
    Mađarski dom na Telepu
    Ima tu jedan veeeliki problem - taj dom je finansiran, ne u celosti, ali dobrim delom, iz budžeta Pokrajine (bi i Vučić da ga otvori, iako je Pajtić još bio premijer). Dakle, to je jednako veliki problem (ako ne i veći) kao i ovo sa stranim državljanima koji dobijaju mesta u ostalim domovima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti