Koliko Novosađanke treba da budu bolesne da bi bile hitno pregledane?

Novosađanke koje i po nekoliko meseci čekaju na pregled kod ginekologa ne mogu da budu primljene ni kada smatraju da su hitan slučaj.

Iako nadležni u Domu zdravlja "Novi Sad" govore da će hitni slučajevi uvek biti momentalno primljeni, ispostavlja se da pacijentkinje i zaposleni u ovoj ustanovi imaju različita viđenja hitnosti zdravstvenog stanja.

U to se uverila Novosađanka čije ime je poznato redakciji, koja je prošle sedmice došla u ambulantu u Zmaj Ognjena Vuka. Ona je, nakon skoro sat vremena čekanja, sestri pokušala da objasni da oseća poveći čvor u levoj dojci koji joj danima nanosi bol.

"Nemam redovne menstruacije, nisu mi razne promene nepoznate, ali nikada mi se nije dogodilo da imam baš toliki čvor. Ranije su to bile žlezde, nije me bolelo i prošlo je posle nekoliko dana, ali ovaj čvor me je boleo, nije nestao ni nakon dobijanja menstruacije i posumnjala sam na nešto ozbiljno. Želela sam mišljenje ginekologa, makar ručni pregled, ali mi je sestra rekla da za mene nema nijedan termin jer je radila jedna lekarka u toj smeni. Uputila me je u privatnu praksu", navodi ova Novosađanka i dodaje da je svesna dobre namere sestre.

Međutim, ovaj slučaj dokazuje da hitnost ne tumače svi isto i da se može dogoditi da pacijentkinjama, uprkos zdravstvenom osiguranju i izabranim lekarima, bude uskraćen pregled.

"Koliko jako treba da me boli da bih bila pregledana kod državnog lekara? Najlakše je da svi idemo kod privatnika i lečimo se, ali ne znam otkud nam svima novac za to. Ako se razboliš u Srbiji, bolje da odmah odeš kod privatnika i platiš, ne čekaš dugo i znaš da li ćeš ostati živ, jer ovako više ne vredi", ogorčena je ova Novosađanka.

U Domu zdravlja "Novi Sad" povodom ovog, ali i svakog drugog slučaja hitnih pregleda, kažu za naš portal da se žene primaju prioritetno u određenim situacijama. Kako navodi načelnica Službe zdravstvene zaštite žena dr Ljiljana Stanišić, pacijentkinje će biti primljene na pregled odmah ukoliko imaju iznenadni i intenzivan bol u donjem delu trbuha i male karlice, koji ne prolazi ili se pojačava - najčešće kod žena u generativnom periodu i kod trudnica.

"Takođe, u slučajevima akutnog i obilnog krvarenja iz genitalnih organa, krvarenja u trudnoći i obilnog krvarenja u menopauzi, visoke temperature usled oboljenja genitalnog trakta, upale, otoka i bolne promene u predelu spoljašnjih genitalija, povrede polnog organa i upale dojki kod porodilja, ali i u slučaju pregleda radi prijave nasilja nad ženom", tvrdi dr Stanišić za 021. Kako dodaje, hitna stanja u ginekologiji se odmah zbrinjavaju i /ili šalju na dopunsku dijagnostiku, odnosno na tercijalni nivo zdravstvene zaštite.

"Promene na dojci u smislu čvorića na dojci, posebno kod devojaka i mlađih žena su česte, posledica su dejstva hormona u toku menstrualnog ciklusa i ne spadaju u urgentna stanja. Radi se najčešće o benignim promenama, pa se takvi pacijenti zakazuju na pregled kod svog izabranog pedijatra, ginekologa ili lekara opšte prakse, u prvi slobodan termin", poručuje ona.

Naša sagovornica imala je sreće. Pošto je, kako joj je savetovano u samoj zdravstvenoj ustanovi, otišla na ultrazvuk dojke u privatnu ordinaciju, ustanovljeno je da nema malignih promena na dojci. Međutim, pita se šta bi bilo da je ustanovljeno da ima rak.

"Neću ovaj slučaj prijavljivati zaštitniku prava pacijenata, jer sam svesna da niko u ustanovi nije imao lošu nameru. Ali sam mogla biti ozbiljno bolesna i da me niko nije pregledao. To bi moglo da se dogodi bilo kome", zaključuje ova Novosađanka.

O tome koliko dugo, najčešće usled godišnjih odmora, Novosađanke čekaju na pregled kod ginekologa, čitajte u našem tekstu OVDE.

  • Naglas razmisljam

    14.09.2016 09:16
    Ne zelim da branim zdravstvene radnike, ali kada je hitnost medicinskog pregleda u pitanju trebalo bi postovati procedure po kojima je definisano koje je stanje hitno, koje nije. Da li neko ko zeli da bude hitno primljen, jer je psihicki uznemiren (slucaj iz teksta, jer je zena i sama navela da vec danima ima taj problem) shvata da su neki drugi ljudi vec zakazali pregled i da su mozda na njega isto tako dugo cekali, a takodje za svoje stanje misle da je hitno? Mislim da je resenje u tome da postoje hitni slucajevi i prioritetni slucajevi. Hitan se neodlozno prima odmah, a uvek treba ostaviti po koji slobodan termin u narednim danima za prioritetne.
  • privatno

    13.09.2016 10:36
    hocu a ne mogu
    Moj ginekolog je uzeo bolovanje i radio privatno a meni kaze da iako su puni prica da se zene nakonedeset i neke trebaju bar jednom godisnje kontrolisati da mogu i nakon dve, .Toliko o radu, jedno pricaju a drugo rade.
  • YU

    13.09.2016 09:07
    @Ns
    Draga Ns, bila sam u sličnoj situaciji. Napisala sam pismo zaštitniku pacijentovih prava i posle nekoliko dana su me pozvali na pregled. Samo tako se može sa s***** bezobraznom!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti