Sastali se novosadski profesori emeritusi

Klub profesora emeritusa, zajednica istaknutih pojedinaca u akademskoj sferi, održao je konstitutivni sastanak.

Sastanku su, pored profesora emeritusa, prisustvovali i predstavnici Rektorata, Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost i Ogranka Srpske akademije nauka i umetnosti u Novom Sadu, koji su podržali inicijativu.

Na sastanku je usvojena osnovna programska orijentacija Kluba, koja će detaljnije biti naknadno razrađena i utvrđene su osnove za izradu operativnog programa. Takođe, usvojene su osnove za pisanje Pravilnika. Izabrano je privremeno predsedništvo do donošenja Pravilnika u sastavu: prof. dr Radmila Marinković-Nedučin, prof. dr Mirjana Vojinović-Miloradov, prof. dr Milka Oljača, prof. dr Ištvan Bikit, prof. dr Branimir Gudurić, prof. dr Irina Subotić i prof. dr Antun Malenica.

Klub profesora emeritusa Univerziteta u Novom Sadu je osnovan odlukom Saveta Univerziteta 9. juna ove godine i prvi je ove vrste u u akademskom prostoru Srbije.

Osnovni ciljevi Kluba su pružanje doprinosa u oblasti razvoja nastave i nauke na Univerzitetu, usmerenog na interdisciplinarnost i multidisciplinarnost, kao i na razvoj studijskih sadržaja i naučnih projekata, doprinos u negovanju akademskih vrednosti i etičkih principa, te afirmacija rezultata obrazovnog, naučnog i umetničkog rada u akademskoj i široj zajednici.

Zvanje profesora emeritusa može se dodeliti redovnom profesoru u penziji u skladu sa Zakonom, pod uslovima da se posebno istakao svojim naučnim odnosno umetničkim, stručnim i pedagoškim radom, da je stekao međunarodnu reputaciju i posebne zasluge za razvoj i napredak Univerziteta i fakulteta, da je postigao značajne rezultate u obezbeđivanju nastavno-naučnog, odnosno nastavno-umetničkog podmladka i da je dao značajan doprinos ugledu i afirmaciji Univerziteta i fakulteta u zemlji i inostranstvu.

U proteklom desetogodišnjem periodu u ovo zvanje izabran je 41 član kolektiva Univerziteta u Novom Sadu, sa izuzetnim rezultatima rada koji obuhvataju sva obrazovno-naučna/umetnička polja.

  • Blic

    14.09.2016 08:33
    pogled sa strane
    Za 10 godina 41 emeritus! Ovoliki broj govori da je, izborom u to zvanje, izigran zakon koji obavezuje da kada navrše određene godine života profesori moraju da idu u penziju.
    Bilo je dovoljno vremena da se pokažu i u nauci i u obrazovanju, da steknu Indekse citiranosti, napišu udžbenike, doprinesu ugledu Univerzitete i napretku na "Šangajskoj Listi", a ovo sad pre svega govori da ne znaju da obuzdaju mnoge negativne osobine.
  • Mare

    14.09.2016 07:50
    Bravo, želim im da istraju u svojim planovima.Veliki pozdrav za prof. dr Marijanu Carić.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti