Kako se političari osumnjičeni za krivična dela "nagode" sa sudom

Kako sprečiti zloupotrebe i omogućiti jednak pristup pravdi za sve građane?

Ovo je samo jedno od pitanja o kojima će se javno razgovarati na skupu "Pristup pravdi: privilegija ili obaveza?" koji se u četvrtak 15. septembra održava u prostorijama Novosadske novinarske škole (Daničićeva 3, Trg republike -  u blizini Riblje pijace).

Analizirajući veliki broj tekstova portala Južnih vesti o krivičnim postupcima koje su policija i tužilaštva pokrenuli protiv javnih funkcionera, zaključeno je da postoje procedure koje mogu da budu zloupotrebljene, pa samim tim predstavljaju veliki izazov za pravosudni sistem. Novinari ovog medija žele da novinarima, aktivistima građanskog sektora i zainteresovanim građanima predstave svoju analizu, a zatim u prisustvu tužilaca, sudija i predstavnika akademske zajednice otvore diskusiju o tome kako sprečiti zloupotrebe i omogućiti jednak pristup pravdi za sve građane. Cilj je da se dođe do konkretnih predloga za izmenu ili dopunu postojeće regulative u vezi sa transparentnijim radom tužilaštava i sudova, sa akcentom na "nagodbe" sa javnim funkcionerima osumnjičenim za krivična dela.

U diskusiji će učestvovati zamenik Apelacionog tužioca u Novom Sadu Radovan Lazić, advokat Vladimir Beljanski, te novinarka i urednik Južnih vesti Marija Vučić i Predrag Blagojević. Predviđeno je da u diskusiji bude i neko iz novosadskog suda, ali za sada još nema potvrde ko će biti sagovornik.

Diskusija počinje u 12 časova i trajaće dva sata.

  • Perica

    14.09.2016 14:20
    KRAGUJEVAC
    Bravo,da se neprovuće neki pravnik iz afere "INDEX"pa da mi soli pamet!?
  • ex chapman

    14.09.2016 12:15
    sasvim tačno
    ali i opštepoznato. dakle ne vidim šta su novo otkrili pa da se time hvale.
  • ĐURA

    14.09.2016 11:02
    IDEX
    Ulaz uz "INDEX"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti