Sukob skupštine stanara i preduzetnice zbog visećih reklama

Stanari zgrade na Bulevaru Slobodana Jovanovića 16 na Novom naselju tvrde da je vlasnica stomatološke ordinacije koja se nalazi u tom ulazu, mimo njihove saglasnosti postavila reklamne oznake na zgradu.

U pitanju su dve dve viseće reklame za ordinaciju "Bošnjak" na spoljnom delu zgrade i u haustoru za čije postavljanje, po zakonu, mora postojati saglasnost.

Nebojša Berak, predsednik Skupštine stanara, tvrdi za 021 da vlasnica ordinacije nije kontaktirala nikoga u zgradi za dozvolu da postavi reklame za svoj posao, a da je nakon postavljanja naknadno dobila saglasnost ZIG-a.

"Čim je reklama postavljena, kontaktirao sam komunalnu inspekciju, ali ništa nije urađeno. Pisao sam i ZIG-u, preduzeću koje izdaje dozvole, kako su mogli da rade protivno propisima. Samo mi je uzvraćen telefonski poziv i rečeno da je moja žalba stigla do direktora preduzeća", priča Berak.

Reklame za ordinaciju "Bošnjak" postavljene su u maju, dok su dozvole gradskih institucija izdate u julu. Inače, u istom ulazu vlasnica ordinacije Slavica Bošnjak ima dva stana, pa je samim tim i ona deo Skupštine stanara sa kojom je sporu.

Prema Odluci o uređenju Grada Novog Sada, član 71, dozvolu za postavljanje reklamne oznake ZIG izdaje kada se ispuni nekoliko uslova. Mora da postoji nacrt površine na koju se postavlja oznaka, sa tehničkim opisom i dizajnom, urbanistički uslovi i proračun sigurnosti, kao i saglasnost vlasnika zgrade, odnosno skupštine stambene zgrade i vlasnika stana na čijem delu se postavlja reklamna oznaka. Saglasnost većine stanara Slavica Bošnjak, prema navodima Beraka, ne poseduje.

Inače, ceo spor očigledno traje godinama unazad, jer je Berak najavio i sudsko razrešenje ovog sukoba dodajući kako je preduzetnica još ranije odbijala da plati troškove legalizacije zgrade i izbegavala da plaća komunalije za jedan od dva stana.

Bošnjak: Nismo imali samo saglasnost stanara

Odgovor na pitanja kako su postavili reklamu protivno propisima Grada, kao i kako su dobili dozvolu, nismo ni nakon nekoliko dana dobili od ordinacije Bošnjak. Na tekst je naknadno reagovao suprug vlasnice ordinacije Zoran Bošnjak, koji je potvrdio da nema saglasnost skupštine stanara, ali ispunjava sve druge uslove za postavljanje reklame.

"Saglasnost većine stanara nismo mogli da dobijemo baš zbog Nebojše Beraka, koji ne želi da je da. Imamo urbanistički plan, platili smo sve skupo, ali nismo mogli da dobijemo dozvolu skupštine stanara. U zgradi, inače, postoje dve nezvanične skupštine stanara koje su u sukobu. Pitam Nebojšu Beraka da li bi trebalo da skinemo sve table koje njemu smetaju, pa da još više kršimo zakon", navodi Bošnjak. 

U Zavodu za izgradnju grada nisu nam odgovorili na pitanja kako je izdata dozvola bez ispunjavanja svih uslova navedenih u gradskim aktima, uključujući i saglasnost. Ovaj slučaj je, stoga, dokaz da za reklamu zapravo nije potrebno da ispunite sve što se navodi u odlukama koje su usvojile najviše instance gradske vlasti.

  • Realista

    21.09.2016 13:49
    E Berak brt. Ala ti imas vremena
  • Perica

    21.09.2016 13:00
    Nebojša Berak
    Naravno, ja vam se donekle izvinjavam!Daste ovo napisali u prvom javljanju sve bi bilo drugačije.Kao i to,da ste Predsednik Skupštine Stanara.
  • Nebojša Berak

    21.09.2016 11:06
    Odgovor Đuri i Perici
    Naravno da je Skupština zgrade registrovana, naravno da ima svoj račun, naravno da ima ugovor na godišnjem nivou za reklamu koju spominjete i naravno da mesečno ispunjavaju svoje obaveze, naravno da su tražili saglasnost na osnovu ugovora i naravno da su tražili i dobili dozvolu tj rešenje od ZIG-a i naravno da plaćaju gradu troškove po tom osnovu i na kraju naravno da se svaki rad na održavanju zgrade plaća preko računa a ne kešom jer naravno da svi trebaju da znaju da je plaćanje poreza patriotizam prvog reda.
    A krečenje zgrade spolja smo radili sami nas nekoliko a meni nije bilo teško i da lično sa PAINT ZOOM-om okrečim sve uz pomoć tih nekoliko savesnih vlasnika stanova. I tako radimo i zimi kada se uklanja sneg.
    Koliko Skupština dobija za reklamu je svakako informacija koju vlasnici stanova znaju i naravno da su informisani i sve ide na račun zgrade. Čak smo kupili i frekventni regulator za toplu vodu pa svi stanari imaju bez obzira na sprat konstantan pritisak bez varijacija tople vode. Čim postavljate takva pitanja meni je sve jasno jer vas ne zanima suština problema niti ste čitali moje komentare pa ni onaj o tome šta je bilo u JP Informatika.
    Pošto nema šta da se krije a želim da javnost bude informisana kako zbo vas tako i zbog portala 021 da se vidi da je pokrenuo čistu priču i svima koji žive u zgradama bih poželeo da imaju tako održavanu zgradu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti