Fabrika vode u Petrovaradinu još ni na vidiku

Novi Sad će na novu fabriku vode u Petrovaradinu o kojoj se govori više od decenije, čekati bar još nekoliko godina, saznaje 021.rs.

Naime, kako su za 021 potvrdili u "Vodovodu i kanalizaciji", na ovom projektu se radi i on je jedan od kapitalnih za budućnost, ali trenutno nema bližih odrednica kada će biti realizovan.

Podsetimo, ova fabrika vode na Petrovaradinskoj adi se nalazi u planovima gradnje već godinama. Za nju je čak nekoliko puta bio obezbeđen i deo novca, ali su stalno iskrsavali neki problemi. Prvo je godinama bilo nerešeno pitanje vlasništva nad zemljištem, jer Zavod za izgradnju grada, JP "Srbijašume" i "Šajkaška" nisu mogli da postignu sporazum, da bi na kraju, pre četiri godine to rešeno uz posredovanje republičkih i pokrajinskih organa.

"Vodovod" je još pre toga platio deset miliona za izradu idejnog projekta, a kako sada navode za 021, projekat je praktično gotov i čeka se lokacijska dozvola od pokrajinskih organa kako bi se moglo preći na izradu glavnog projekta.

"Kada glavni projekat bude gotov moći će se govoriti i o tačnijoj cifri koja je potrebna za izvođenje radova. Predviđeno je da početni kapacitet novog postrojenja bude 200 litara vode u sekundi, sa mogućnošću proširenja kapaciteta. Gradnjom novog postrojenja bi se značajno povećala količina raspoložive pitke vode za Novosađane i dugoročno obezbedila stabilnost u vodosnabdevanju", kažu u "Vodvodu" za 021.rs. Prvobitna procena je bila da će za izgradnju ovog postrojenja biti potrebno oko pet miliona evra.

Koliko je značajna Fabrika vode u Petrovaradinu, koja bi se inače nalazila na prostoru od oko 4,8 hektara nedaleko od "Pobede" i postojećih izvorišta vode, govori to da će se njenom izgradnjom ubrzati prerada vode. Trenutno vodu prerađuje jedina Fabrika vode koja se nalazi kod Štranda.

Kažimo i da je idejnim projektom predviđeno da novo postrojenje ima istu tehnologiju prerade kakvu ima postojeće na Sunčanom keju, od početka rada novih blokova na njemu (aeracija, filterska polja, ozonizator, gau filteri i blago hlorisanje).

  • buba

    20.09.2016 14:30
    ˇ@Zivan
    U potpunosti se slazem s tobom..sta vise, krajnje je nepotrebna jos jedna fabrika vode..bolje je te pare ulagati u rekonstrukcije mreze i slicno..i ova fabrika je sasvim dovoljna za potrebe naseg grada..nije Novi Sad veličine Nju Jorka pa da imamo toliko potrosaca..Zadovoljni smo mi i ovom fabrikom...
  • Perica

    20.09.2016 13:00
    FABRIKA
    Fabrika je korsna investicija,jer od navedenih investicija jedino fabrika pravi pare!?
  • Peki

    20.09.2016 11:19
    Bice
    Kad na vrbi rodi grozdje.
    Trenutno stanje je takvo da ni kad bi ovo grozdje rodilo ili vrba opet nebi bilo fabrike vode ali .......
    Ako kojim slucajem vELIKI vODJA resi da se gradi bice. Ali on nece.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti