Građani čekaju priliku za bolji život na lutriji

Tokom septembra i oktobra svake godine u Novom Sadu i ostatku Srbije raste interesovanje za odlazak u Sjedinjene Američke Države.

Iako Srbiju svake godine napusti oko 30.000 osoba, interesovanje za odlazak je, pokazuje se, mnogo veće. Oni koji svoju šansu nisu iskoristili kao studenti kroz program "Work and Travel", svoju budućnost traže na lutriji. Svake godine se prijavi oko 15.000 građana Srbije na učešće na lutriji za dobijanje zelene karte, odnosno vize koja omogućava život i rad u SAD. Ovo se sprovodi u okviru "Programa raznovrsnosti" (Diversity Program) koji se sprovodi u zemljama koje ne šalju puno osoba u ovu zemlju.

Konzulka američke ambasade u Beogradu Loren O'Doerti kaže da ne postoji poseban profil osoba koje se prijavljuju u najvećem broju.

"Osobe se na lutriju prijavljuju iz raznih razloga. Neki imaju članove porodice u SAD i lutrija im predstavlja lakši način da dođu do vize, nego da traže imigrantsku vizu. Neki traže posao ili žele da putuju, dok drugi samo žele da osete kako je živeti u Americi. Zaista vidimo ljude iz različitih sfera, različitih gradova i na kraju, različitih godina", priča O'Doerti.

Međutim, na forumima na kojima se raspravlja o ovoj lutriji može se videti da se građani uglavnom prijavljuju u nadi da će kroz lutriju dobiti šansu za bolji život.

"Svi mi se prijavljujemo iz istih razloga na lutriju. Verenik 30, ja 25 godina, i pored lepih zanimanja, ovde možemo biti samo podstanari do kraja života uz puko preživljavanje. Situacija u kojoj za sve ove godine nismo mogli sebi priuštiti, a kamoli nešto drugo, bez obzira koliko radili, govori više nego dovoljno", poručila je jedna učesnica diskusije o lutriji.

Ona je dodala da je nervira što se ljudi na lutriji prijavljuju iz dosade, čime se, onima koji zaista žele da otputuju umanjuju šanse.

Novosađani će imati priliku da o samom procesu prijavljivanja saznaju više u petak u Američkom kutku, za šta moraju da se prijave. Ukoliko osoba bude izabrana na lutriji, zatraži vizi i ona joj se odobri, dobija se viza za rad i život u SAD. Nakon pet godina, osoba može da zatraži američko državljanstvo i nastavi svoj život u ovoj zemlji.

"Prošle godine smo imali 15.700 prijavljenih učesnika lutrije i izabrano je 400 dobitnika. Na kraju, nakon razgovora u ambasadi, zelenu kartu je dobilo 200 osoba. One imaju šest meseci za odlazak u SAD, neki odluče da svoj život nastave tamo, dok postoje i oni kojima je život u Srbiji bolji i u nju se vrate. Takođe, svake godine imamo nekoliko osobe koje dobiju vizu, ali se ne odluče na put, tada se uglavnom radi o nekim privatnim razlozima i to je naravno njihovo pravo", objašnjava O'Doerti.

Oni koji se prijave na ovogodišnju lutrije, ukoliko budu izabrani, na razgovor će biti pozvani 2017. godine, dok će priliku da otputuju u SAD imati u 2018. Više o samom programu građani mogu saznati na sajtu Američke ambasade.

  • Koriolan

    23.09.2016 07:21
    Pogodak "u sridu"
    @Grgolj, "Što ti je naš čovek: Rusiju grli, u Ameriku hrli!" Svaka Vam čast na savršeno jezgrovito sročenom komentaru, koji odražava tužnu suštinu života u našoj zemlji.
  • Razbroj s'

    22.09.2016 21:52
    Aj' se prebrojimo. Koliko će da hrli, a koliko da grli?
    Nek zapucaju - pa će se oma videti.,
    Meni ta zelenjava ne treba ni na poklon.
    Da idem tamo da se pržim?
  • Grgolj

    22.09.2016 20:51
    Što ti je naš čovek: Rusiju grli, u Ameriku hrli!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti