VIDEO: Mirović otkrio tradicionalnu zastavu Vojvodine

Predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović danas je u 14 časova ispred zgrade Banovine otkrio prvu "tradicionalnu zastavu" Vojvodine u pokrajini.

Zastava je svečano otrkivena, pošto je danas stupila na snagu nedavno doneta odluka da Vojvodina, pored zvanične zastave ima i tradicionalnu zastavu.

On je prilikom otkrivanja zastave naveo da su ovim ispunjene težnje svih koji su se za ovu zastavu borili vekovima.

Nakon što je otkrio zastavu, on je jedan primerak poklonio gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću.

Zastava je zatim postavljena i u centru grada, ispred Gradske kuće.

 

Podsetimo da će se tradicionalna zastava od sada paralelno koristiti uz zvaničnu zastavu Vojvodine iz 2004. godine i da će pored objekata pokrajinske vlasti, ona biti okačena i u lokalnim samoupravama.

Zastava koju je Vojvodina dobila kao tradiocinalnu je sporna za opoziciju i veliki deo javnosti, jer se zapravo radi o zastavi Kneževine Srbije iz XIX veka i na području Vojvodine se nije ni koristila, jer je u to vreme pokrajina bila deo Austorugarske monarhije i imala je druge simbole.

  • Mislilac

    26.09.2016 13:46
    Hvala LOL
    Hvala LOL na odgovoru! Nisam hteo nista komentarisati dok ne cujem strucno misljenje.
  • LOL

    25.09.2016 21:28
    za Mislilac
    Čist oksimorom tradicionalno pa novo. Ovaj grb je sve samo ne tradicionalan.. Da bi nešto postalo tradicionalno potrebno je da se to nešto sveobuhvatno prihvati i koristi duži vremenski period.Ovaj grb se koristio jako kratko kolko me sećanje služi nekih godinu dana , kako došo tako i otšo. U svakom slučaju tradcionalan nikako nije ali od sns a ništa drugo se nije moglo ni očekivati . Da bi se napravio spoj tradicionalnog i novog što bi istinski reprezentovalo Vojvodinu valjalo bi angažovati gomilu školovanih ljudi od istoričara pa sve do dizajnera što naravno u sns- megatrend krugovima nije moguće.
  • Vran Vojvodjan

    25.09.2016 18:40
    @Smešno
    Evo i vic za tebe:
    Putuje Lala za beograd, pita ga Sosa: - A jel' si pon'o pasos?

    Elem,
    i Krajina je bila najsrpskija, i Crna Gora , navodno i kosovo...
    Tako da ja ne brinem, sve ce doci na svoje mesto pa ce se konacno na trgu slusati Vivaldi
    a ne arlaukanje srBske majke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti