FOTO: Na stotine građana tražilo u Novom Sadu legalizaciju medicinske marihuane

Oko 500 građana danas je prošetalo ulicama Novog Sada u znak podrške legalizaciji upotrebe kanabisa u medicinske svrhe.

Skup pod nazivom "Kanabis marš" organizovali su Inicijativa za promenu zakonske regulative kanabisa IRKA i lokalna odeljenja za podršku građanima koji žele da koriste kanabis kao lek ili dopunu leka. Na skupu, koji je počeo na Trgu slobode, prisutnima su se obratili aktivisti udruženja i građani iz cele Srbije koji su teško bolesni, a marihuana im je pomogla u otklanjanju ili umanjenju bola ili nekog drugog simptoma bolesti.

Kako je napomenula predstavnica Socijalnog kanabis kluba Novi Sad Maja Vasić, građani su glasni u borbi za legalizaciju ove biljke zato što su na to primorani, a ne iz hira i šalje se apel nadležnim organima da reaguju i uzmu u obzir brojna iskustva korisnika medicinskog kanabisa.

Kako su naveli korisnici, medicinska marihuana pomogla je u ublažavanju simptoma multiple skleroze, epilepsije, ali i drugih oboljenja koja se teško leče ili se ne leče s velikim uspehom.

Prisutni su zatim prošetali ulicama Novog Sada u užem i širem centru i Bulevarom oslobođenja, a koloni su se pridruživali građani koji su na taj način iskazali podršku inicijativi.

"Kanabis marš" završio se na Trgu slobode.

Podsetimo, ovo je drugi po redu "Kanabis marš", masovniji od prvog održanog prošle godine u Beogradu. Više o tome šta o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe kažu predstavnici IRKA, pročitajte OVDE.

  • daffoux

    29.09.2016 08:50
    ti imas problem ...
    @ bajka

    Pravis se glup, a ti to vec jesi!
    Ocigledno imas google pa i sam pretrazi, ja sam ti samo naveo prvi clanak koji mi je google prikazao, ali eto ti mozes svoju potrebu za svakodnevnim ucenjem i prosvetljivanjem da zadovoljis malim istrazivanjima na netu.
    Sledece...ti nemas apsolutnog pojma sa kime se prepucavas ovde, niti znas neciji obrazovni, zdravstveni, socijalni ili kulturni profil - to sto imas potrebu da tvoja bude poslednja je psiholoski fenomen i zbog toga trebas potraziti strucnu pomoc. Predrasude, pa etikete koje lepis ljudima samo govore o tebi i tvom nivou - pretpostavljam da si iz neke sendvic divizije i da samo radis svoj posao za svoj internet tim...jedino tako mogu objasniti tvoje odsustvo racionalnog misljenja i gluposto koju svakodnevno iznosis - argumenti su ti 0, iza mojih stoje desetine strucnih radova koji nisu samo sa azijskog kontinenta.
    I da, mislim da si hejter koji zakuvava diskusije i onda se divi sam sebi citajuci svoje komentare iznova i iznova komentarisuci "al sam im odbrusio..."
    Ipak mislim da si samo jos jedan lik "kojem Nike smrde u hodniku" - tj.za mene si 0 i kao covek i kao virtuelni davez koji nema sta da kaze nego samo laje!


  • bajka

    29.09.2016 00:21
    @Vlada
    Pre bi ti trebao da ispratiš kome se obraćaš, nego ja konverzaciju, ali mute se slova na ekranu, razumem problem.
    Nisam se ja nastavio na tvoj komentar, već ti odgovorio, a ti si krenuo da se svađaš redom ne znajući kome odgovaraš, doduše miroljubivo, bez agresije!
    Nije nepotpisan komentar, to više ne može, a i javlja se čovek često ovde.
    Poooolako... Doći će do mozgića...
    Loša ti logika...

    Nije samo vožnja u pitanju, već sve gde se kontroliše i alkohol, bicikl, pešački (učesnik u saobraćaju), OBAVEZNO posao... Hajdemo tako!

    Za prebijanje sam raspoložen, nije problem, i SAM ću doći. Nisi ni prvi ni poslednji koji mi preti, isto ni prvi ni poslednji koji to neće nikad ponoviti!
    Ja se na tebe neću sažaliti, ni jednog trenutka, veruj mi.
    I, da ne zaboravim, pošto si me već tako fino častio do sada, a sve ti je objavljeno:
    -Tata te naučio da se ponašaš/budeš govno sa oskudnim mentalnim sposobnostima, dok poremećeno prosipaš gluposti ovde kao CITAT "odvratna, smrdljiva zlobna gnjida koju eventualno mogu upristojiti jedne dobre batine, a i to teško." KRAJ CITATA!
    Znam da je vređanje i da se spuštam na tvoj nivo, nećeš me dobiti na iskustvo, ALI, ako su tebi sve ovo objavili onda neka objave i meni!

    Dopišemo se na drugoj vesti, dok se ne vidimo!
  • bajka

    28.09.2016 17:32
    dosta za sada
    @daffoux
    Šta da ti kažem?
    "suggest that may be effective", "suggests that may prove useful", "may be promising", DOKAZ za DOKAZOM čuvenog fakulteta samo na Tajvanu, a ni tamo nije najčuveniji. Čak i njima je pod jedan ono što sam ti predložio! Dalje o tim DOKAZIMA neću!
    Zašto ti ne verujem? Nije samo brkanje dijagnoza, već si mi u prethodnom članku rekao:
    "koji je tvoj problem matori? ti si od onih sto hejtuje svako misljenje", tipično klinački rečnik, da bi ovde izjavio da si u invalidskoj penziji!? Sumnjam da imaš dan staža! 15 godina trpiš stvarnu dijagnozu i sad si se setio pogrešne, pohvalno za tako obrazovanog čoveka? Razumeš sad?

    @Vlada
    Čime si sad nezadovoljan? Izjednačim je sa alkoholom i opet ne valja? Kaži šta zaista hoćeš!
    Eto ti kontrole u saobraćaju i za odgovorno obavljanje posla, pa je koristi ako imaš neku dijagnozu ili potrebu! I neka te košta kao i alkosa ako preteraš!
    Zašto nisi preneo cele "želje" na prethodnoj vesti? Ja ću:
    "REKREATIVCIMA, KOJI NE BRINU O BOLESNICIMA VEĆ SAMO O SEBI, želim što hitniju dijagnozu da mogu da je zakonski koriste. Da budu isti sa ovima kojima treba za lek. Niko nije prvi, imate ista prava, ispunila vam se želja"
    "Kažite mi šta je bolesnije, insistirati na svojim navikama dok stvarni bolesnici ne mogu dobiti lek, ili ukazati na tu pojavu? Izgleda i vi imate svoju dijagnozu, zabrinjavajuću, zove se SEBIČNOST I NEOSETLJIVOST NA TUĐE PATNJE! ZATO sam vam i poželeo da je što pre dobijete na recept i uživate u slobodi"
    ETO TOLIKO!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti