Traži se novi izgled Pozorišnog trga i ideje za novi most preko Dunava

Novi Sad planira da do kraja godine raspiše tri arhitektonska konkursa - za uređenje Ribarca, Pozorišnog trga i novog mosta preko Dunava.

Prema saznanjima 021.rs, iz budžeta grada će se za ove konkurse izdvojiti 21,7 miliona dinara.

Grad planira da kao pripremu za konačnu popravku Pozorišnog trga, koji nije uređivan od početka osamdesetih kada je i sagrađeno Srpsko narodno pozorište, raspiše arhitektonski konkurs da bi se odabralo najbolje rešenje za ovaj prostor. Ova investicija je izvesna i, koliko se do sada moglo čuti od čelnika Grada, i pokrajinska vlast planira da Novom Sadu u 2017. godini dodeli sredstva za radove.

S druge strane, druga dva konkursa se sprovode za projekte koji možda neće biti realizovani u ovoj deceniji, jer se radi o vrlo skupim projektima, koji su i povezani lokacijski. Tako će Grad imati konkurs za uređenje Kameničke ade (Šodroš) i Ribarskog ostrva, kao i konkurs za novi most preko Dunava u nastavku Bulevara Evrope, koji prema urbanističkim planovima prelazi preko Šodroša.

Uređenje Ribarca, kao i novi most, u gradskim planovima se pominju već decenijama, a do danas nisu realizovani iz raznih razloga. Poslednje procene urbanističkih stručnjaka bile su da će novi most preko Šodroša, iako planiran još davnih šezdesetih godina, čak i pre ideje da se gradi Most slobode, na red doći tek oko 2030. godine. Mada se čini da ovim konkursima Novi Sad troši uzalud milione, dugoročno oni ipak imaju svoje prednosti, jer predstavljaju prave analize situacija na terenu koje se menjaju tokom godina.

Podsetimo da je Novi Sad pre nekoliko godina sproveo konkurs za gradnju pešačkog mosta preko Dunavca, koji će povezati Ribarac i Liman, ali da se radovi stalno odlažu i da su vlasti odlučile da njegovu gradnju pomere za 2018. godinu. Procena je da bi gradnja koštala oko 270 miliona dinara.

 • Glas iz kanalizacije

  03.10.2016 14:54
  A dok se grad kao doteruje, smrad sa Keja se sve više širi, i širi i širi. A ti narode, koji živiš u kanalizacionoj cevi, plaćaj porez, i plaćaj i plaćaj i plaćaj.
 • NS49

  02.10.2016 21:53
  Most preko Dunava na sličnoj lokaciji koja se spominje je bio planiran da se napravi još 2000 godine ali zbog dolaska na vlast onog gubitnika S: Miloševića nismo ni 3 postojeća zadržali.
  Međutim, da li se ima novaca za takav most? On ne treba da bude velik kao most Slobode a za promenu mogao bi se finansirati iz koncesije a naplaćivala bi se mostarina.
  Pa bolje i da platimo 50 ili 60 dinara nego da za Sresku stranu tj. Kamenicu ili dallje idemo okolo.
 • Branimir

  02.10.2016 06:23
  REALNI I FUNKCIONALNI PROJEKTI
  Mislim da treba odmah izvesti projekte sanacija koji mogu da se izfinansiraju iz gradskog budžeta, a nužno su potrebni, kao popločavanje Pozorišnog trga i izgradnja otvora za protok vode kroz nasip na Šodrošu (i početak čišćenja Šodroša), eventualno i izgradnja mostića na Dunavcu. Na konkursima za projekte za budućnost treba raditi, ne odlažući zbog tih konkursa realizaciju sanacionih projekata koji su i realno izvodljivi i funkcionalni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti