Novosadske škole na ekskurzijama u privatnim aranžmanima i kao grupa građana

Većina novosadskih škola i predškolskih ustanova ekskurzije i dalje organizuje protivzakonito kao grupa građana, u privatnim aranžmanima.

Ovo stvara probleme novosadskom domu zdravlja, koji mora po ubrzanom postupku da izdaje lekarske potvrde za decu, s obzirom na to da putuju na duže vreme. Kako nam je ispričala jedna majka, njeno dete jedno je od onih koje nije moglo da dobije zdravstvenu potvrdu za odlazak na ekskurziju u organizaciji OŠ "Žarko Zrenjanin", koja je zakazana za danas.

"Doktorka, kod koje se lečimo godinama, nije smela da izda potvrdu za njega, a ovo je prvi put da se tako nešto dešava. Nije on jedini koji je nije dobio danas, a ukoliko je ne dobije do petka, ne može na ekskurziju koju smo mi vrlo skupo platili", kaže ova majka za 021.

Većina roditelja prvo je smatrala da potvrdu deca ne dobijaju jer su došla u pogrešno vreme ili nisu našli izabranog lekara na radnom mestu. Istina je - lekari nisu dužni da izdaju potvrde u ovim slučajevima.

"Poštujući odluke Pravilnika o organizaciji ekskurzija, uverenje o zdravstvenom stanju učenika daje se samo za školske ekskurzije u organizaciji Ministarstva prosvete, dok ekskurzije u organizaciji grupe građana to moraju zasebno tražiti. Većina škola i predškolskih ustanova organizuje ekskurzije u privatnim aranžmanima, sa određenim prosvetnim radnicima i vaspitačima, gde mi nismo u zakonskoj obavezi da dajemo potvrde o zdravstvenom stanju", poručuju u domu zdravlja za naš portal.

Međutim, direktor škole OŠ "Žarko Zrenjanin" Žarko Mušicki kaže za naš portal da ova škola đake nije vodila kao grupu građana, već u skladu sa važećim pravilnicima i dodaje da su na kraju ipak sva deca dobila zdravstvene potvrde i danas otišla na ekskurziju.

"Mi idemo na ekskurziju kao i svaka druga škola - prema godišnjem planu, s ugovorima o bezbednosti učenika, prema važećem pravilniku. Izgleda da je dom zdravlja imao neki problem koji je prevazišao, ali ne mogu da se petljam u njihov rad", navodi on.

U Domu zdravlja napominju da postoje načini da se unapredi saradnja škola i ove zdravstvene ustanove kada je reč o ekskurzijama.

"Termine ekskurzija trebalo bi najaviti na vreme, kao i dostaviti spisak sa približnim brojem dece, kako bi savesno obavili preglede sa uvidom u njihov zdravstveni i vakcinalni karton. Na taj način izbeći ćemo gužve dodatnim pregledima u vreme već postojećih infektivnih oboljenja", poručuju u ovoj ustanovi.

Podsetimo, 021 je nedavno pisao kako sve više škola odustaje od organizovanja ekskurzija zbog obavezujućeg Zakona o javnim nabavkama. Škole, prema zakonu, moraju da odaberu turističku agenciju na javnom konkursu, pa više ne postoji mogućnost sklapanja dilova s favorizovanim agencijama. Tako, na primer, ukoliko tokom javne nabavke neko od ponuđača podnese zahtev za zaštitu prava, stopiraće celu nabavku i ekskurzija se u planiranom terminu najverovatnije neće ni održati.

Kako škole i dalje izbegavaju zakon pročitajte OVDE na primeru Novosađanke čije malo dete je dobilo ponudu u školi za ekskluzivnu šoping turu po Beču. 

  • Agencija

    10.10.2016 23:01
    Agencija tek da se zna
    Agencije su krive za sve, e pa da znate. Agencije kada dostave programe školi dostave kompletan program sa svim uslovima u skladu sa zakonom. Papirice koje dobijaju deca to pitajte iste one koji su to dali deci ili da bi vam bilo lakše to je putovanje na crno bez pokrića agencije. Koliko znam pojedine agencije su pokrenule utuzenje jer su lažno predstavljene kao organizatori putovanja za koje oni apsolutno nemaju pojma. Koristi se logo agencije i na žalost pojedine škole i prosvetari se lažno predstavljaju kao da je to cena agencije. Zašto roditelji ne pozovu agenciju da pitaju za zvaničnu cenu, zato što se boje da će njihovo dete biti zigosano da bolje rečeno prozvano. Lakše je platiti nego da dete strada. Većinu putovanja nisu u organizaciji agencija već se radi na crno. Sve dok neko dete ne strada. Da li još nekome treba nesreća kao na Srebrnom jezeru. Gospodo kasno je kada stigne nesreća, nesreću treba na vreme sprečiti i kriminalcima stati u kraj. Da li to bio policajac, sudija pa i prosvetar kriminalac je kriminalac i treba ga na vreme staviti pred lice pravde. Digni i ti svoj glas pre nego što zakukas.
  • Zarada

    10.10.2016 16:11
    Agencija - Roditelj
    Dragi roditelji koliko iz prilozenih komentara vidimo tu su i roditelji i prosvetni radnici i svako sa svog gledista ima komentar. Vama za informaciju agencija zaradi toliko da je bolje da zatvori i da agencijski radnici krenu da se bave necim drugim a cime i to je danas veliko pitanje. Tacno je da veci deo ostaje za prosvetare ali slobodno treba ih nagraditi jos vise. Kao prvo treba im se diviti na hrabrosti jer na tim putovanjima isto tako dozivljavaju takve stresove da covek ne poveruje. Deci je data tolika sloboda da su putovanja izgubila svaku pricu o edukativnom karakteru. Na putovanju detetu nesmete ni slucajno nista reci ako se napije jer je tata licno upakovao flasu za put neka se sinu nade pri ruci. Profesori su tu nemocni. Ono sto je interesantno ko dozvoljava da se organizuju putovanja van svake kontrole i ko je odgovoran za neverovatne kolicine novca koji idu sivim tokovima. Pojedinci koriste priliku nesredenog stanja i bogate se protiv zakonito. Sve one koji vode decu van organizacije skole i agencije treba pod hitno procesuirati. Tu je problem. Kada to zaustavite i ekskurzije ce biti jeftinije a i vratiti ce se edukativni karakter. Toliko da se zna
  • RODITELJ

    09.10.2016 00:45
    laza-maza
    Baš tako-problem je u tome što ljudi nemaju ni za osnovno , pa su ekskurzije postale luksuz.
    E taj luksuz treba ukinuti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti