Ni devet godina nije dovoljno za osudu neonacista koji su napali antifašističku kolonu u Novom Sadu

Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštila je da je zastrašujuće i sramno što ni posle devet godina nema jasne, oštre i nedvosmislene osude i kazne za neonaciste koji su 7. oktobra 2007. kamenicama napali antifašističku kolonu u Novom Sadu.

Ligaši podsećaju da su tokom svih ovih godina osuđena i kažnjena samo dvojica napadača koji su sami priznali krivicu i nagodili se sa tužilaštvom.

- Prošle godine, Više javno tužilaštvo odustalo je od daljeg krivičnog gonjenja većine neonacista, uz obrazloženje da su bili kažnjeni prekršajno, a dvojici će se uskoro suditi po ublaženoj optužnici. Ovakvim odnosom pravosudnih organa, kažnjeni su oni koji se zakona drže i hiljade ljudi koji su u toj antifašističkoj koloni tog dana sprečili da se u Novom Sadu slavi rođendan Hajnriha Himlera. Ovakvim odnosom pravosudnih organa, nagrađeni su oni koji su tog dana kamenicama razbili glavu jednom od učesnika antifašističke kolone i podizali ruku u znak nacističkog pozdrava. Na taj način je u zemlji, koja je bezbrojnim žrtvama platila borbu protiv fašizma i koja treba da bude ponosna na svoju antifašističku borbu, faktički legalizovan napad na antifašiste - navode ligaši.

Podsetimo, 7. oktobra 2007. godine, posle višednevnih najava okupljanja pripadnika Nacionalnog stroja na rođendan jednog od glavešina nacističke nemačke Hajnriha Himlera, u Novom Sadu je zakazana antifašistička šetnja. Incident se dogodio kada je učesnike šetnje "Stop fašizmu" u Dunavskoj ulici napala grupa pripadnika Nacionalnog stroja koji su se i pored policijske zabrane okupili u Domu vojske i započeli verbalni i fizički sukob sa učesnicima antifašističkog skupa, bacajući kamenice i tvrde predmete na njih.

Veća grupa pripadnika Nacionalnog stroja predvođena Goranom Davidovićem tada je uhapšena, a do danas su samo osuđeni Dolf Pospiš i Predrag Milovanović koji su, posle više godina odlaganja suđenja, sa Višim tužilaštvom sklopili sporazum o priznanju krivice i osuđeni na minimalne kazne.

Suđenje Davidoviću traje od 2009. u odsustvu. I pored postojanja poternice, kao i najava njegovih branilaca, on se nikada nije pojavio u sudnici. Naredno ročište zakazano je za 17. oktobar.

  • Koca Popov

    09.10.2016 12:44

    Niti je bilo antifasista, niti fasista a izgleda nije bilo ni napada.
  • Novosađanin oduvek

    07.10.2016 21:44
    LSV se nešto sve ćešće oglašava pa jedan posetilac ovog sajte reče da ih ne zaboravimo.
    Iako nam Sudovi rade slabo sudije nisu blesave da pokreću postupak zbog ove gluposti tj. da je njih 50 napalo grupu od više hiljada.
    Bio sam tamo na levoj strani uz ogradu i video da su protestanti u koloni prvi počeli a oni iznutra uplašeni odgovorili i samo vratili flaše, kamenje i polu ciglje nazad.
  • marko

    07.10.2016 17:55
    Ja se secam da je bilo obrnuto...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.