Kakvo meso jedu Novosađani?

Iako se meso u Novom Sadu kontroliše, nisu retki slučajevi trovanja hranom.

Najsvežiji se dogodio za vikend kada se najmanje deset osoba javilo na Infektivnu kliniku Kliničkog centra Vojvodine zbog trovanja hranom u kiosku brze hrane na Detelinari. Pet osoba zadržano je na lečenju, a njihovo stanje je stabilno. Sumnja se da je u pitanju lokal "Popaj", koji je inspekcija odmah zatvorila, a svi otrovani su navodno jeli giros. Ovo je ponovo otvorilo pitanje koliko se uopšte kontrolišu meso i hrana koja sadrži meso u Novom Sadu.

Šefica Odseka veterinarske inspekcije Južnobačkog okruga Olivera Ivkov navodi da je nadležnost veterinarske inspekcije u slučaju ovog masovnog trovanja do samog pripremanja hrane, a da su uzorci upućeni u laboratoriju i rezultati će biti poznati za nedelju dana.

Što se tiče kontrola mesa, one su, osim redovnih, česte i po prijavama građana, a u poslednja dva meseca povučeno je 45 kilograma mesa sa dve novosadske pijace. Svaka novosadska pijaca ima svog inspektora koji ih svakodnevno kontroliše, ali su nedavno imali i vanredne akcije.

"Kada su u pitanju vanredne kontrole koje smo mi organizovali, to su bile dve akcije na novosadskim pijacama i tada je povučeno 45 kilograma proizvoda od mesa, zbog toga što ti proizvodi ili nisu bili deklarisani ili su bili poreklom iz Mađarske. Osim što je povučeno to meso, protiv šestoro ljudi su podnete prekršajne prijave, sud je to sve rešio i izrečene su kazne od 15.000 do 50.000 dinara", kaže Ivkov za 021.

Ona dodaje da je najrizičnije jesti na manifestacijama i da su inspektori tokom leta u Novom Sadu povukli 400 kilograma mesnih prerađevina i poslali ih u kafileriju.

"U pitanju su bili kiosci sa brzom hranom, tu je bilo svačega. Posebno su rizične veće manifestacije jer na njima jede veći broj ljudi, pa se na takvim događajima zapleni najviše lošeg mesa. Prema zakonu svi organizatori javnih izlaganja hrane su dužni da podnesu prijave kako bismo mogli da odredimo grupu inspektora koja će ih kontrolisati”, kaže Ivkov za naš portal. Ona dodaje da u novosadskim klanicama inspektori svakodnevno kontrolišu meso i da je to zapravo njihovo radno mesto.

"Imali smo, na primer, prijavu nelegalne proizvodnje mesa gde su kolege izašle i zatekle 50 kilograma mesa bez porekla. To meso je uništeno i podneta je prijava. Sama činjenica da su građani prijavili ovaj slučaj nam mnogo znači jer se to meso moglo distribuirati dalje, sve do potrošača”, navodi Ivkov.

Hipermarketi u Novom Sadu imaju u svom sastavu registrovane objekte za preradu mesa i oni imaju stalni veterinarski nadzor, dodaje naša sagovornica. “Svaka prerada u sklopu marketa je stalno kontrolisana. Ako se desi da deklaracije nisu ispravne, u toku kontrole inspektori konstatuju i nalažu korektivne mere. Kod marketa nije bilo većih nepravilnosti", napominje ona. 

Papović: Inspekcija saopštava samo brojke, a gotova jela se uopšte ne kontrolišu

Inspekcija nakon nepravilnosti saopšti samo brojke, ne navodeći u kojim klanicama, pijacama ili marketima su zatekli nepravilnost, kaže predsednik Udruženja potrošača Goran Papović. On napominje da time inspektori sarađuju sa onima koji obmanjuju potrošače.

“Postavlja se pitanje kome je ta informacija namenjena, ko od nje ima koristi, da li je to samo nešto interno da bude da su nešto radili. Dokle god ne znamo ko su nesavesni proizvođači, mi ne možemo verovati inspekcijama. Opšti savet potrošačima je da kupuju od poznatih, da zbog pet ili 10 dinara razlike ne kupuju na pijaci i kod onih za koje nisu sigurni odakle proizvod potiče, da li proizvođač ima svoju klanicu ili je samo prerađivač ili kupuje na crnom tržištu. Opšti je haos u sektoru veterine. Ako imate blizu 1.000 proizvođača mesa u Srbiji, to vam daje jasnu sliku da je to samo unosan biznis, a ne kvalitet”, objašnjava Papović.

Potrošači najviše primedbi imaju na gotova jela, a Papović kaže da njih uopšte niko ne kontroliše.

Rešenje nagomilanih problema Papović vidi u formiranju Nacionalnog saveta za bezbednost hrane, kojim bi se ta oblast konačno regulisala. Ideja Saveta je da se uključe sve naučne institucije, fakulteti i instituti, kao i potrošači, najavio je nedavno i ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović.

Da pojedini trgovci prodaju meso sumnjivog kvaliteta govore nedavno organizovane vanredne kontrole gde je u 98 kontrola doneto čak 65 rešenja za otklanjanje neusaglašenosti. Nepravilnosti su bile od loših uslova prodaje i izlaganja hrane, isteklog roka trajanja, nepravilnog deklarisanja do izmenjenih svojstava mesa. 

Direktor Uprave za veterinu Nenad Petrović rekao je tada da neće imenovati trgovce koji su prodavali nepravilne namirnice jer se "vanredna kontrola nastavlja i proširiće se i na druge trgovine, male mesare i proizvođače".

  • vozi Miško

    12.10.2016 19:50
    da ne padne na pamet
    kaznice od par hikjada dinara. Ha,ha, ha. Oderi tako da im više ne padne na pamet ni da pogledaju reklamu za meso. Dušanov zakonik.
  • Observer

    12.10.2016 10:13
    Interesi
    Promet i proizvodnja mesa i prerađevina, svakako je zona, gde se prepliću mnogi interesi. Ne sumnjam u to, da se vrši sistematska kontrola hrane, prema Zakonu o bezbednosti hrane . Svako ko sumnja u to, može da odnese na analizu sumnjivu hranu u akreditovanu laboratoriju. To što bi neki, preko hleba i pogaču, da osnivaju neke nove asocijacije, to je druga i duga priča. Opet bi da uzimaju lovu od Države, na osnovu svojih mudrolija. Zato i mute vodu i seju paniku, kad god imaju priliku za to.
  • Србин Бачван(ин)

    12.10.2016 08:30
    ..питање је да ли је у овом случају тровања проблем месо или нехигијенска припрема меса или можда салата које су ишле уз гирос..обично тровање знају да изазову прилози уз месо...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti