Kompanija tvrdi da nije zloupotrebila podatke porodilja

Kompanija Medis, nad kojom je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić pokrenuo postupak povodom vesti da su koristili lične podatke porodilja za reklamiranje svojih proizvoda, saopštila je da ne poseduje bazu podataka tih žena već da su samo koristili usluge druge kompanije Care Direct.

"Kompanija Medis u svim zemljama radi isključivo poštujući važeće zakone. Medis Pharma je koristila usluge drugog pravnog subjekta - Care Direct koja porodiljama dostavlja direktnu poštu. Medis Pharma ne poseduje i ne raspolaže bazom podatka", navedeno je u saopštenju.

Takođe je saopšteno da je Medis dostavila svoj materijal firmi Care Direct u skladu sa Zakonom o oglašavanju.

Mediji su ranije javili da su lični podaci porodilja iz cele Srbije, a najviše iz Novog Sada, zloupotrebljeni i ustupljeni distributeru adaptiranog mleka, koji ih "zasipa reklamnim materijalom", nakon čega je poverenik Šabić pokrenuo postupak nad tim firmama.

Poverenik je naveo da ukoliko pravno lice prikuplja podatake o ličnosti građana, ono mora prethodno upoznati građane sa svim aspektima obrade njihovih podataka pa i s tim da li će podaci biti ustupani trećim licima.

Šabić je, takođe, upozorio građane da je veoma važno da vode računa o tome kakve saglasnosti u raznim prilikama potpisuju.

"U više slučajeva utvrđeno je da su građani olako, bez jasne predstave o sadržini onog što potpisuju, stavljali svoj potpis na dokument koji predstavlja formalnu saglasnost za različite vrste obrade podataka o ličnosti. Neopreznost te vrste može imati i vrlo neprijatne posledice, a takođe onemogućava ili bitno otežava zaštitu prava u slučaju da do zloupotrebe podataka dođe", naveo je poverenik.

  • Svi anđeli

    13.10.2016 14:26
    Pa nije zloupotrebila, samo ih je prodala. Ili ih nije čuvala, pa ih je prodao programer koji im održava računare ili bazu podataka. Ili ih je prodala nezadovoljna radnica koju slabo plaćaju. Ili ih je prodao gazda, koji je u tom trenutku mislio da je pmaetan, a sada laže.
    A zatim su počeli da ih prodaju oni kojima je prodao. A posle toga oni treći...
    E, zato postoji zakon. A trebalo bi da postoji i nadzor u Porodilištu.
    Da bezbednost vidi ako neko deli formulare za popunjavanje.
    Da sestra zna da može izgubiti posao ako to dozvoli, ili joj se plati.
    Na zapadu ti ne daju posetu bolesniku, a ne da uđeš ako nemaš prijavljenog posla.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti