Novi Sad je evropska prestonica kulture 2021.

Novi Sad je proglašen evropskom prestonicom kulture za 2021. godinu.
Novi Sad je evropska prestonica kulture 2021.
Foto: 021.rs

Nakon finalne prezentacije projekta "Novi Sad 2021", koju je danas u Briselu održala novosadska delegacija, panel nezavisnih eksperata doneo je odluku da prvi grad van EU koji će poneti titulu bude upravo Novi Sad.

Odluka je doneta nakon posete panela eksperata Novom Sadu i detaljne analize finalne prijave. U završnoj fazi, danas je održana i "odbrana" kandidature, kada je delegacija sastavljena od novosadskih umetnika, profesora, urbanista i kustosa više sati usmeno predstavljala prijavu.

- Mislim da je ovog trenutka puno srce svakog Novosađanina, jer svi mi zajedno činimo Novi Sad onim što jeste, a od sada cela Evropa potvrđuje da smo centar kulture! Mnogo je truda, ideja, kreacija, ličnih impresija skrojenih u umetnička dela, satkano u duh Novog Sada i konačno je stigla potvrda naše izvanrednosti sa najvišeg nivoa u Evropi. Dobijanje titule Evropske prestonice kulture otvara nova velika vrata za dalji razvoj Novog Sada, ali i cele zemlje i ne samo u oblasti kulture. Ovo je nagrada za sinergiju, ujedinjenu i zajedničku akciju - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Predsednik Organizacionog odbora kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture Nemanja Milenković izjavio je da ova titula ima ogroman značaj za promociju i brendiranje grada.

- Programski koncept projekta Novi Sad 2021 sastoji se iz četiri oblasti pod zajedničkim nazivom "Za nove mostove". Osvajanjem prestižne titule izgradićemo nove mostove, i bukvalno, ali i u vidu standarda, metoda, principa, ali pre svega vrednosti koje ćemo podeliti sa svim žiteljima Evrope - rekao je Milenković. On je kazao da je tokom prezentacije citirao reči Đorđa Balaševića da je "Novi Sad grad u kome oni koji vas mrze to ne znaju da sakriju, a oni koji vas vole to ne znaju da pokažu".

Član Gradskog veća zadužen za kulturu Dalibor Rožić rekao je da je ovo izuzetno značajna stvar kako za Novi Sad, tako i za celu državu.

- Zahvaljujući ovoj tituli, moći ćemo bez problema kulturi da damo centralno mesto u politikama grada i da u budućnosti, ne samo kulturno, nego i ekonomski celokupni društveni razvoj sve više temeljimo na kulturi kao jednom od centralnih razvojnih područja - rekao je Rožić.

Predsedavajući Panela nezavisnih eksperata, Stiv Grin rekao je da se titula evropske prestonice kulture ne dodeljuje za jednu godinu. - Ona traje 30 godina. Kad se 2045. bude pričalo o Novom Sadu, on će biti istican kao Novi Sad, Evropska prestonica kulture 2021 - rekao je Grin.

Pored Novog Sada, u finalu je bio i Herceg Novi.

  • Pobedili smo

    18.10.2016 13:40
    između
    Pobedili smo između dve nekulturna Grada, Novog Sada i Herceg Novi.
    Znači nismo pobedili Portugal ili...........
  • Revizor

    17.10.2016 10:13
    @Fric
    Tražim dopunski izveštaj, iako si nas ubedio u nekulturu posetilaca "brze hrane". Šta je bilo sa izdavanjem fiskalnih računa? To je najčešće bitnije od "dobro veče". U mlekari gde kupujem mi se javljaju prodavačice čim uđem, a red već formiran. I nemam utisak da se radi o nekulturi ako se neko ne javi pri kupovini gde je velika gužva. Gde je "brza kupovina" bitnije je sa što manje formalnosti završiti ono zbog čega si ušao, a pokazati poštovanje Zakona kroz izdavanje fiskalnih računa.
  • Fric

    16.10.2016 18:44
    Kultura?
    Sinoć čekam klopu u restoranu brze hrane, posle mene dolazi momak sa " daj mi dve pljeske"( radnica koja prima narudžbe je starija žena) pomislio sam da se poznaju, ali radnica ga je oslovljavala sa vi iako je možda imao 20 godina. Posle isto upadaju dva momka sa devojkama isto bez javljanja i odmah na ti sa radnicom koja je pred penzijom. Bilans je bio od pet narudžbi jedno "dobro veče" jedno "zdravo" i troje bez pozdrava, iako su sve bili mladi do 30 godina samo se slučaj "dobro veče" obratio sa Vi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021