FOTO: Vojska i vojna oprema na Keju, pojedine ulice već zatvorene

U toku su pripreme za vojni defile u subotu, 22. oktobra, a povodom obeležavanja 23. oktobra, Dana oslobođenja Novog Sada od fašizma.

Iako su pojedine ulice oko Keja već zatvorene, ne stvara se saobraćajna gužva. Novi Sad nadleću avioni i helikopteri, dovoze se oklopna vozila, a "zagreva" se i rečna flotila.

Obeležavanje Dana Novog Sada počeće svečanom sednicom republičke i pokrajinske vlade i odavanjem počasti poginulim herojima rata. Na potezu od Varadinske duge do Žeželjevog mosta, centralno mesto zauzeće borbena vozila iz programa "Jugoimport SDPR" i Vojno tehničkog instituta, kojima je naoružana Vojska Srbije, ili se njihova isporuka očekuje. Reč je o najsavremenijim sredstvima koje Srbija izvozi i stranim kupcima, kao i naoružanje napravljeno kao rezultat saradnje sa partnerima iz sveta, potvrđeno je "Novostima" u Vladi.

Građani će moći da vide oklopno vozilo "lazar 3", koje čini vrh domaće vojne industrije i izaziva veliku pažnju stranih oružanih snaga. Biće izložene najnovije verzije samohodnih haubica "sora" i "nora", koje će činiti udarnu snagu naše vojske na velikim dometima.

Na Keju će biti izložen i višecevni lanser raketa "morava" sa dva modula. Reč je o raketama 122 milimetra tipa "grad" i modifikovanim projektilima 128 milimetara "oganj". "Morava" je predstavljena pre manje od godinu dana, a u Novom Sadu biće prvi put izneta pred oči građana. Posebnu pažnju javnosti izazvaće i nova terenska i borbena vozila, koja su u saradnju sa VTI produkt domaće industrije.

Svečanost u Novom Sadu upotpuniće naleti avijacije i defile Garde. Nebom će 22. oktobra leteti "migovi" 29 i 21, kao i školsko-borbeni avioni "lasta". Planirana je plovidba brodova Rečne flotile, kao i demonstracija antiterorističkog desanta Specijalne brigade Vojske Srbije.

Detaljan raspored izmene saobraćaja 

Saobraćaj će biti izmenjen od Trga Neznanog junaka do Ulice Marka Miljanova po sledećem rasporedu:

Od 19. do 22. oktobra saobraćaj će biti zabranjen na desnoj kolovoznoj traci Beogradskog keja od Ulice Episkopa Visariona do Ulice Marka Miljanova i presumeracva se u levu kolovoznu traku u kojoj se odvija dvosmerni saobraćaj. Takođe, zabranjuje se saobraćaj na delu parkinga i u krajnjoj desnoj saobraćajnoj traci kod Doma vojske i preusmerava na susednu saobraćajnu traku zbog postavljanja bine. Zabranjeno je zaustavljanje i parkiranje na parkinzima van kolovoza u ulicama: Beogradski kej celom dužinom, Dunavskoj od Ulice Ive Lole Ribara do Beogradskog keja, Miloša Bajića od Ulice Dušana Vasiljeva do Beogradskog keja i na parkingu kod Muzeja grada između Dunavske i Ulice Miloša Bajića koji se koristi za parkiranje vozila gostiju i organizatora manifestacije.

Od 18. do 21. oktobra, od 10 do 16 časova biće zabranjen saobraćaj u intervalu prolaska kolone vojnih vozila uz policijsku pratnju i regulisanje saobraćaja od strane policije na kružnoj putanji kretanja počev od Beogradskog keja, na Trgu Neznanog junaka, preko Varadinskog mosta, na Keju skojevaca, na prilazima drusmko-železničkom mostu sa obe strane i u Ulici Marka Miljanova.

U subotu, 22. oktobra, od 10 do 16 časova biće zabranjen saobraćaj na Beogradskom keju od Ulice Marka Miljanova do Trga Neznanog junaka, kao i zaustavljanje i parkiranje na parkinzima van kolovoza. Takođe, biće zabranjen saobraćaj u poprečnim ulicama u odnosu na Beogradski kej i to Dunavskoj od Ulice Ive Lole Ribara do Beogradskog keja, Miloša Bajića od Ulice Dušana Vasiljeva do Beogradskog keja i Marka Miljanova od semafora kod Kvantaške pijace do Beogradskog keja.

Takođe, u ovom periodu će biti i izmenjene trase pojedinih autobusa GSP-a, o čemu detaljnije možete pročitati OVDE.

  • NS49

    22.10.2016 05:36
    Ne mogu da verujem na ovoliki broj negativnih komentara a to ostavljaju moji dragi sugrađani.
    Evo pogledajte kako to rade Vijatnamci ali i Rusi tj. njihove stvarno prelepe dame:

    https://www.youtube.com/watch?v=RH5QrZwVU9E

    https://www.youtube.com/watch?v=UGJJG3npTWc
  • Pera Antić

    21.10.2016 18:35
    @Violeta
    O, gde si Violeta kućo stara, mnogo mi ti znaš o paradi! Možda grešim, a?
  • NezavisniVojvodjanin

    21.10.2016 09:41
    ovo ne volem
    Radije bih slusao neki lep koncert, mozda i na keju, moze i u centru i tako se podsetio na oslobodjenje mog grada. Zveckanje oruzjem, a kao juce zvukovi topova, rafali i turiranje aviona me ni malo ne raduju niti cine sretnim i zadovoljnim gradjaninom ovog grada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.