FOTO: Opasan otpad iz Bele Crkve nezakonito uskladišten u Novom Sadu

Firma "Eko-21 d.o.o." iz Dobrice nezakonito je uskladištila oko 500 kubika opasnog otpada u skladištu bez dozvole u Industrijskoj zoni Sever.

Otpad je u Novi Sad došao iz Bele Crkve, nakon što je republička inspekcija ovoj firmi koja se bavi postupanjem sa opasnim otpadom, naredila da isti ukloni iz napuštene hale u kojoj se, ponovo nepropisno, nalazio. Skladište u kojem se otpad sada nalazi je u Primorskoj 86, u Industrijskoj zoni Sever, a pripada d.o.o. "Step Trans", kompaniji koja se bavi međunarodnim prevozom i špedicijom.

Meštani Bele Crkve dugo su se žalili na zdravstvene tegobe, a za koje sumnjaju da su posledica odlaganja opasnog otpada u hali "25. maj". Pošto su prijavili slučaj inspektorima, isti su izašli na teren pre oko četiri nedelje i ustanovili da je otpad skladišten bez ikakvih dozvola. Kako je republička inspektorka Jelena Stanković navela za televiziju N1, u napuštenoj hali zatečena je opasna ambalaža, odbačene hemikalije, otpadno ulje, goriva i druge supstance.

Kako za 021 potvrđuju u Pokrajinskom sekretarijatu za zaštitu životne sredine, i dalje se ne zna tačno šta je sve skladišteno pošto je otpad završio u Novom Sadu.

Kako ekološka udruženja kažu, opasni otpad je "na turneji" po Srbiji. U Novom Sadu je završio nakon što je firmi "Eko-21 d.o.o." naređeno da ga izmesti iz napuštene hale u Beloj Crkvi, ali ga je kompanija prevezla bez adekvatnih dozvola na drugu lokaciju. To je ministarstvo javilo Pokrajini, koja je vanredno izašla na teren pre nedelju dana i ustanovila da se veća količina opasnog otpada nalazi u hali bez dozvole za skladištenje.

"Zabranjen je dalji prijem otpada na ovoj lokaciji a hala je, od strane inspektora, zapečaćena s obzirom na to da ne postoji neposredna opasnost po zdravlje ljudi i životnu sredinu. Zatečeni otpad se ne nalazi u blizini stambenih zona, uredno je upakovan, zaštićen je od atmosferskih uticaja i pristupa neovlašćenih lica, a na ambalaži nema tragova izlivanja. Radi se na utvrđivanju svih činjenica vezanih za nezakonito uskladišten otpad nakon čega će biti preduzete mere za koje je ova inspekcijska služba ovlašćena", poručili su inspektori. Prema rečima pomoćnika za inspekcijske poslove u sekretarijatu Pokrajinske vlade Dušana Pajkića, i dalje se radi na prikupljanju svih činjenica pošto su pronađena i određena burad bez oznaka. Međutim, nema opasnosti po građane, a sigurno je da će otpad po okončanju svih radnji biti uklonjen i iz Primorske ulice.

"Magacin u kojem je otpad sada ima dozvolu za skladištenje otpada, ali samo neopasnog i zato su inspektori naložili i zabranili rad. Pošto ne postoji ni kompletna dokumentacija za taj otpad, naloženo je da se uradi kategorizacija, shodno zakonu. Našli smo neke neobeležene buriće i ambalažu, moguće je da tu negde postoji i neopasni otpad, s kojim se postupa na zakonom propisan, drugačiji način u odnosu na opasan. No, ipak jedno jedino ishodište koje će na kraju biti je da će se taj otpad sa te lokacije morati neškodljivo ukloniti kod ovlašćenog upravljača otpada", poručuje Pajkić. On dodaje da su prostorije zapečaćene, sve unutra prisutno je fotografisano i popisano, a dalje će se postupati u skladu sa zakonom i ovlašćenjima.

Naš sagovornik pojašnjava da pomenuta kompanija "Eko-21 d.o.o." iz Dobrice poseduje dozvolu ministarstva sa sakupljanje i transport opasnog otpada. Poseduju i dozvolu ministarstva za rad sa mobilnim postrojenjem, ali samo na mestu nastanka otpada. To znači da je kompanija kršila zakon jer nije radila tačno u skladu sa dozvolom koju poseduje - umesto da su sa mobilnim postrojenjima radili kod operatera kod koga i nastaje otpad, oni su postavili mobilno postrojenje u Belu Crkvu i dovlačili opasan sadržaj u magacin koji nije za to predviđen registrom.

"U istom magacinu su, bez adekvatne dozvole za to, prerađivali opasan otpad. I oni su sada pokušali tu istu igranku u Novom Sadu kako bi premestili otpad sa tačke A na tačku B, ali smo ih u tome uhvatili i sprečili. Oni će sada morati sve radnje da urade onako kako je zakonom predviđeno", navodi Pajkić za 021.

Inače, kako napominje, Pokrajina ima saznanja da nijedan meštanin Bele Crkve nije prijavljen i pregledan u domu zdravlja sa simptomima akutnog trovanja. Kako situacija stoji, u Novom Sadu ne bi trebalo da bude problema sa zdravljem građana jer je otpad adekvatno upakovan i nalazi se daleko od naseljenih ulica.

Eko-21: Ne radi se o skladištenju, sve je po zakonu

U firmi "Eko-21" navode za 021 da u Novom Sadu nisu vršili skladištenje, već je otpad dopremljen radi tretmana u mobilnom postrojenju.

"Dopremljen je u skladu sa zakonom i dozvolom koju posedujemo, o čemu je obaveštena lokalna samouprava, kao i nadležni pokrajinski i republički organi. I ranije smo na predmetnoj lokaciji uspešno vršili tretman otpada, u skladu sa lokacijskim odobrenjem koje nam je izdala lokalna samouprava. Po najnovijim izmenama Zakona o upravljanju otpadom lokacijska odobrenja nisu potrebna, već je dovoljno obaveštenje o radu mobilnog postrojenja, što je i učinjeno, te na isto nema primedbi", navode u ovoj kompaniji. 

Međutim, kako dodaju, zbog hitnosti otpreme otpada iz Bele Crkve, nisu uspeli da pokrenu postrojenja, pa je prilikom posete pokrajinske inspekcije zatečena određena količina na stanju.

"Ta količina je možda samo zapreminski 500 kubika, ali kako se radi o dosta prazne ambalaže, stvarna količina je dosta manja. Otpad koji je na lokaciji ni na koji način ne ugrožava životnu sredinu niti zdravlje građana, što je i konstatovano zapisnikom inspekcije. U radu se pridržavamo zakona, a povodom problema u kom smo se našli sarađujemo sa inspekcijom i drugim nadležnim organima", poručuju u "Eko-21 d.o.o." za naš portal.

Prema novom Zakonu o upravljanju otpadom, svako kretanje opasnog otpada mora da prati poseban Dokument o kretanju opasnog otpada koji popunjava proizvođač, odnosno vlasnik i/ili drugi držalac i svako ko preuzima opasan otpad. Svako ko na bilo koji način upravlja otpadom mora da poseduje dozvole za to: za sakupljanje, transport otpada, njegov tretman, skladištenje, ponovno korišćenje i za odlaganje. 

  • đokica

    20.10.2016 16:17
    ###
    Hapsite bagru trovačku!!!!!!!
  • Zivan

    20.10.2016 15:18
    Bitno je precizirati o kakvom otpadu je reč i gde je nastao...
  • Sa Klise

    20.10.2016 13:28
    Kaze se u tekstu da je otpad sada u Primorskoj...znaci Klisa, Slana Bara i okolina ce imati zdravstvene probleme kao i zitelji Bele Crkve...Nije dosta sto udisemo ko zna sta iz HINS-a, Rafinerije, Klanica, itd, jos i ovo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti