Očevi žrtve institucionalnog nasilja održavaju protest u nedelju

Protest neformalne grupe građana "Pravda za tate", kojim će se ukažati na diskriminaciju očeva, održaće se u nedelju, 23. oktobra na Trgu slobode.

Najveći broj brakorazvodnih parnica završava se time da starateljstvom dobija majka, a očevi koji se bore za svoju decu smatraju da je bitka unapred izgubljena. Kroz taj proces očevi uglavnom prolaze kroz psihičko nasilje, te budu optuživani da su nasilnici, alkoholičari, a neretko i pedofili.

Prema rečima predsednika Udruženja očeva iz Novog sada Dejana Pavlovića, u Srbiji oko 100.000 dece raste bez oca ili ga ne viđa u skladu sa sudskim presudama, što dovodi do kršenja Konvencije o pravima deteta. Na nedavno održanoj tribini "Mogu li muškarci biti žrtve?" u Radio Kafeu ukazano je da se deca gotovo mehanički dodeljuju majkama, a da veliki problem u svemu tome predstavljaju socijalne službe koje ne rade svoj posao kako bi trebalo.

Vrh ledenog brega za očeve jeste percepcija da su svi muškarci nasilnici. Kako kaže sudski veštak i psihoterapeut Dragutin Nikolić optužbe za nasilje se olako koriste.

"Često se dešava da se sitnice preuveličavaju kako bi, po pravilu, usledila otpužba za nasilje u porodici. Ipak, trećina takvih slučajeva se odbaci, ali zamislite situaciju u kojoj je dete žigosano kao zlostavljano, a otac kao nasilnik. Roditelji koji izgube starateljstvo u parnici imaju osećaj da dobijaju dete na kašičicu, a taj deo često bude zloupotrebljen kroz manipulaciju novcem, plaćanjem alimentacije, zdravljem ili vremenskog ograničenja u viđanju deteta", smatra ovaj sudski veštak.

Nakon čestih osuda za zlostavljanje, razvoda brakova, gubitka deteta, ekonomskog nasilja, očevima situaciju ne olakšava institucionalno nasilje koje proživljavaju. Umesto pomoći nailaze na podsmeh, a koliko je to otišlo daleko govori podatak da do sada nije donete niti jedna presuda za zlostavljanje nad muškarcem.

Tate smatraju da će se situacija eventualno popraviti tek kada prva majka bude pravosnažno osuđeno zbog lažnog prijavljivanja supruga, ali i kada se očevi ne budu bojali da javno priznaju da su prolazili kroz nasilje.

Dok se konačno ovaj problem ne reguliše odnosi između razvedenih roditelja, od kojih se neki vode lični interesima, dolaziće samo do lošijeg okruženja za odrastanje dece. Da su na kraju krajeva deca žrtve ostaje po strani, dok se prednost daje osudama i iskorištavanju jedne od strana.

Protestni skup počeće u 16:30 časova na Trgu slobode, a više o očevima žrtvama nasilja možete pročitati OVDE.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti