Ponovo raste plata u Novom Sadu, ali ne "običnim" građanima

Novosađani su u septembru u proseku zarađivali 1.000 dinara više u odnosu na avgust, pokazuje novi izveštaj Republičkog zavoda za statistiku.

Prema novim podacima, prosečna bruto plata u Novom Sadu je u septembru iznosila 72.410 dinara, a prosečna neto tj. plata bez poreza i doprinosa iznosila je 52.517 dinara, oko 1.000 dinara više u odnosu na avgust.

Kao i do sada, Novosađani imaju najviše plate u Vojvodini, dok je najniža zarada, kao i prethodnog meseca, u Bačkom Petrovcu i iznosi 31.382 dinara. Interesantno je da je i Bački Petrovac beležio rast u iznosu zarade proteklog meseca za oko 1.000 dinara, kao i većina opština u Vojvodini.

Kako je 021 u nebrojeno navrata pisao, ovi podaci samo su statistički odraz, dok istovremeno ista, zvanična statistika pokazuje da četvrtini stanovništva u Srbiji preti siromaštvo.

Prosek plata u Novom Sadu ne dižu Novosađani prosečnih zarada, već oni izrazito bogati privatnici, službenici i direktori, kojih je s razvojem privatne prakse sve više. Većina zaposlenih kod privatnika nisu dobili povišicu godinama, te su im plate još uvek na nivou od pre nekoliko godina, kada je prosek bio oko 30.000 dinara.

Takođe, gradske sirotinje je sve više. Prema poslednjim istraživanjima (koja se rade jednom godišnje i najsvežiji obrađeni podaci se odnose na prošlu godinu), na ivici siromaštva živi 25,4 odsto građana. Više o siromaštvu u Novom Sadu čitajte u našoj analizi OVDE.

Takođe, Novosađani svakog meseca na hranu, račune i transport troše više nego što zarađuju. Da bi skrpili kraj sa krajem, nedostaje im oko 1.000 dinara. Novosadska porodica mesečno utroši skoro 59.000 dinara na komunalije, transport, a najviše na hranu i piće.

Novosađani prihode imaju pretežno iz redovnog radnog odnosa (zaposlenja), a Novosađani su u anketi za Republički zavod za statistiku uglavnom rekli da zarađuju oko 31.000 dinara. Penzija je najvećem broju Novosađana oko 18.000 dinara, van posla zarađuju oko 2.000 dinara, a "siću" u prihodu imaju iz nature, socijalnih primanja, raznih dobitaka i poklona.

Više o potrošnji u Novom Sadu čitajte OVDE

  • Vojvodjan

    26.10.2016 17:59
    a Beograd?
    iz nekog magičnog razloga, Beogradjani imaju viši standard i zaradu od Vojvodjana po prvi put u kompletnoj istoriji. U SFRJ, Novosadjani su imali plate kao Zagrepčani i veće od Beogradjana, a danas gde smo u odnosu na Zagreb? Vojvodina najviše izvozi, Beograd najviše uvozi, dakle kako je onda moguće da ima veće plate? U Italiji sever je imao i još uvek ima veće plate od Rima, a Vojvodjani ćute i trpe
  • Privatnik

    26.10.2016 17:56
    Evo
    Nemoj da si sarkastičan,daj otkaz tu gde si na državnim jaslama, otvori nešto privatno sa tvojom visokom školom i pridruži nam se! Da uživaš i ti kao privatnik, nemoj se više patiti na državnim jaslama, nema smisla.
  • Evo

    26.10.2016 12:54
    ja
    Evo ja sam na "državnim jaslama" kako se popularno kaže, moja plata sa završenom visokom školom je oko 41.000 dinara gore dole 500 dinara.
    Tako da mi je drago za pojedine direktore, preduzeća i pojedine privatnike-sarkazam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.