Galerija Matice srpske obeležila 169 godina postojanja

Otvaranjem izložbe "Košnica. Tradicija i savremeno stvaralaštvo", autora Danila Vuksanovića, Galerija Matice srpske proslavila je 169. godišnjicu postojanja.

Savremenim stvaraocima ponuđen je njen simbol, košnica, kao inspiracija za kreativan rad, kao i da se istovremeno obnovi i podstakne ideja darovanja ovom najstarijem srpskom naučnom, književnom i kulturnom društvu. Košnica se pojavljuje kao simbol delovanja Matice srpske - naše najstarije kulturne, naučne i književne institucije još od njenog osnivanja 1826. godine.

Košnica Matice srpske polazište je za realizaciju vizuelnih re/interpretacija izvedenih tradicionalnim umetničkim formama (slika, crtež, grafika, digitalna štampa, skulptura, audio-video zapisi, tekstovi, fotografija, redimejd), a 22 umetnika, koji učestvuju na izložbi, poklonili su po jedan svoj rad. Postavka "Košnica. Tradicija i savremeno stvaralaštvo" još jednom je potvrdila viziju Matice srpske da su muzeji moderatori između prošlosti i budućnosti.

U duhu negovanja tradicije dobročinstva i prijateljstva, Galerija Matice srpske uručila je na svečanosti tradicionalne zahvalnice zaslužnim institucijama, ustanovama, kolektivima i pojedincima, koji su tokom protekle godine učestvovali u programima Galerije i doprineli njenom uspešnom radu na očuvanju i predstavljanju nacionalne umetnosti. Među njima je i Radio 021.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti