Ko nema prijavljenu adresu u Novom Sadu, ne može da se leči

Zbog podele zdravstvenih filijala i birokratije, građani koji rade u Novom Sadu, a imaju drugo mesto prebivališta, ne mogu da overe zdravstvene knjižice, a samim tim ni da se leče.

Tijana G, koja radi u novosadskoj privatnoj firmi i živi kao podstanarka, ne može da se leči u Novom Sadu, iako je prijavljena kod poslodavca koji joj redovno uplaćuje doprinose, jer joj je prebivalište u Obrenovcu. "Vlasnik stana ne želi da me prijavi, kako ne bi plaćao porez. Iako mi ide staž na poslu, uplaćuju mi zdravstveno i penziono, ne mogu da overim zdravstvenu knjižicu, a samim tim ni da se lečim u Novom Sadu, jer su različite filijale u pitanju. Tako će biti sve dok ne nađem nekoga da me prijavi, a to je teško jer bi svi da izbegnu porez", priča ona za 021.

Na teritoriji Srbije formirana je 31 filijala RFZO. Zakon propisuje da se prijava na obavezno zdravstveno osiguranje podnosi matičnoj filijali i da se zdravstvena zaštita ostvaruje na području matične filijale. Onaj ko nema prijavljeno prebivalište u mestu u kojem radi, ne može da se leči, jer filijale međusobno ne sarađuju.

"Ukoliko imamo zaposlenog osiguranika sa prebivalištem u Obrenovcu i sedištem poslodavca u Novom Sadu, matična filijala je Obrenovac, koja je jedina i ovlašćena da izda i overi ispravu o osiguranju. Za nezaposlene i druge kategorije socijalno ugroženih sa prebivalištem u Obrenovcu, matična filijala je Obrenovac, gde je i prebivalište osiguranika, koja je jedina ovlašćena da overi ispravu o osiguranju dok zdravstvenu zaštitu van područja filijale u npr. Novom Sadu osiguranik može da koristi u skladu sa propisanim načinom i postupkom", kaže za 021.rs savetnik direktora za informisanje RFZO Nemanja Velikić.

On dodaje da osiguranik po potrebi može biti upućen i u druge ustanove, ali samo sa overenim uputom izabranog lekara, iz mesta gde je prijavljen. Osobe koje se školuju i studiraju, zdravstvenu zaštitu ostvaruju u ustanovama specijalizovanim za lečenje studenata i učenika, bez potrebe promene mesta prebivališta.

"Overa knjižice se ne ostvaruje na osnovu mesta boravka, već mesta prebivališta iz lične karte. Osiguranik ostvaruje pravo na zdravstvenu zaštitu uvidom u bazu plaćenih doprinosa bilo ličnih, bilo nosioca osiguranja, a ne na osnovu prebivališta", kaže Velikić i dodaje da će hitna medicinska pomoć biti pružena bez obzira na to da li je knjižica overena i bez obzira na trenutno mesto boravka i prebivališta.

Nema izgleda ni da će uvođenjem novih elektronskih knjižica biti omogućeno da zdravstvene filijale međusobno sarađuju i da se sistem malo bolje uredi.

  • Jovo

    09.12.2019 08:17
    Ćopić
    Ista zemlja !
    Sta sa ljudima koji zive na 2 adrese a ne mize da se prijavi na obe ?
  • Srba

    25.06.2018 23:16
    Diskriminacija građana Srbije
    Imao sam nesreću da obolim od malignog Ca pluća, kao posledicu "humanitarne" donacije od strane EU i NATO-a koji nas je zasuo "petardama" sa osiromašenim uranijumom a na Kosmetu i sa plutonijum u tragovima. ( 2000 puta kancerogenih od uranijuma). Kako mi je prebivalište u srcu Bačke, umesto u Srbiji.Kamenicu poslaše me u Op.bolnicu u Sombor (koja je po kriterijumima na zadnjem mestu za bolnice kojima "gravitira" preko 100.000 stanovnika) da bi "opravdali" novac RFZ koji dadoše na brojne specijalizacije!!! Na moje negodovanje da BiH u Somboru izgubio dragoceno vreme i da novosađani, beograđani i Nišlije, sa dijagnozom Ca pluća, bivaju direktno upućivani u tercijarne zdrav.ustanove, te da smo mi ovim birokratskim postupkom uskraćeni za osnovna ljudska prava: pravo na život, pravo na adekvatno lečenje i korišćenje soficistiranih dijagnostičkih procedura, dobijem odgovor da je ovo pitanje treba uputiti ministru zdravlja Z.Lončaru, koji je najodgovorniji. Ako je jedinstven račun RFZO za celu teritoriju Srbije ( računajući tu i AP KiM), ko zamajac narod i pravi lokalne birokratske moćnike- komisije RFZO koje uskraćuju ustavno pravo građanima na adekvatno lečenje u najboljim na šinama specijalizovanim centrima ? Nisam član ni jedne pol.stranke, ali nisam ni mazohista pa da se po svaku cenu pokušavam ugurati u zadnjicu EU i NATO-a, osvedočenih zločinaca i neprijatelja srpskog naroda, koji nam zagadiše zemlju i rakom ubijaju narod, te im reći NE, jer je to narodna volja. BRIKS je cil
  • Pićuka

    05.11.2016 12:01
    U 21 veku je stvarno teško proveriti da li su uplaćeni doprinosi u Obrenovcu. Građevinsku dozvolu možeš dobiti za jedan dan a trebati 1-2 puta u životu a zdravstveno osiguranje koje ti treba skoro svaki dan, e to nije bitno. Doduše ovima što građevinska dozvola treba svaki dan oni se i ne leče u Srbiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti