Kulturna baština Novog Sada do kraja godine na internetu

Novosađani će do kraja godine zahvaljujući Zavodu za zaštitu spomenika kulture, na internetu moći da vide šta sve čini kulturnu baštinu Novog Sada.

Za 021.rs je u Zavodu potvrđeno da planiraju da do sada digitalizovanu dokumentaciju o kulturnim dobrima objave na svom sajtu www.zzskgns.rs i da će to biti uskoro.

Pomoćnica direktora Zavoda Ivana Neškov-Repić objašnjava da još od 2004. godine traje postupak digitalizacije i da su se sada stekli uslovi da šira javnost ima uvid u ono što čuva i poseduje ova ustanova.

"Zavod je od 2014. godine počeo da radi na digitalizaciji dokumentacije, kada je nabavljen "IMUS" - softver za elektronsku obradu dokumentacije o kulturnom nasleđu, koji je kasnije tokom godina nadograđen u posebnu verziju za potrebe Zavoda - "ZIMUS". Uz saradnju sa Muzejom Vojvodine tako je započet proces digitalizacije kako bi se zaštitilo pokretno i nepokretno kulturno nasleđe. U bazu podataka do sada su uneta 207 kulturna dobra", navodi Neškov-Repić.

Ona za 021.rs kaže i da su od sredstava koje su 2015. godine dobili od Pokrajinskog sekretarijata za kulturu za projekat "Digitalizacija dokumentacije" proširili softver, obavili dodatnu obuku zaposlenih i nastavili unos podataka, a da sada predstoji linkovanje baze na internet prezentaciju Zavoda, kada će deo baze podataka biti dostupan široj javnosti.

Neškov-Repić kaže i da sledeće godine Zavod za zaštitu spomenika kulture planira nastavak rada na digitalizaciji jer je krajnji cilj povezivanje ustanova kulture kako bi baze podataka bile vidljive svima.

  • CK

    03.11.2016 11:12
    Projekata, projekata
    Sad ce da niknu sajtovi o kulturi ko pecurke posle kise. Pa sve isti, pa sve nalik
    www.digitalizacija.ns.rs
  • Pitanje

    02.11.2016 17:33
    Mislite li na ono što do tada ne bude porušeno?
  • Čelik

    02.11.2016 14:08
    Interesantno je da su ljudi kojima je struka digitalno arhiviranje nudili besplatnu pomoć ovom projektu, ali su bili odbijeni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti