Kako sprečiti gubitak vida kod glaukoma i katarakte

Glaukom je hronično oboljenje oka kod kojeg se povećava očni pritisak, strada očni nerv, a vid smanjuje, te može doći i do slepila.
Osnovna opasnost ovog oboljenja je u tome što protiče neprimetno i oboleli ne znaju da imaju glaukom sve dok se ne pojavi naglo slabljenje vida. Jedan od simptoma je povećanje očnog pritiska i tada se radi o primarnom glaukomu otvorenog ugla, što je upravo ona vrsta oboljenja koju mnogi pacijenti ne osećaju. U tome je upravo i opasnost, pa zato oftalmolozi upozoravaju da je veoma važno obavezno proveravati očni pritisak, naročito, posle četrdesete godine života.
 
Oftalmohirurg dr Ina Molotkova, načelnica Odeljenja za glaukom Očne klinike "Fjodorov" u Kalugi, Federalne državne ustanove ruskog Ministarstva zdravlja, koja gostuje u Specijalnoj oftalmološkoj bolnici "Eliksir" u Novom Sadu, kaže da, kada postoje nasledne predispozicije, ako su roditelji ili bliski rođaci imali glaukom, s kontrolama očnog pritiska treba početi i ranije, posle tridesete godine. Poslednjih godina, sve je više mlađih osoba obolelih od glaukoma. Bolest se javlja čak i kod tridesetogodišnjaka, pa i kod adolescenata.
 
"Osim povećanog očnog pritiska, faktori rizika koji dovode do slabljenja i gubitka vida  su i kratkovidost bilo kog stepena, kardiovaskularna oboljenja, dijabetes, kao i nasledni faktor. Savremeni dijagnostički aparati daju nam mogućnost da bolest otkrijemo u najranijim fazama. Slepilo je krajnji rezultat glaukoma, ukoliko se on ne leči i zato obavezno treba proveravati funkciju očnog nerva. Pacijenti kod kojih je utvrđeno da boluju od glaukoma treba da obave oftalmološki pregled svakih pola godine", kaže dr Molotkova koja sa Bolnicom "Eliksir" sarađuje 16 godina.
 
Što se tiče lečenja glaukoma, navodi dr Molotkova, ono može biti kapima, kojima se koriguje očni pritisak, a može se preporučiti lečenje laserom ili hirurško lečenje: "Kada normalizujemo očni pritisak pristupamo sledećoj etapi, a to su konzervativne metode lečenja očnog nerva. Dugo vremena mnogi svetski stručnjaci su osporavali ovakve metode, ali su potom došli do zaključka da je konzervativno lečenje očnog nerva, čiji je cilj očuvanje njegove strukture i funkcije, na stadijumu na kojem je dijagnostikovano oboljenje, neophodno".
 
Ako se bolest otkrije u početnoj fazi i ukoliko se blagovremeno počne sa lečenjem, to su i prognoze za vid bolje.
 
"Ukoliko kapi ne pomažu, ako vidimo da proces napreduje, pribegavamo drugim vrstama lečenja, a to su lasersko ili hirurško. Savremena tendencija, koje se i mi pridržavamo, jeste da se laserska intervencija i lečenje kapima primenjuju paralelno, to jest dopunjuju jedno drugo. Savremeni laseri su veoma bezbedni za tkivo oka i daju mogućnost da se intervencije rade i više puta, što je naravno njihova prednost. Ovde u Bolnici "Eliksir", u Novom Sadu, za to postoje sve mogućnosti. Mi koristimo neinvazivne metode operacija, a naše iskustvo i tehnologija daju nam mogućnost da operišemo glaukom u bilo kom stadijumu bolesti", kaže dr Ina Molotkova.
 
Katarakta dovodi do privremenog slepila
 
Svake godine, više od 3 miliona ljudi u svetu gubi vid zbog katarakte. Katarakta nastaje neprimetno, ne izaziva bol i zbog toga veoma često pacijenti prilično kasno traže pomoć. Ali, srećom, ona se može operisati, te se pacijentima vraća vid.
 
Doktorka Ljudmila Kreminska sa Očne klinike "Fjodorov" krajem septembra je u Specijalnoj oftalmološkoj bolnici "Eliksir" operisala kataraktu kod 60 pacijenata čije lečenje finansira Republički fond za zdravstveno osiguranje. Ističe da kod prvih znakova smanjenja kvaliteta vida treba doći kod oftalmologa i odmah krenuti lečenje oka.
 
Pripreme za operaciju oka: Dr Ljudmila Kreminska pregleda pacijenta pre operacije
 
"Ukoliko je reč o katarakti, vid se, bukvalno, vraća već istog dana kada je operacija urađena, a pacijenti sledećeg dana dolaze na kontrolu i konsultacije sa lekarom. Ja sam danas pregledala 25 pacijenata posle operacije i svi su bili veoma zadovoljni rezultatom, a od operacije su prošla samo 24 časa. Operaciona sala Bolnice "Eliksir" opremljena je najnovijim instrumentima i za 15 minuta moguće je rešiti ogroman problem koji ima pacijent, a da on ne oseća bilo kakvu neprijatnost ni za vreme operacije, ni posle nje. U "Eliksiru" operišu vrsni ruski hirurzi, učenici dr Fjodorova, oftalmologa poznatog u čitavom svetu. Što se brže potraži pomoć to će operacija lakše proteći i zarastanje će biti još brže i lakše. Zbog toga je moj poziv pacijentima da ne čekaju potpuni gubitak vida, za današnje vreme je to kao da ste u kamenom dobu. Čim se kvalitet vida smanjio zbog katarakte, kataraktu treba ukloniti, nezavisno od stadijuma oboljenja", kaže dr Kreminska.
 
Ukoliko pacijent ima kataraktu i na drugom oku, naša sagovornica navodi da je važno da se rešavanje problema ne odlaže na duži period. Kako kaže, ranije tehnologija nije dozvoljavala da se relativno brzo operiše i drugo oko, ali današnje metode omogućuju da pacijenti, bez rizika, mogu da budu ponovo operisani nakon mesec dana.
 
"Posle operacije katarakte postoperativni tok je toliko povoljan da bi pacijentu bilo moguće predložiti intervenciju istovremeno na oba oka. Ali, mi to namerno ne radimo, jer znamo da implantacija veštačkog sočiva predstavlja napor za imunitet, pa zato čekamo da prođe mesec dana od operacije. Pošto mi u "Eliksiru" koristimo kvalitetna sočiva, ne dolazi ni do kakvih problema ni prilikom prve, a ni prilikom druge operacije, pa se visok kvalitet vida, sada već na oba oka, postiže na dan operacije", ukazuje dr Kreminska.
 
Specijalna oftalmološka bolnica "Eliksir" sa Očnom klinikom "Fjodorov" sarađuje već 26 godina. Ruski oftalmohirurzi dolaze svakog meseca u Novi Sad, pregledaju i operišu pacijente, a takođe obavljaju kontrole kod onih koji su bili u Kalugi na lečenju. Ipak, i dalje na lečenje u Rusiju, u okviru Eliksirovog programa "U Kalugu po bolji vid", putuju pacijenti sa najsloženijim oboljenjima oka.
 
"Uklanjanje katarakte moguće je u Bolnici "Eliksir" kao i niz drugih hirurških intervencija na oku, ali ukoliko je potreban operativni zahvat pod opštom anestezijom, mislim na čitav niz složenih hirurških intervencija koje ne mogu da se izvode u Bolnici "Eliksir", ta oboljenja mogu uspešno ovde, u Novom Sadu, da budu dijagnostikovana. Ovi pacijenti, u organizaciji "Eliksira" i u pratnji medicinskog i prevodilačkog tima Bolnice, putuju u Kalugu, na Kliniku "Fjodorov", na kojoj postoji mogućnost da se obave te složene hirurške intervencije, a takođe da se i primene konzervativne metode lečenja, kod, praktično, bilo kog oboljenja oka i to na vrlo visokom nivou", kaže doktorka Ljudmila Kreminska.
 
Specijalna oftalmološka bolnica "Eliksir", koja se nalazi u Marodićevoj 12, u blizini Betanije, ima stalnu akciju "Otvorena vrata" za besplatno merenje očnog pritiska. Pregled je potrebno zakazati na broj telefona 021/ 445946 i 444 716.
 
Takođe, omogućeno je plaćanje troškova operacije katarakte na rate, kao i popust na operaciju drugog oka.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti