Novosađanin u "beloj knjizi" objavio informacije o građevinskoj mafiji

Borac za istinu i pravdu drugo je ime za Novosađanina Branislava Trajanovskog (66).
Iako na svojoj koži nije osetio kako je to doživeti da se ostane bez novca i krova nad glavom, zbog nesavesnih investitora, nevolje i sudbine mnogih Novosađana, koji su sve to proživeli minulih godina, nisu ga ostavile ravnodušnim.
 
Poslednjih devet godina Trajanovski neumorno prikuplja dokumentaciju o mahinacijama graditelja i sva dosadašnja saznanja sabrao je i objavio na stranicama "bele knjige" naslovljene sa "Građevinska mafija protiv čoveka".
 
U ovom svojevrsnom registru je više od 190 imena inevestitora, među kojima pojedini imaju i po nekoliko građevinskih firmi. Pojedine više ne postoje, a neke su promenile naziv. Do podataka o njima ovaj marljivi i istrajni Novosađanin došao je u Agenciji za privredne registre, ali su mu dragoceni bili i novinski napisi o brojnim prevarenim kupcima stanova. Trajanovski se tu, međutim, nije zaustavio, već nastavlja dalje i kaže da ima pregršt materijala i za drugu knjigu.
 
Kao savesni građanin, policiji i tužilaštvu je podneo desetak krivičnih prijava protiv pojedinih nesavesnih investitora, a sudskim presudama je rezultiralo šest slučajeva. To mu, međutim, nije satisfakcija, jer su kazne blage, kako sam tvrdi.
 
"Godinama već pratim sve u vezi s građevinskom mafijom. Uglavnom, svi rade po istom principu, kreću od najbanalnijih metoda varanja, zatim neredovnih isplata zarada zaposlenima, a onda na red dolaze kupci stanova", kaže on za Novosti, napominjujući da su u njegovom fokusu i druge anomalije u društvu.
 
"Još ranije sam krenuo da istražujem kako rade investitori", nastavlja Trajanovski, a povod su bile zgrade na Detelinari, za koje je znao da se ne grade legalno.
 
U svom podrobnom istraživanju doživljavao je i mnoge neprijatnosti. Pre četiri godine, dok je fotografisao spornu zgradu u Bulevaru Evrope, dvojica nepoznatih muškaraca pokušali su da mu otmu foto-aparat, ali nisu uspeli, jer je u tom trenutku naišla policijska patrola.
 
"Retki su oni koji shvataju moju borbu za pravdu. Odričem se mnogo čega u životu da bih ovo radio, čak su mi pretili poznati i nepoznati. Ali, iako je ovo sizifovski posao, nastaviću i dalje da istražujem dok god budem mogao". iskren je Trajanovski.
 
Nameravao je da osnuje nevladinu organizaciju Centar za borbu protiv građevinske mafije - CEBOGRAM, ali u tome nije uspeo. Za ovakav poduhvat nedostaju mu finansijska sredstva, ali veruje da će jednog dana uspeti da ostvari i tu zamisao i nekako pomogne prevarenim građanima.
 
Trajanovski je, podseća, radio tri godine u firmi jednog novosadskog građevinskog investitora, gde je bio uposlen bez ugovora, na crno, i ostao uskraćen za nekoliko zarada.
  • Boro Ljuština

    27.12.2019 17:31
    Kako doći do istine
    Da bi se došlo do istinitih podataka trebalo bi osnovati tim za ispitivanje nepravilnosti. Oštećeni građani bi tom timu davali na uvid dokumentaciju koja to potvrđuje a za netačne podatke bi krivično odgovarali. U tom timu bi morali biti pošteni, moralni i stručni ljudi i čije zahteve bi morao da izvršava i sud. Lično sam oštećen u sudskim postupcima u kojima je investitor prodao neke stanove duplo. Sudije i advokati su igrali za mene neshvatljive igre.Pokvaren čovek dobiva stan za sitnu pozajmnicu, a to mu omogućavaju advokati. Iste ne vidim na spiskuosumnjičenih.Znači li to da ti advokati mimaju "meko tlo pod nogama" ili su sitne ribe.
  • gagans

    07.11.2016 10:36
    film triler
    odlična tema za triler film, pa i mi imamo svetske teme , nažalost
  • tako treba

    06.11.2016 17:33
    hvala
    I sama imam neprilike iako je investitor dobio dozvolu, platio komunalne doprinose ali prepravljao nesto pa nece da sredjuje za upotrebnu dozvolu i sada nisam vlasnik kupljenog, pa tuze stanari investitora. Procitala sam komentare pa sam sigurna da komentar pod sifrom znamo se je jedan od prozvanih i sada napada coveka, a ja kazem pa i trba da zaradi i sam kaze da je prikupljao podatke i osudjuje ga zbog toga. SVI PREVARENI KUPCI BI TREBALO JAVNO DA IZNESU IME INVESTITORA i na taj nacin sprece da drugi budu prevareni a usput da dodam da treba imenovati i agencije koje saradjuju sa takvim investitorima i razapeti ih na stub srama. Bilo kako Branislave samo napred i kad se pojavi kupicu knjigo i zbog mene a i vaseg truda.P

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti