Sve više slučajeva respiratornih infekcija

Među zaraznim bolestima u Vojvodini, koje prema važećim zakonskim propisima podležu prijavljivanju, respiratorne infekcije su vodeća.
Kako navode u Institutu za javno zdravlje Vojvodine, od 14. septembra do 18. oktobra registrovano je 4.849 slučajeva zaraznih bolesti i za 14 odsto je veći u odnosu na isti period prošle godine
 
Proteklih mesec dana respiratorne infekcije su činile 86,5 odsto svih prijavljenih slučajeva zaraznih bolesti, ukupno 4.195 registrovanih slučajeva. Najviše obolelih - 3.589 osoba - prijavljeno je pod dijagnozom streptokoknog tonzilitisa i faringitisa.
 
U grupi respiratornih zaraznih bolesti, dodaju u Institutu za javno zdravlje Vojvodine, registrovane su i 242 osobe obolele od zapaljenja pluća, 44 od infektivne mononukleoze, 22 od šarlaha, dok je 16 registrovanih osoba obolelo od tuberkuloze.
 
- Kada je reč o zaraznim bolestima protiv kojih se sprovodi sistematska imunizacija (veliki kašalj, rubeola, epidemijski parotitis, male boginje) u proteklom periodu je registrovano 20 slučajeva obolevanja od velikog kašlja. U grupi crevnih zaraznih bolesti prijavljeno je 306 obolelih osoba, što je za oko devet manje nego u istom periodu prethodne godine - ističu u Institutu za javno zdravlje Vojvodine. 
 
Prijavljeno je 149 slučajeva zaraznog proliva (dijareje i gastroenteritisa, verovatno, infektivne etiologije), zatim 68 slučajeva akutnih gastroenteritisa prouzrokovanih bakterijom clostridium difficile, 63 slučaja trovanja hranom prouzrokovanih bakterijama salmonella (42 obolelih) i campylobacter (21 obolela osoba), kao i 13 slučajeva bakterijskog trovanja hranom, čija etiologija nije utvrđena.
 
Od šuge su obolele 263 osobe, što je na približno istom nivou kao u istom periodu prethodne godine. Interesantno je da u proteklih mesec dana po prvi put nije prijavljen nijedan slučaj obolevanja AIDS-a, kao ni virusa HIV-a.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti