Novi vlasnik Luke Novi Sad neće biti vlasnik zemljišta i infrastrukture

Kupac Luke Novi Sad biće poznat sredinom 2017. godine, kada će biti sproveden tender, najavio je danas pomoćnik ministra zadužen za vodni saobraćaj Veljko Kovačević, precizirajući da je do sada pristiglo oko 10 pisama o namerama evropskih i svetskih lučkih operatera zainteresovanih za luku.
Glavni kriterijum za izbor najboljeg ponuđača biće planirane investicije, koje će omogućiti rekonstrukciju i širenje lučke infrastrukture u Novom Sadu, rekao je Kovačević. 
 
"Cilj nam je i izgradnja prvog lučkog kontejnerskog terminala na Dunavu u Srbiji, kao i da u perspektivi novi vlasnik od Luke Novi Sad napravi logistički centar u ovom delu regiona", rekao je Kovačević. Luka Novi Sad, kako je objasnio, trenutno ostvaruje oko milion tona pretovara, a očekuje se da će s novim vlasnikom i investicijama kapacitet porasti na najmanje 1,6 miliona tona.
 
Kovačević, takođe, ističe da će na inicijativu ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture novi vlasnik zapravo biti samo vlasnik biznisa, ali ne i zemljišta i infrastrukture novosadske luke koji ostaju u vlasništvu Srbije.
 
"Prvi put radimo da lučko zemljište i infrastrukturu izdvajamo iz imovine preduzeća, ona neće biti predmet privatizacije već samo lučki biznis", rekao je Kovačević. Postupak privatizacije je pokrenula Vlada Srbije u januaru ove godine na predlog Ministarstva privrede koje je nadležno za sprovođenje tendera.
 
"Do sada je Ministarstvu privrede pristiglo oko 10 pisama o namerama, evropskih i svetskih lučkih operatera, zainteresovanih za privatizaciju novosadske luke. Sada će u tom ministarstvu analizirati pisma, a zatim će predložiti vladi najbolji mogući model i metod privatizacije", rekao je Kovačević.
 
On je dodao da su to zaista svetski renomirani lučki operateri. Prema njegovim rečima, cilj je da se kroz tu privatizaciju ostvari dodatna investicija.
  • Malo i o tome

    10.11.2016 07:37
    Ne treba zaboraviti kakvo je postrojenje otvoreno preko puta Luke, kao ni šta prerađuje.
    O tom se možete obavestiti kod porodica koje žive prekoputa.
    Tako da ne znam kakvu bi pamet trebao da ima neko ko bi tamo kupovao stanove, osim ako ne želi kancer. I o tome s emožete obavestiti kod tih porodica.
    Nije dozvoljeno detaljnije, dok je ova vlast.
  • Shin Sekai

    09.11.2016 20:00
    Ovo se najverovatnije radi da bi se zemljiste prodalo investitoru koji onda moze da gradi stanove. Nije nemoguce da ce komplet luka biti izmestena, te da ce sve zemljiste otici kao gradjevinsko.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti