Pravni fakultet: Beljanski medijskim pritiscima brani neodbranjivo

Povodom poništavanja doktorata poznatom novosadskom advokatu Slobodanu Beljanskom, oglasio se i Pravni fakultet u Novom Sadu, ocenom da "Beljanski pokušava da medijskim pritiscima odbrani nešto što je pravno neodbranjivo, a to je gruba nezakonitost vezana za odbranu njegove disertacije".
"Pravo na prijavljivanje doktorske disertacije imao je samo onaj ko je prethodno stekao zvanje magistra, danas mastera. Gospodin Beljanski nikada nije završio magistarske studije. Mogućnost direktnog prijavljivanja doktorata, kao izuzetak, bila je predviđena nekadašnjim vojvođanskim zakonom, do 10. juna 1992.  Beljanski nije bio u stanju da blagovremeno završi svoj doktorat, posebno nakon suštinskih primedbi koje su članovi Komisije za ocenu imali. Tek 13. maja 1992. disertacija je stavljena na uvid javnosti (prijavljena još 15. aprila 1987). Zakonski rok za primedbe je 30 dana. Međutim odbrana je, da bi se nezakonito izašlo u susret gospodinu Beljanskom, bila zakazana za 7. jun 1992. Time je povređen Zakon i nakon prigovora na zakonitost ovakve odbrane, odbrana je otkazana 6. juna 1992. Tri dana nakon otkazivanja, a jedan dan pred isteka zakonskog roka za odbranu, Beljanski je povukao svoj doktorat 9. juna 1992. Time je postupak neuspešno završen. Nakon prestanka važenja vojvođanskog Zakona, više nije postojala mogućnost da bilo ko, pa ni g. Beljanski, brani doktorsku disertaciju, ako nije magistar", stoji u saopštenju Pravnog fakulteta. 
 
U svom obraćanju fakultet navodi da Beljanski nikada ponovo nije prijavio doktorsku disertaciju. Međutim, 1. marta 2001. ovom advokatu je odobrena odbrana povučene doktorske disertacije.
 
"Prvog marta 2001 nastavno-naučno veće Pravnog fakulteta u Novom Sadu, u nelegalnom sastavu, mimo važećeg Statuta, u vreme kriznih štabova, odobrilo je odbranu povučene doktorske disertacije. 15. marta 2001. održana je odbrana povučene disertacije, nikada ponovo prijavljene, a ne bi ni mogla da bude prijavljena, jer gospodin Beljanski nije magistar", navode sa Pravnog fakulteta i dodaju da "Beljanski zna da se disertacija ne brani u medijima, već na Fakultetu"
 
"Isto tako zna da zaštiti svoja prava kao poznati advokat i zna koji je pravni put za to. No, isto tako zna da mu činjenice ne idu na ruku i da nema nikakve šanse da u regularnoj pravnoj proceduri dobije nešto što mu ne pripada. Zbog toga bira medijski pritisak. Pravni fakultet neće u tome učestvovati i neće se više ovim povodom oglašavati", stoji u saopštenju.
 
Podsećamo da je Slobodan Beljanski najavio da će podneti žalbu na rešenje Pravnog fakulteta kojim se poništava njegov doktorat odbranjen pre 16 godina i dodao da ne može da isključi mogućnost da je u pitanju politički pritisak na njega.
 
Povom ovog slučaja oglasile su se i nevladine organizacije koje su pozvale Pravni fakultet da "hitno preispita sramnu odluku" o oduzimanjau doktorata Beljanskom. Njihove reakcjie možete pročitati OVDE.
  • DR Miggyy

    16.11.2016 20:33
    Bolje plagijat, no doktorat(?)
    Doktoru prava Beljanskom oduzimaju doktorat odbranjen pre više od decenije, možda iz političkih razloga, nije odbranio ono što ne može da se brani pred zakonom i pravdom, kao advokat, a problem je sa strane SNS. S druge strane doktorat Malog, Stefanovića, Tabakovićke i Šapića su legalni, a kažu da nisu. U odbrani, neovlašćeno je stao premijer i s kojim pravom mimo zakona i po ničijem ovlašćenju. Koliko se digla prašina i magla oko plagiranog(?) doktorata Siniše Malog, on je mogao međuvremenu da doktorira sto puta sa i bez plagijata. Rušenje objekata u Savamali je takođe plagijat rušenja kartonskih baraka u romskim naseljima, samo što se ovde ne zna ko je plagijator.
  • hmhmhm

    14.11.2016 17:45
    visokoobrazovna verzija "omerte"
  • DEJA VU

    14.11.2016 13:09
    Justicia
    Draga moja Justicio, politika dala, politika uzela.
    TI se odavno o tome ne pitaš.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti