FOTO: U Gradskoj kući svečano obeležena slava Novog Sada - Đurđic

Slava Novog Sada, Đurđic, svečano je obeležena danas, 16. novembra u Gradskoj kući.
U Svečanoj sali je upriličeno sečenje slavskog kolača i blagosiljanje slavskog žita, nakon čega je besedu održao Vladika kruševački David, uz sasluženje novosadskog sveštenstva. 
 
"Novi Sad i ove godine obeležava svoju slavu, svog duhovnog zaštitnika Svetog Georgija. Đurđic je postao slava Novog Sada i zaštitnik svih građana zajedničkom odlukom svih tradicionalnih konfesija u gradu. Važno je napomenuti da ovo nije slava jedne religije, vere ili nacije, već da je Đurđic slava svih građana u Novom Sadu koji žele da je obeležavaju i proslavljaju. I ovog puta su u Gradskoj kući bili pripadnici različitih konfesija sa jasnom porukom jedinstva, jer to jeste pravi Novi Sad. Mi živimo u sadašnjosti i gledamo u budućnost, ali nikada ne zaboravljamo svoju istoriju, tradiciju, kulturu, našu duhovnost. Ne želimo da zaboravimo, jer ćemo bez toga teško kreirati kvalitetnu sadašnjost i ići ka boljoj budućnosti. Živimo za našu decu, za bolje i nove generacije, a taj duhovni temelj nam je oslonac pri iskušenjima, na raznim zadacima pred kojima se nalazimo", rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.
 
Brigadni general Prve brigade Kopnene vojske Željko Petrović preuzeo je kumstvo od dr Aleksandra Milovančeva i time postao novi kum slave Grada. 
 
"Slava Đurđic se obeležava u znak sećanja na velikog ratnika, Svetog Đorđa, a danas je i Dan kopnene vojske i Dan roda pešadije, u znak sećanja na legendarnu Kolubarsku bitku u Prvom svetskom ratu, tako da je i Novi Sad dobio kuma ove godine koji je vojnik. Velika mi je čast što mi je pripala ta lepa uloga, a mogu samo da poručim da će Vojska i dalje raditi na tome da obezbedi mir i stabilnost", rekao je Petrović.
 
  • mile ns

    18.11.2016 09:32
    moze split svetog duju, ili spanci i italijani koji imaju svece zastitnike grada a nemoze novi sad, koji bolesnici mila majko, jok imacemo 66 svetaca zastitnika i jednog gej zastitnika, jednog vegana i tri pagana, a gavra lupa jer je od juce novosadjanin imao je grad slavu al ti si tada bio u titovim omladincima
  • Jovan

    17.11.2016 17:12
    katastrofa
    Sad imamo i gradsku slavu,posle dva oslobodjenja,dva dana grada,osvestane vode.Pa Igore sta je sledece?
  • Nislija

    17.11.2016 05:41
    Srećna vam slava Novosadjani.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti