U Novom Sadu sklopljeno 2.000 sporazuma o priznanju prekršaja

Svake nedelje na području novosadske policije sklopi se između 100 i 130 sporazuma o priznanju prekršaja.
U sve prihvatljivijoj proceduri, osumnjičeni se sporazumeju u policiji, to se dostavi sudu, koji donese presudu na osnovu sporazuma pa se ona se pošalje okrivljenom, koji nije ni morao da dolazi do sudije.
 
"Otkako je Zakon izmenjen (u martu), sklopljeno je oko 2.000 sporazuma. Ljudi su relativno brzo saznali za tu mogućnost i prihvatili taj blaži vid kažnjavanja. To je krenulo polako, ali sada je uzelo maha. Takođe, pogodnost je u tome što građani koji su napravili prekršaj u nekom udaljenom mestu, mogu da ga priznaju u novosadskoj policiji i da sačekaju odluku suda na čijem podučju je prekršen zakon. Na taj način se štede vreme i novac", kaže za "Dnevnik" predsednik novosadskog Prekršajnog suda Kamenko Kozarski. 
 
Kozarski dodaje da je i broj izricanja većih kazni za teže prekršaje povećan 50 odsto u odnosu na prošlu godinu jer se za takve prestupe u ovoj godini, od preciziranih zakonskih izmena, više osumnjičenih privodi odmah kod sudije. Tu najčešeće spadaju vožnja pod većom količinom alkohola, bitno prekoračena brzina vožnje, nasilnička vožnja, ili u oblasti javnog reda i mira, na primer, tuča, ali se i za prekršaj počinjen u pijanom stanju osumnjičeni dovode nakon trežnjenja u policiji.
 
"Sudije zbog težih prekršaja dežuraju od ujutro do uveče, sedam dana nedeljno", navodi sagovornik "Dnevnika". On kaže da je, zaključno s 30. septembrom ove godine, Prekršajni sud u desetak hiljada predmeta zamenio novčane kazne u zatvorske, ali to ne znači da su ti kažnjenici i otišli u ćelije.
 
"Kad im se uruči odluka suda, imaju opciju ili da idu u zatvor ili da plate kaznu odmah. U pomenutom periodu 175 kažnjenih upućeno je u zatvor. Tradicionalno se mali broj kažnjenih odlučuje da ode iza rešetaka. Statistički govoreći, kad je reč o prekršajima, zahtevima koji se vode pred sudom, zaprimljeno je ove godine do 30. septembra 23.306 predmeta, rešeno je 18.938, a ima i starih predmeta, čiji se broj polako smanjuje", kaže Kozarski.
 
Prekrašajnih naloga, odnosno kazni u fiksnim iznosima, koje ne idu do suda jer postoji osam dana da se uplate, primljeno je u pomenutom periodu 10.231. Njih pišu, na primer, inspekcije, Komunalna policija, saobraćajci MUP-a za nekorišćenje sigurnosnog pojasa ili pričanje telefonom za vreme vožnje... 
 
Opširnije o ovoj temi možete pročitati OVDE.
  • đokica

    22.11.2016 13:47
    STUDENT
    Iznajmio bih dvokrevetnu ćeliju!?Koji mi je prekršaj potreban!??Za junski rok ispita!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti