Novosadska udruženja se pitaju kako je Grad delio milione za kulturu

Predstavnici Inicijative nezavisne kulturne scene, traže od Grada Novog Sada da objasni na osnovu kojih kriterijuma je 40 udruženja, preduzeća i ustanova dobilo 22,7 miliona dinara na konkursu za kulturu.
Rezultati konkursa za kulturu, prema mišljenju ovih umetnika, sistemski ne podržavaju one projekte koji nemaju veze sa kandidaturom grada za prestonicu kulture i koji nisu u vezi sa kampanjom za istu titulu. Novi Sad jeste dobio ovu laskavu titulu, ali je i podržao one projekte koji predstavljaju spektakle, a ne lokalno stvaralaštvo, tvrde oni.
 
"Jasno je da je ovim odlukama o nefinansiranju reprezentativnih strukovnih rešenja izrečena jasna odluka o nefinasiranju razvoja lokalne umetničke produkcije, a sa druge strane, kroz rezultate konkursa se evidentno fokus preusmerava na festivale, priredbe, svečanosti, smotre - isključivo spektakle", smatraju u Inicijativi i traže da se javnosti objasni ko je i za šta dobio pare.
 
Konkretno, Grad je u drugom krugu konkursa za kulturu izdvojio 22,7 miliona dinara, a najviše dodelio udruženjima za festivale i velike svečanosti. "Fashion Week" dobio je dva miliona dinara, Tesla Global Forum 2,2 miliona, a Koncert godine 1,5 miliona.
 
Ubedljivo najveće iznose dobili su Udruženje građana "Društvo za tradiciju - Stari hrast" za projekat "Kulturno-istorijske znamenitosti grada Novog Sada" - 2,7 miliona, kao i Mađarski kulturni centar "Petefi Šandor" za projekat o maternjem jeziku - 3,2 miliona. Većina dobitnika sredstava među udruženjima dobili su simbolične iznose, od 50.000 do 150.000 dinara i to za organizovanje izložbi, edukacija i dr.
 
"Analiza rezultata jesenjeg konkursa ukazao je na sve slabosti o kojima je Inicijativa pisala u junu o problemima oko rada komisije, načinu i transparentnim kriterijumima rada. Inicijativa će nastaviti da insistira na poboljšanju uslova u kojima živi, radi i stvara, tako da će u svim budućim projektnim i aktivističkim delatnostima organizacija biti isključivo reči o politici koju ova država i grad vode i sprovode. Odlučeno je da se Gradskoj upravi za kulturu pošalje dopis kojim tražimo da se organizuje radno telo povodom rezultata javnog konkursa, na kojem bi se upoznali sa konkursnom komisijom i koja će imati prilike da nam obrazloži svoje odluke, a što je u skladu sa Strategijom razvoja kulture, na kojoj smo zajednički radili sa Gradskom upravom za kulturu", poručuju u Inicijativi nezavisne kulturne scene i dodaju da udruženja-članovi Inicijative koja su dobila novac na konkursu neće potpisati ugovore sa Gradom dok se ne održi radno telo i ne sagledaju kriterijumi dodele para.
 
Grad: Podržali smo savremeno stvaralaštvo
 
Gradska uprava za kulturu saopštila je da je, sudeći po rezultatima, u fokusu konkursa bilo savremeno stvaralaštvo, koje je podržano sa preko 26 odsto ukupnih budžetskih sredstava za te namene.
 
"Ako se tome doda da je za kinematografiju, odnosno video produkciju, izdvojeno oko 6,5 procenata, ukupan postotak za savremeno stvaralaštvo iznosi preko trećine budžeta. Grad Novi Sad, kao Evropska prestonica kulture za 2021. godinu, na taj način dokazuje da vodi računa o savremenim kulturno-umetničkim programima, tj. o gradskim udruženjima koja su aktivna u toj oblasti", poručili su u Upravi.
 
Kako su dodali, cilj je podržati što širi krug stvaralaca u gradu. 
 
"Namera Grada je da razvija što efikasnije mehanizme podrške svima koji deluju u kulturi, kao i uslove za najveći mogući nivo participativnosti zainteresovanih pojedinaca i organizacija, kako bi kulturna politika bila odraz zajedničkog angažmana, a radi zadovoljenja opšteg interesa u kulturi Grada Novog Sada", poručili su u Gradskoj upravi za kulturu povodom objavljivanja rezultata konkursa.
 
Podsetimo, problemi u sektoru kulture počeli su ovog leta, kada su umetnici apelovali da im je ugrožen opstanak. Mnoga udruženja u oblasti kulture su u teškoj finansijskoj situaciji, duguju za zakup Poslovnom prostoru i preti im izbacivanje iz prostorija, a u najlošijoj situaciji trenutno je Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine.
 
"SULUV se nalazi u veoma teškoj situaciji i ova činjenica, pored zatvaranja rada Udruženja Foto-kino i video saveza Vojvodine i njihove galerije, uvećava paradoksalnu činjenicu da je Novi Sad Evropska prestonica kulture za 2021. godinu. SULUV najavljuje vrlo hitnu vanrednu Skupštinu svog Saveza kako bi se što pre donele odluke o ishodu ovakve situacije, jer već sa ovim razvojem situacije, SULUV će kraj godine završiti u dugovanjima, za koje nema nikakve garancije da ce vratiti kroz programski oblik aktivnosti, ukoliko se odluče za nastavak rada", poručuju u Savezu.
 
Grupu udruženja u oblasti kulture čine: Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine, Foto-kino i video savez Vojvodine, Udruženje umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine, Omladinski centar CK13, Šok zadruga, Društvo arhitekata Novog Sada, Institut za fleksibilne kulture i tehnologije, Centar za nove medije Kuda.org, Grupa za konceptualnu politiku, Savez dramskih umetnika Vojvodine, Galerija SND Kisač, Udruženje filmskih i televizijskih radnika Vojvodine, Udruženje kompozitora Vojvodine, Agencija za filmsku i video-produkciju DRUID, Vizuelna artistička laboratorija, Asocijacija "Kulturanova", Nezavisna umetnička asocijacija "Izba", Udruženje Kulturno-umetnički lavirint, Udruženje Pionirska i Exit fondacija.
 
Rezultate konkursa pogledajte OVDE.
  • deda

    23.11.2016 09:03
    to su onih 40 koji nisu dobijali dok ste vi dobijali, a kad se promeni vlast onda ce se oni zaliti na vas i tako ....
  • Nervirach

    22.11.2016 21:47
    Nista se nije promenilo u igri. Nasledstvo od zutih. Sto ovi da kvare kada i njima odgovara. Ovde je problem ,,u kada su krali nisu zvali". Krivi ste svi koji ste ubacili neizvrljan listic.
  • Laura

    22.11.2016 21:36
    Znam odgovor
    Kao i svaka vlast koja je bila pre nje i koja će doći posle nje ...jedini kriterijum je UMETNIČKI DOJAM!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti