FOTO: Ovako će izgledati nova fasada Galerije Matice srpske

Obnova fasade Galerije Matice srpske biće gotova do maja sledeće godine.

Upravnica Galerije Tijana Palkovljević Bugarski kaže da je do sada obnovljen unutrašnji deo zgrade, ugrađen lift  i zamenjen krov.

"Uradili smo kompletnu adaptaciju unutrašnjosti zgrade. Poslednjih godina, akcenat smo stavili na sanaciju suterena, gde smo iskoristili dodatnih 700 kvadrata koji nisu bili u upotrebi. Napravili smo nove konzervatorske radionice, proširili kapacitete depoa za čuvanje umetničkih dela, tako da smo taj donji deo zgrade skroz sredili. Ugradili smo lift i osobama sa invaliditetom naše postavke učinili dostupnim, a potpuno smo sanirali krov", objašnjava upravnica.



Kako dodaje, u planu je zamena prozora, sanacija fasade, rekonstrukcija ulaza i uređenje okoline zgrade.

"U planu je da obnova bude gotova do sledeće godine, kada Galerija obeležava 170 godina postojanja. Namera nam je da zasijamo u punom sjaju. Nadamo se da će u maju sve naše postavke i sadržaji biti dostupni publici", dodaje upravnica.

Kako još ističe, u toku je pripremni deo pred adaptaciju, skidanje stalne postavke i odlaganje umetničkih dela u depoe, koji su uređeni i po svim muzeološkim standardima.

Slikar konzervator Danilo Vuksanović kaže da su depoi renovirani i pripremljeni za ovu priliku, tako da će dela iz stalne postavke imati idealne uslove za privremeno premeštanje.

Realizaciju ovog projekta je omogućilo Ministarstvo kulture sa 30 miliona dinara.

Tokom trajanja radova na obnovi fasade, zgrada Galerije Matice srpske biće zatvorena za posetioce, ali će u izložbenim i programskim aktivnostima Galerije publika moći da uživa u drugim ustanovama.

U galeriji koja sledi su fotografije same pripreme pred obnovu fasade GMS.

  • wow

    29.11.2016 23:55
    ovo čak i zvuči kao pozitivna i normalna vest...
  • Perica

    29.11.2016 15:58
    OBEĆANO JE
    da će i "ŽEŽELJEV MOST"biti gotov, i da će se rešiti problem "RADNIĆKOG",pa ništa!?
    A oni još malo pa "PUNOLETNI".....da vas ne gnjavim, "to nije tema" kulture !?
    To je više za krimi odelenje!?
  • Zivan

    29.11.2016 15:53
    Super!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti