Novosađanima novčanici u proseku "tanji" za hiljadu dinara

Prosečna plata u Novom Sadu pala je u oktobru u odnosu na septembar za oko 1.000 dinara.
Prema novim podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna plata u Novom Sadu je prošlog meseca iznosila 71.259 dinara bruto, tačnije 51.726 dinara neto, bez poreza i doprinosa.
 
To znači da se plata vratila na nivo iz avgusta.
 
Kao i do sada, najvišu platu u Vojvodini imali su upravo Novosađani, a najnižu platu imali su građani Alibunara, koji su u proseku zarađivali do 28.225 dinara.
 
Statistika je, kao i do sada, samo broj i ne pokazuje realno stanje zarada građana u Vojvodini. Podsetimo da zvanični podaci pokazuju da četvrtini stanovništva u Srbiji preti siromaštvo. Rizik za siromaštvo je, prema statistici, život s manje od 31.332 dinara za četvoročlanu porodicu, 26.856 dinara za tročlanu porodicu, a za osobu koja živi sama taj iznos je 14.920 dinara. Zato je bitno napomenuti da statistika ne registruje kao ugroženu četvoročlanu porodicu u Novom Sadu koja ima primanja u iznosu od prosečne plate, iako je poznato da je s tim dohotkom praktično nemoguće živeti.
 
Šta o siromaštvu u Srbiji imaju da kažu ekonomisti pročitajte u našoj analizi ove teme OVDE.
 
Kako je 021 nedavno analizirao, prosečna porodica u Vojvodini mesečno nema novca ni za jednu knjigu, a pojedina domaćinstva ne poseduju ni osnovnu belu tehniku. Riba, kvalitetnija ulja, med i kvalitetnije meso san su za mnoga domaćinstva u Vojvodini, što pokazuju ankete.
 
Poražavajuće je da je prosečna vojvođanska porodica navela da joj mesečno treba najmanje 56.057 dinara samo da bi preživela, što je iznos iznad prosečnih primanja. Šta možemo da priuštimo, a šta nam je luksuz pročitajte u analizi OVDE.
  • dobrotvorka

    30.11.2016 22:14
    ZAHVALJUJUĆI
    Ovoj vlasti, ostala sam i bez posla i bez novčanika, tako da nemam ništa, mogu samo da se sekiram što oni troše moje pare.
  • Perica

    30.11.2016 17:55
    ###
    Nemam novčanik,tako da nemam taj proble!?
  • ST

    30.11.2016 11:29
    Statistika je jedno,a realan zivot drugo...Podrska za smenu vlasti...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.