Opasan otpad i dalje skladišten u Novom Sadu

Opasan otpad, koji je pre oko mesec dana dospeo u Novi Sad iz Bele Crkve, i dalje je u skladištu u Industrijskoj zoni Sever, bez dozvole za skladištenje.
Otpad je u Novi Sad došao iz Bele Crkve nakon što je republička inspekcija firmi "Eko-21 d.o.o.", koja se bavi postupanjem sa opasnim otpadom, naredila da isti ukloni iz napuštene hale u kojoj se, ponovo nepropisno, nalazio. Skladište u kojem se otpad više od mesec dana nalazi je u Primorskoj 86, a pripada d.o.o. "Step Trans", kompaniji koja se bavi međunarodnim prevozom i špedicijom.
 
Radi se o oko 500 kubika opasnog i delu neidentifikovanog otpada - odbačene hemikalije, otpadno ulje, gorivo i druge supstance za koje se upravo utvrđuje poreklo i sadržaj. Kako za 021 navodi načelnik pokrajinske inspekcije za upravljanje otpadom Miroslav Berković, ovlašćena laboratorija trenutno uzorkuje i analizira otpad, nakon čega će on biti izmešten iz ovog skladišta i propisno uskladišten.
 
"Radi se o manjoj količini otpada koja nije karakterizovana i analize su u toku. Kada otpad dobije indeksni broj, biće predat ovlašćenom fizičkom ili pravnom licu koje ima dozvolu za upravljanje tom vrstom otpada", navodi Berković.
 
Dok su analize u toku, prostorije u kojima je ovaj opasni otpad su zapečaćene. Opasnost po građane ne postoji.
 
Inače, skladište "Step Transa" ima dozvolu za skladištenje samo neopasnog otpada i zbog toga su inspektori i zabranili dalje postupanje, koje je pokrenula firma "Eko-21 d.o.o.". Ova firma posedovala je dozvolu ministarstva sa sakupljanje i transport opasnog otpada, kao i dozvolu ministarstva za rad sa mobilnim postrojenjem, ali samo na mestu nastanka otpada. To znači da je kompanija kršila zakon jer nije radila tačno u skladu sa dozvolom koju poseduje - umesto da su sa mobilnim postrojenjima radili kod operatera kod koga i nastaje otpad, oni su postavili mobilno postrojenje u Belu Crkvu i dovlačili opasan sadržaj u magacin koji nije za to predviđen registrom. Na ovo su u Beloj Crkvi ukazali lokalni aktivisti i građani, a pre samo nedelju dana, "Eko-21" je oduzeta dozvola za sakupljanje i transport opasnog otpada.
 
Međutim, u ovoj firmi su za 021 naveli da su sve obavljali po zakonu, što možete da pročitate u našoj priči OVDE.
  • Jadni Gagac

    27.01.2018 06:51
    Tuzno
    A gde si ti bio Gagac sve ove godine?! Vazno da se javljas posle hapsenja. I vazno da su su drugi krivi samo ste ti i tebi slicni ispravni. Presavij brate tabak pa prijavi. Javi se policiji i inspekciji. Nego si sad kad se zavrsilo udario da razvijas teorije zavere. Tuzno.
  • Gagac

    27.01.2018 00:14
    Bisem na brzinu
    Radio sam u firmi pored ove to je strasna hemija sto oni pretacu a kada pale vatru to je takav neprijatan miris da vam bude muka! iz nase firme pre par god sef se zalio rekao da ce da ih prijavi. Sutradan dosla ekipa sa vozilom bez tablica da traze sefa nesto mu pretili i vise niko nije smeo da zucne. Ne mogu da verujem godinama se tako muva i sada odjednom da ih uhvate.. Gde ste bili sve ove godine da ih uhapse?????? Verovatno nisu smeli jer politicara ili njihovih rodjaka sigurno imaa veze sa tom firmom.
  • dasa

    02.12.2016 12:03
    otpad
    a jel znate kako postupaju sa tim otpadom ? Pa spale ga. i na kraju zavrsi u vazduhu onda u obliku pepela, isparenja i ko zna jos cega pada svima nama na glavu na kozu , udisemo ga , zagadjuju se njive i zemljiste, voda odnosno komletna sredina, eto sta znaci " dalje postupanje "

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti