Klinički centar Vojvodine uskoro dobija JAG laser i operacioni mikroskop

Klinika za očne bolesti Kliničkog centra Vojvodine dobiće JAG laser i operacioni mikroskop.

Prema rečima upravnika Klinike profesora dr Vladimira Čanadanovića, u toku je nabavka opreme, a JAG laser kojim trenutno raspolažu star je 20 godina i više ne može da se popravi.

Zahvaljujući novom laseru i operacionom mikroskopu, u Klinici će se raditi operacije sekundarne katarakte i glaukoma zatvorenog ugla, koje su veoma česte i zahvaljujući kojima kod pacijenata dolazi do značajnog poboljšanja vidne funkcije.

Na ovoj klinici se godišnje uradi oko 200 operacija glaukoma i dvostruko više intervencija zbog pojave sekundarne katarakte.

"Simptomi sekundarne katarakte su zamućen vid i slabiji intenzitet boja, značajno slabiji u odnosu na onaj vid koji je bio posle operacije katarakte. Ona se uspešno leči pomoću JAG lasera i to tako što se laserom iseca otvor u zadnjoj kapsuli, iza veštački ugrađenog intraoklularnog sočiva. Intervencija se radi ambulantno, u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolna, a nakon ove intervencije vidna funkcija operisanih pacijenata se popravlja na onu koja je bila posle operacije katarakte", objašnjava dr Čanadanović za "Dnevnik".

Nabavka novog operacionog mikroskopa planira se za novu operacionu salu, koja je izgrađena pre više godina, ali zbog nedostatka adekvatne opreme nije mogla da se koristi.  Uz pomoć novog operacionog mikroskopa biće omogućen rad u tri operacione sale na Klinici za očne bolesti Kliničkog centra Vojvodine.

Čanadanović kaže kako očekuje da se uz pomoć nove opreme u narednom periodu biti i značajno smanjena lista čekanja za operaciju katarakte, na koju čeka veliki broj pacijenata.

  • Boro Čorbo

    05.12.2016 02:31
    Nije JAG već YAG, ali to je kao kad bi za npr. jelo se reklo naručili smo "na žaru" ili "ispod sača", bez da se kaže šta. YAG je kristal, itrijum-aluminijum-granat, koji se dopira jonima npr. neodimijum (Nd) ili iterbijum (Yb), i onda ti joni u toj rešetki imaju određene energijske nivoe i oni su izvor laserskog zračenja. Dakle kad se kaže da se nabavlja JAG laser, em je pogrešno, em ništa mnogo ne znači...
  • kuki

    04.12.2016 19:21
    apel
    Neka se KCV pohvali sa zaposljavanjem novog kadra, u poslednje vreme je dosta specijalista napustilo kc dzabe sva oprema ako nema sa njom ko da rukovodi mislim na sposobne i ljude koji to zaista zele

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti