I dalje barijere na svakom koraku za osobe sa invaliditetom

Problemi osoba sa invaliditetom aktuelizuju se jednom godišnje, kada se obeležava njihov dan.
Mimo toga, pomaka nema kada je u pitanju njihova socijalna uključenost. I dalje su među najranjivijim grupama, a tolerancija je nešto što definitivno nedostaje.
 
Njihov težak položaj je najčešće posledica nezaposlenosti, diskriminacije, fizičkih barijera sa kojima se susreću, kao i stereotipa i predrasuda koje i dalje postoje.
 
Mila Petrović ima 20 godina i invaliditet od rođenja. Bavi se pisanjem, objavila je knjigu, a kaže da je na samom polasku u školu imala mnogo problema da je u društvu prihvate, za šta smatra da su krivi roditelji koji pogrešno vaspitavaju decu i da tu počinju predrasude.
 
"Mislim da je to greška roditelja koji su svoju decu vaspitavali da treba da gledaju čudno drugu decu koja su drugačija. Roditelji, recite svojoj deci da postoje i mnogo drugačije osobe od vas po fizičkom izgledu. Meni je u nekom momentu bio potreban i prijatelj i drug, ali sam sve to nalazila u olovci. Zato poručujem roditeljima da vaspitavaju decu da postoje drugačiji ljudi, ali da su i to ljudi", napominje ona. Dodaje da je neophodno angažovanje svih koji mogu da pomognu da se sposobnosti osoba sa invaliditetom promovišu i unaprede. 
 
Osobama sa invaliditetom neophodno je pomoći pri prevazilaženju svakodnevnih prepreka na koje nailaze u gradu. Iako postoji pomak, arhitektonske barijere su najuočljivije. Predsednica Kluba studenata specijalne edukacije i rehabilitacije Medicinskog fakulteta Kristina Milosavljević kaže za 021.rs da bi izmene trebalo da postoje i u obrazovanju.
 
“Pre svega treba menjati arhitektonske barijere u gradu koje su apsolutno vidljive na nekim javnim mestima, a naravno i generalno stavove u društvu. U današnje vreme to jeste pokrenuto kroz inkluziju, ali se sve to radi površno, želeći da to negde na papiru bude prisutno, ali u stvarnosti nije tako, na tome treba raditi”, kaže ona.
 
Povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, Klub studenata Specijalne edukacije i rehabilitacije Medicinskog fakulteta, organizovao je tribinu "Kad obuješ moje cipele”. Pre same tribine, na kojoj su govorile osobe sa invaliditetom koje su veoma uspešne u onome čime se bave, izveden je eksperiment. Kristina Milosavljević navodi da su gostima vezivane oči jer su hteli da ih stave u drugačiju ulogu.
 
Cilj je bio da, kroz lična iskustva osoba sa različitim invaliditetom, svi zainteresovani dobiju uvid u to šta znači odrastati i živeti sa invaliditetom, kako doživljavaju svet i okruženje. Milosavljević napominje da su govornici tribine izabrani zbog svojih fascinantnih dostignuća, bez obzira na invaliditet. Tribinu je otvorila Inkluzivna folklorna grupa Doma "Veternik" koja je premijerno otplesala svoju novu koreografiju. Posetioci su imali priliku da pre i nakon tribine pogledaju i kupe rukotvorine koje su napravili korisnici Doma u Veterniku, Udruženja osoba sa Daunovim sindromom, Udruženja MNRO Novi Sad, Radnog centra škole Milan Petrović i Radionice za humanost, koje možete pogledati u galeriji. 
 
O još jednoj uspešnoj i svestranoj devojci koju invaliditet ne sputava, čitajte u našem tekstu OVDE.
  • dobrotvorka

    09.12.2016 08:44
    BEHATON
    Ispred svake zgrade u Gradu gde je postavljen behaton (osim Centra) postoje "kanalici" za kišnicu koji su previše široki i duboki a ne pokriveni rešetkom pa ih nemoguće preći bez poskakivanja, bilo kome na točkovima.
  • Sat

    08.12.2016 09:20
    Patetika level 1000. Imaju i od koga da nauče, svevišnji vođa je master u toj oblasti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti