U Novom Sadu se uništi 250 tona infektivnog otpada godišnje

U Novom Sadu se godišnje u proseku proizvede i uništi 247,5 tona infektivnog otpada.
Od kako su 2008, zahvaljujući projektu koji je finansirala Evropska unija, zdravstvene ustanove dobile opremu za uništavanje medicinskog otpada, on se steriliše i drobi i tako pretvara u komunalni otpad, a patoanatomski otpad spaljuje se van ustanova i zakopava, piše "Dnevnik". 
 
Oprema je postavljena u tri zdravstvene ustanove, Kliničkom centru Vojvodine, Institutu u Sremskoj Kamenici i Institutu za javno zdravlje Vojvodine, u koji medicinski otpad donose i domovi zdravlja s područja Južnobačkog okruga.
 
"U Institutu godišnje se generiše oko 18 tona infektivnog otpada. Sve vrste otpada, osim infektivnog, predaju se preduzećima koja poseduju dozvolu za preuzimanje odgovarajuće vrste otpada", navodi Zvezdan Damnjanović iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine i dodaje da su oni 2012. dobili integralnu dozvolu za sakupljanje, transport i tretman infektivnog medicinskog otpada. 
 
Opširnije o tretmanu infektivnog otpada možete pročitati OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti