Roditelji i dalje hoće ista prava kao hranitelji

Već četiri godine roditelji dece sa smetnjama u razvoju vode bitku za donošenje zakona naslovljen "Roditelj negovatelj", u kojem bi se po svom statusu i pravima izjednačili sa hraniteljima.
Ovaj predlog zakona je 2013. potpisima podržalo više od 60.000 građana, ali on i dalje nije usvojen.
 
Glavni, i tako očiti razlog za donošenje zakona jeste taj da je deci sa smetnjama potrebna 24-časovna nega, zbog čega su roditelji sprečeni da rade, što povlači da nemaju dovoljne prihode i utiče na kvalitet života deteta i porodice. Zato je veoma bitna finansijska pomoć države, kako bi deca odrastala u prirodnom okruženju, sa biološkim roditeljima, smatraju stručnjaci koji se bave socijalnim radom.
 
Inicijativu su pokrenuli i roditelji dece s retkim bolestima koji se svakodnevno suočavaju s izborom: da li da napuštaju posao kako bi se potpuno posvetili brizi i kompleksnim potrebama deteta ili da dete prepuste institucijama i hraniteljskim porodicama. Tako se roditelj, čije je dete teško bolesno ili nepokretno, suočava s nemogućim izborima.
 
Rešenje bi moglo biti u tome da se jednom roditelju priznat status koji se priznaje hraniteljima. To bi bilo važno za teško bolesnu ili decu s invaliditetom. I jedan od zahteva Evropske unije jeste da se deca uzimaju iz institucija i odrastaju u prirodnom okruženju. Međutim, problem nastaje kada biološki roditelji više ne mogu da izdržavaju decu i primorani su da ih daju trećem licu na staranje.
 
Inače, kada se dete nalazi u hraniteljskim porodicama plaćaju se uvećana naknada hranitelju za njegov rad kao i porezi i doprinosi, uvećana mesečna naknada za izdržavanje deteta sa posebno teškim i višestrukim razvojnim problemima, i to do 50 odsto dodatna davanja za dete s invaliditetom. Imajući to u vidu, pojedine zemlje u tranziciji koje se suočavaju sa sličnim problemom i nedovoljnim državnim sredstvima, kao i naša zemlja, uvele su institut "roditelj negovatelj". Sve, osim Srbije.
 
U Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike kažu da će podržati i inicijative za pojednostavljenje procedure za dobijanje odsustva s rada radi posebne nege deteta, kao i da će razmotriti mogućnosti da se produži pravo na odsustvo radi posebne nege deteta i posle navršene pete godine života.
 
Podsećamo, Zakon “Roditelj negovatelj” ponovo je aktuelizovan u martu 2015, kada se grupa roditelja, okupljena oko udruženja građana "Sreća" iz Novog Sada angažovala i svojim delovanjem ovaj problem dovela u žižu interesovanja javnosti. Uvođenjem novog instituta u Zakon o socijalnoj zaštiti, kojim bi se roditeljima dece obolelim od teških bolesti i sa nekim oblikom invaliditeta dao status "roditelj negovatelj" – bilo bi sprečeno da ova deca nužno budu izmeštena iz svojih primarnih porodica, stav je ovog udruženja.
  • Istina

    18.12.2016 14:24
    blok
    Istina je da u ovoj zemlji imamo članove porodice koji neguju druge članove porodice,. ne samo roditlji decu i deca roditelje, već imamo i one koji neguju bolesnog bračnog ili vanbračnog partnera, braću i sestre itd.
    Teška i dugotrajna bolest iscrpljuju negovatelja, sprečavaju ga da radi i bude zaposlen (nedostatak vremena, jer se težak i nepokretan bolesnik ne može ostaviti da bude sam 8-10 sati, zahteva stalnu negu) i koštaju ( niti su svi lekovi na listi, niti se sva pomagala i potrebni pregledi mogu ostvariti besplatno u razumnom roku.)Teška bolest i dugotrajni invaliditet dokazuje se Rešenjem o utvrdjivanju stepena invalidnosti.
    Naše društvo ove rodjake-negovatelje ne prepoznaje i ne plaća.
    Lakše je biti hranitelj zdravom detetu, nego negovati teškog i zahtevnog bolesnika.
    Podržavam ovu inicijativu i predlažem da se proširi na sve rodjake-negovatelje, jer će i nakon punoletstva ove dece neko o njima morati da vodi brigu!
  • blok

    17.12.2016 16:43
    U ovoj drzavi imamo i decu koja neguju roditelje tako da se ja zalazem i za to pravo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti