Uz porodičnu penziju i očevi dugovi

Trinaestogodišnjoj P. M. rešenjem novosadske filijale Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje određena je porodična penzija u iznosu od 9.417 dinara, na osnovu staža preminulog oca koji je imao 7 godina, 9 meseci i 24 dana penzijskog osiguranja.

Međutim, istim tim rešenjem obustavljena joj je trećina penzije, dok se ne namire neuplaćeni doprinosi od 2000. do 2004, koje je njen otac trebalo da plati, u iznosu od 438.328 dinara.

Njena majka Jelena Aćimović uputila je žalbu na privremeno rešenje Fonda PIO, ističući da njena ćerka ne želi veću penziju od one koja joj je na osnovu penzijskog staža pokojnog oca određena i da samim tim ne može na sebe preuzeti njegove neizmirene obaveze.

- Moja ćerka bi narednih deset godina trebalo da isplaćuje dug od 438.328 dinara, za koliko se duži njen pokojni otac, zbog toga što je potpisao sporazum da će sam sebi uplaćivati doprinos za penziju, a nije to učinio. Mi ne tražimo više od ovih 9.417 dinara koliko joj je određeno na ime porodične penzije i ne shvatamo zašto bi ona plaćala narednu deceniju nešto što kasnije, zbog godina života, neće moći da koristi. Zbog toga smo i uložili žalbu, ali je ona odbijena – kaže Jelena Aćimović za Dnevnik.

Zamenik direktora Pokrajinskog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Čedomir Francuski tvrdi za taj list da je sve urađeno po zakonu, dodajući da je reč o privremenom rešenju o pravu na porodičnu penziju i utvrđivanju duga, kao i da rešenje o odbijanju žalbe na privremeno rešenje još uvek nije pravosnažno, odnosno da se protiv njega može pokrenuti upravni spor.

- Pokojni otac deteta, iza koga je ostvareno pravo na porodičnu penziju, nije platio doprinos za PIO za period obaveznog osiguranja od 1. juna 2000. do 31. marta 2004. U takvoj situaciji, naplata dugovanja doprinosa realizuje se primenom člana 120. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, obustavljanjem trećine mesečnog iznosa penzije do namirenja duga. Pri tome, izjava o odustanku od neplaćenog staža osiguranja za navedeni period nema nikakav značaj. Napominjemo da privremeno rešenje o pravu na porodičnu penziju i utvrđivanju duga, kao i rešenje o odbijanju žalbe na to privremeno rešenje nisu još uvek pravosnažni, odnosno da se protiv rešenja o odbijanju žalbe može pokrenuti upravni spor – navodi Francuski.

Majka kaže da se te četiri godine koje je on trebalo da plati, ne nalaze u penzijskoj osnovici na osnovu koje je izračunata porodična penzija.

- Ona dobija porodičnu penziju na osnovu upisanog očevog staža koji iznosi sedam godina, 9 meseci i 24 dana. Dakle, te četiri godine za utvrđivanje iznosa porodične penzije ništa ne znače, već bi značile tek za deset godina, a veliko je pitanje da li će ona tada koristiti porodičnu penziju. Na kraju krajeva, iznos koji treba da vrati od 438.328 dinara je daleko veći od onoga što bi ona, eventualno, mogla da dobija godinu dana, jer joj nakon toga ne pripada porodična penzija – zaključuje Jelena Aćimović.

Ona kaže za Dnevnik da će uputiti žalbu Upravnom sudu i pokrenuti upravni spor jer ne vidi ni jedan razlog da se njenom detetu umanjuje i ovako mali iznos porodične penzije zbog toga što njen otac nije izmirio obaveze.

  • Nena

    23.12.2018 20:14
    Muz me je napustio pre 8 godina otisao iz zemlje u inostranstvo nemam nikakve informacije o njemu imao je ovde 25 godina radnog staža cuvala sam i skolovala decu i njegove roditelje cuvala da li mogu da ga proglasim nestalim i imam li sada pravo na njegovu penziju
  • GlasaM

    22.12.2016 20:40
    @Pravnik NS
    "Prema ranijem zakonu nije bila ni moguća isplata penzije dok se ne izmiri dug za PIO"
    Ali, prema ranijem zakonu moguće je bilo odustajanje od staža izjavom o odricanju!
  • PravnikNS

    22.12.2016 16:14
    @Dragan
    Pravo na starosnu penziju se stiče sa najmanje 15 godina staža i 65 (muškarci), odnosno 61 godinu života (žene do kraja ove godine, posle 61 i po). Za porodičnu i invalidsku je dovoljno manje, tj. najmanje 5 godina staža, a ako se pravo ostvari pre 30-te godine, i manje od toga.

    Uostalom, sve lepo piše u zakonu. Samo treba pročitati. I bar u službi u kojoj ja radim, zakoni se poštuju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti