Inicijativa za muzej i spomenik žrtvama Racije kod Štranda

Inicijativa da se izgrade muzej i spomenik žrtvama Racije na keju kod Štranda, do 2021. godine, kada će se navršiti 80 godina od tog zločina, predstavljena je na sastanku predstavnika Odbora za obeležavanje Racije u Bačkoj, Grada i Odbora za obeležavanje Novosadske racije.
Tom prilikom dogovoreno je da će u narednom periodu biti obezbeđena pristupna staza i ograda spomen obeležju na Štrandu.
 
Nakon što je u Pokrajinskoj vladi održan inicijalni sastanak Odbora za obeležavanje Racije u Bačkoj, episkop bački Irinej sastao se sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem i članovima Organizacionog odbora za obeležavanje Novosadske racije – Miroslavom Ilićem, Vladanom Simićem i Goranom Levijem. 
 
Rečeno je da će biti sačinjena internet stranica i brošura o raciji u Bačkoj 1942. godine, u cilju edukacije učenika osnovnih i srednjih škola. Školama u Novom Sadu biće podeljene knjige arhimandrita Jovana Radosavljevića "Racija i logori u Bačkoj tokom Drugog svetskog rata", kao i film Eparhije bačke "Deca besmtrtnosti", a u okviru obeležavanja godišnjice Racije jedan školski čas biće posvećen toj temi.
 
Protokolarni koncept obeležavanja godišnjice Novosadske racije ostaje isti kao i ranijih godina, a planirano je i održavanje Svečane akademije u Srpskom narodnom pozorištu.
  • muzej racije

    26.12.2016 17:46
    uz svo poštovanje žrtvama koje svake godine imaju pomen, imaju spomenik i spomen ploču na štrandu, ali... muzej racije? MUZEJ RACIJE? DA LI STE NORMALNI? šta će nam to?!
    ne, realno? koliko muzeja grad treba da ima, koje veličine i čemu da služe? ko će to da posećuje, da održava, plaća račune itd. niste u stanju da održavate muzej vojvodine i muzej grada novog sada kako treba i da napravite od njh nešto svetski atraktivno, zanosite se time da će neko dolaziti u grad zbog muzeja racije? posle pričate o pronatalitetnim problemima, a pravite mauzoleje po gradu...

    pričao o kulturnoj metropoli, a razvijamo kulturu nekropole!
  • A

    26.12.2016 13:00
    ne možeš
    Ne možeš se osloboditi Trećesrbijanaca svuda ih ima iako zvanično nisu u vlasti.
    Znamo za Parovića, dosta njih je prebačeno na Pokrajinu sa SNS-om, a evo ga i Miroslav Ilić......STRAŠNO.
    A LSV će morati da objasni kako to da sedi zajedno na Lokalu sa ovim likovima!
  • Sat

    26.12.2016 09:43
    Pa nema mesta više u državnoj službi pa moraju napraviti novi muzej kako bi zaposlili i ovo malo NAZADNJAKA što nije dobilo posao!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti