Novi Sad u 2016 - manjak kulture u Prestonici kulture

Kraj decembra je prilika da se sumiraju događaji koji su obeležili minulu godinu u Novom Sadu u tradicionalnoj retrospektivi portala 021.

Godina u kojoj je bilo mnogo važnih dešavanja završena je lošim vestima, zataškavanim zlostavljanjem grupe dečaka sa Podbare kao i dvostrukim ubistvom momaka sa dosijeima. Međutim, ovakve pojave postale su svakodnevnica i model koji se ponavlja, nešto sa čim smo navikli da živimo, naravno ne da se i s tim mirimo.

Ipak, zbog daleko značajnijih stvari za širu javnost Novi Sad je i ove 2016. godine često bio u fokusu nacionalnih medija, možda i prečesto. Neke su bile zaista važne, neke su se prikazivale kao takve, a u tom obilju događaja redakcija 021 izdvojila je najvažnije o kojima će se još dugo pričati, preskočivši sva ubistva, obračune, sačekuše i sve ostalo što spada u rubriku "crna hronika".

Tri događaja zaslužuju najveću pažnju u ovom podsećanju.

Evropska prestonica kulture

S početka jeseni, Novi Sad je u Briselu proglašen za Evropsku prestonicu kulture za 2021. godine, a nedugo zatim i za Omladinsku prestonicu Evrope 2019. godine. I ovo su svakako bile najpozitivnije vesti, posebno što dugo vapimo za nekim ozbiljnijim promenama koje su nužno uzrokovane novcem.

A novca će navodno biti dosta, predviđena su ulaganja od 100 miliona evra ovim povodom. Još nije poznato i šta će konkretno Novosađanima ostati u budućnosti i na čega će otići taj novac, hoće li se izgraditi neko ozbiljnije dečije pozorište, srediti fasade, spovesti neka velika akcija masovnog prosvećivanja, možda protiv pisanja grafita... Za sada, sve je maglovito, neke ranije planirane i započete investicije odjednom dobijaju nove razloge svojih postojanja, a trenutno se podržavaju isključivo privatni projekti ograničenog roka trajanja. I sve je, ama baš sve, pod velom dobijene titule.

Bez kulture u prestonici kulture

Bahato i preko noći, ali je moralo jer su velika lova i puno kvadrata već u mnogim džepovima, srušilo se u predvečerje izbora zdanje Komunalne banke u strogom centru Novog Sada, zgrada zaštićena kako spomenik kulture. Sila boga ne moli, posebno ne ako je u sve upleten novac, pa se tako ni vladajuća garnitura u Novom Sadu nije puno obazirala na višemesečne apele, pozive na zdrav razum, kasnije i omanje proteste.

Skidanje odgovornosti sa bilo kog pojedinca obezbeđeno je kroz formalizovanje odluke u lokalnom parlamentu preko stada.

Danas, šest meseci kasnije, Skupština grada naknadno usvoja urbanistički plan tog dela centra gde je navedeno da je srušena zgrada Spomenik kulture i pod zaštitom države, iako je odavno više nema!

Skinuta paučina u Banovini

Nakon aprilskih izbora, Demokratska stranka je posle 16 godina ostala bez vlasti u Pokrajini. Naprednjaci su ih do nogu potukli, ne samo njih već i sve ostale partije zbirno gledano. 

Pajtić je napustio kabinet posle 12 godina, a novi premijer postao je prvi čovek vojvođanskih naprednjaka, Igor Mirović. 

Ovdašnji Orbanovi Mađari, koalicioni partneri svake vlasti, dobili su traženo pa je Pastor ostao na mestu prvog čoveka Skupštine. Ligaši su u pregovorima dobili da budu deo vlasti u Novom Sadu, a opozicija u pokrajinskom parlamentu. Slučajno se potrefilo i da je nešto kasnije Nenad Čanak oslobođen optužbi za prebijanje Lešanovića u kafani pre četiri godine.

Promene u Banovini uzrokovale su još neka kasnija bitna dešavanja u prestonici Vojvodine.

Očišćeni problematični

I na lokalnim izborima u aprilu SNS je bio uverljiv, ono što se nekad zvalo DS uspelo je jedva da preživi, preživela je i LSV, ali je dobila i deo kolača. I u Novom Sadu je nova opoziciona snaga Radulovićev pokret, bar su se neki nadali da će tako biti. A oni se baš trude da svima pokažu šta znači čvrsta centralizacija.

Odmah je počelo novo čišćenje unutar vladajuće stranke, uglavnom su verne partizanke postavljene za nove direktore. Sada je disciplina i kontrola maksimalna, nema puno iskakanja. Sa političke scene grada nestali su neki marginalni likovi, ali još uvek ne svi u potpunosti.

Interesantno je da su poslednji direktori Toplane i Vodovoda uspeli da saniraju milijarde duga koje su im ostavili prethodnici. A gde su te pare nestale, to još uvek nikog ne zanima.

Smene na RTV i protesti

Nova vlast postavila je nove, svoje ljude na čelna mesta u ustanove i institucije, pa tako i u Pokrajinski javni servis iliti RTV. Usledile su ostavke i smene direktora, urednika, novinara, voditelja.

Manji deo zaposlenih je počeo sa protestima pod nazivom "Podrži RTV", većinski se nije mešao. Dobili su u startu i solidnu podršku građanstva koja se polako osipala od protesta do protesta, a sve se završilo kada je počela sezona godišnjih odmora.

Po uzoru na devedesete, više nekakavih tek osnovanih organizacija napravilo je kontra-miting, ali je mala neopreznost savetnice gradonačelnika Novog Sada, sa čijeg je mejla na pogrešne adrese otišao sinopsis mitinga, "koštala" bubnih opni neke zaposlene u Gradskoj kući.  

Raka ili nova šansa za Spens?

Baš pred izbore, iskorišćen je i trenutak da se proda najveći i poslednji slobodan veliki plac u Novom Sadu, dovoljno velik da Grad od njega prihoduje najveće novce u istoriji, oko 30 miliona evra. Preživela opoziciona DS je protestovala, po običaju putem saopštenja, pa ko objavi - objavi, nazivajući ovaj prostor "gradskom srebrninom" i tvrdeći da ga ne treba prodavati.

Sada će se tu graditi ogromni tržni centar, tačno između već postojećih Merkatora i Spensa. Dok jedni zagovaraju tezu da će novi objekat potpuno dokusuriti već propali Spens, drugi su mišljenja da će se veliki broj ljudi koji će se ovde "slivati" ujedno i "prelivati" na obližnji objekat. Samo im treba osmisliti primamljive sadržaje. Samo to treba neko da uradi.

Afera Matijević, koja afera?

Vest od 1. februara, da su snimci iz postrojenja Industrije mesa "Matijević" koje je bivši radnik objavio na društvenim mrežama, dostavljeni i Tužilaštvu za organizovani kriminal pročitalo je samo u dva dana, samo na sajtu 021 oko 320.000 ljudi. Radnik je, potkrepivši to snimcima, bivšeg poslodavca optužio da građanima prodaje pokvareno meso, ali je potpuno iznenada ubrzo i sam sebe porekao, a snimke uklonio.

Svi su se potom utišali, tužilaštvo, inspekcije, ministarstvo, mediji. Ostalo je samo ovo godišnje podsećanje i tragovi na internetu.

Šta se još dešavalo...

Vršnjačko nasilje u osnovnoj školi

Otkriveno je u martu da su se petorica osmaka iz "Branko Radičević" iživljavali na dve godine mlađim učenicima, a jednog su naterali da pije urin, palili ga upaljačem i gnječili mu prste u školskom toaletu. Sada je otkriveno da najmanje šest meseci traje maltretiranje osnovaca iz "Đure Daničić", a sve se pokušava zataškati. Zašto?

Posle decenije završen Bulevar Evrope

Krajem januara pušten je u promet Bulevar Evrope u punom kapacitetu pošto je posle skoro deset godina od početka izgradnje završena i poslednja faza tog najdužeg novosadskog bulevara. Zbog novinarske pokvarenosti, onih malobrojnih što i dalje vole svoju profesiju, otvaranje nije moglo da se iskoristi za predizborne aktivnosti, već je saobraćajnica otvorena kad je i završena.

Ovaj bulevar, kojeg su tokom izgradnje pratile korupcionaške afere, izlazi na autoput i urbani deo grada maksimalno raterećuje od teretnog saobraćaja.

Počeli s radom kompanije "Lear" i "Delphi"

Krajem novembra sagrađena je hala, kao deo fabrike u kojoj će za potrebe američkog preduzeća "Lear" raditi naši ljudi. Vlast, koja je dala plac i novac za gradnju i Amerikancima sve infrastrukturno opremila i subvenionisala im radna mesta, izuzetno je ponosna na taj proces jer tvrdi da su oni koji su bili na vlasti 16 godina sve upropastili i radnike ostavili na ulici.

I još kaže da će, uz drugog predstavnika automobilske industrije "Delphi", biti oko 5.000 novih radnih mesta u Novom Sadu, a da se uloženi novac vraća kroz zakupninu i poreze. S druge strane, "oni koji su sve upropastili" podsećaju ih da je propast počela devedesetih i tvrde da radnike pretvaraju u kapitalističke robove koji crnče za bedne plate.

Fantastično leto i burna zima u FKV

Vojvodina odigrala još jednu fantastičnu evropsku predsezonu, s dobrim partijama nastavila kasnije i u prvenstvu. A onda je krajem leta usledila iznenadna promena uprave i dolazak novih, bližih vlasti.

Godina nije ni završila, a i ta uprava je već promenjena, s njom je otišao i trener i najavio neizvesno proleće.

I još...

Novi Sad posetio princ Čarls

Polovinom marta Novi Sad je, drugi put u životu, posetio britanski princ Čarls sa suprugom Kamilom. U Katoličkoj porti otkrio je spomen ploču medicinskim sestrama iz Engleske, koje su pomagale našoj vojsci u Prvom svetskom ratu i ostale da žive i rade u Novom Sadu.

Održana Vojna parada

Vojna parada Vojske Srbije, povodom Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu, održana je na Beogradskom keju uz prisustvo više hiljada građana. To je bila prva vojna parada na ulicama grada posle nekoliko decenija.

Otvoren Dino park

Na placu Spensa otvoren je Dino park za decu čiju stalnu postavku, uz prateće sadržaje, čine replike 24 dinosaurusa iz perioda mezozoika, koje mogu da se pokreću i ispuštaju zvuke.

Leto bez Ise i Bise

Dunavski park je po prvi put bio bez para labudova tokom proleća, leta i jeseni. Nakon što su prošle godine psi zaklali Bisu i dva labudića, najavljeno je da će se pronaći novi par labudova, ali to se nije dogodilo.

Zvono Sat kule na Tvrđavi ponovo se čuje

Zahvaljujući grupi Novosađana, po prvi put je automatizovan satni mehanizam i zvonik na petrovaradinskoj kuli koji je dosad zahtevao svakodnevno navijanje i česta podešavanja, a koja je volonterski tri decenije radio majstor u penziji, Lajoš Lukači.

Sjajni atletičari, rukometaši, odbojkaši

Atletičarka Vojvodine Ivana Španović vratila se iz Rija sa bronzom u skoku u dalj, a prethodno okićena zlatom sa Prvenstva Evrope. Na istom šampionatu, njen klupski kolega Mihail Dudaš je uzeo bronzu za Srbiju u desetoboju. Rukometaši Vojvodine su osvojili četvrtu uzastopnu titulu.

021 - najpopularniji novosadski medij

Za našu kuću ovo je bila godina u kojoj smo pokrenuli nov, redizajniran sajt, grubo, bolje reći neslano se 1. aprila našalili sa sugrađanima i gradskim vlastima, ušli u 20. godinu postojanja i na kraju godine dobili dozvolu za emitovanje na frekvenciji 92,2 MHz na još osam godina.

Priznajemo, u našim tekstovima ne cveta cveće i ne lete leptirići, hvalospevi su praktično na kašičicu. Zapravo, voleli bismo da je naš prikaz stvarnosti iščašen, ali daleko od toga. Naš trud i stav vi ste nagradili, broj čitalaca povećava se svakodnevno, a poslednji podaci preuzeti sa Guglovog servisa za merenje posećenosti sajtova (Google Analytics) kazuju da je u poslednjih mesec dana bilo 467.000 različitih korisnika/čitalaca.

U proseku, dnevni broj čitalaca portala 021 je oko 45.000 ljudi.

I još mnogo značajnijih događaja bilo je u životu svake Novosađanke i Novosađanina. I mnogi su problemi bili bitniji i važniji u životu svakog od nas od gore nabrojanih.

Ipak, u ovom popisu toga šta je obeležilo godinu za nama u Novom Sadu takvih događaja nema. Zato što ih ima nebrojeno. Oni su svoje mesto zauzimali i zauzimaće svakodnevno na stranicama ovog portala i frekvenciji 92.2 MHz.

Zaposleni na 021 medijima Vam žele bolju i bezbrižniju 2017. godinu!

  • Jessie

    05.01.2017 21:33
    reaction
    Potrebno je svakako reagovati na tu izložbu kao i mesto njenog održavanja. Pa pošto smo većinski hrišćanske vere, za ubuduće kao jedan od najčitajnijih portala organizujte nešto kao javni poziv za izjašnjavanje na ovakve teme. Može se prikazati prava istina o ovakvoj jednoj temi. O temama zašto smo tako nisko moralno pali, da li nam trebaju ove izložbe i tabloidni mediji sa neinteresantnim osobama koje se tendenciozno forsiraju u tkz. javni život.
    Ne, ne trebaju nam nametnute "zabave" sa bivšim pop zvezdsma. Organizovano i pametno uvek imamo šta da pokažemo. New people, PLEASE, without allways the same"young people.
  • Detelina

    29.12.2016 22:36
    Pesimista?
    Mislim da kulturne institucije grada i sam grad nece mnogo dobiti od titule Evropske prestonice.Red i kultura su na niskom nivou u Novom Sadu nazalost i taj status ce se tesko popraviti.Medijskoj kuci 021 hvala na promovisanju kulture grada,objektivnosti i hrabrosti.Nadam se da ce i u buducnosti ostati dosledni svoje profesije kao sto sada jesu.Svim gradjanima srecna 2017.
  • V

    29.12.2016 20:02
    kultura?
    danas u najužem centru trešte 2 trubačka orkestra, nadvikuju se. To nije ni Novi Sad ni kultura ni Nova godina, nego najobičniji primitivizam

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti