"Super Vozač": Žene odgovorniji vozači od muškaraca

Žene se neretko suočavaju sa stereotipom da su lošiji vozači od muškaraca, međutim rezultati ankete koju je sproveo "Super Vozač" pokazuju da su žene, barem kada je alkohol u pitanju, daleko savesnije u vožnji.
Naime, u anketi koju je sprovela ova stručna služba, došlo se do zaključka da preko 60 odsto muškaraca nema problem sa tim da konzumira alkohol, u većim ili manjim količinama, kada vozi. Nasuprot tome, žene vozači su se pokazale odgovornijima, pa je čak 73 odsto njih reklo da nikada ne konzumira alkohol ukoliko vozi. Ovome u prilog, nažalost, ide i to da procentualno muškarci češće izazivaju saobraćajne nesreće. 
 
U večitom muško-ženskom nadmetanju, koje je omeđeno stereotipima, upravo se savesnost i pažljivost navodi kao glavni adut ženskih vozača. Gordana R. iz Novog Sada već skoro 20 godina učestvuje u saobraćaju. Iako ju je iskustvo naučilo kako bi trebalo da se ponaša tokom vožnje, ona za 021.rs navodi da do sada nije imala dileme da li da pije, ako će nakon toga da vozi.
 
"Takve stvari se prosto ne rade. Dovoljno je da pogledamo crne hronike i shvatimo u čemu je problem. Nije to pitanje ko su bolji vozači, muškarci ili žene, nego koliko se razmišlja o sebi i drugima. Ljudi kod nas se često hvale time da su odlični vozači i kad popiju, ali opet, nije to poenta, sitnica može da se dogodi i da sve ode u neželjenom pravcu. Sa druge strane, ne želim da bespotrebno plaćam kazne zbog koje čašice pića. I muž i ja smo vozači i svakom se desi da nekad popije koju čašu vina više, tada je dogovor da trezna osoba vozi, i to je dobra praksa. Problem je ako idemo jedno bez drugog, a recimo on ili njegov drugar koji bi trebalo da ga vozi kući popije. Obično je to cimanje u sred noći da neko ide po njih", navodi naša sagovornica. 
 
S obzirom na to da su pred nama novogodišnji i božićni praznici, kao i brojne slave, građani koji vole da popiju, čak iako voze, mogli bi da pripaze i na svoj džep. Naime, prema važećem Zakonu o bezbednosti saobraćaja, vozač sa 0,3 promila alkohola u krvi kazniće se sa 5.000 dinara, dok se za nivo od 0,51 promila kažnjava novčanom kaznom i zabranom upravljanja motornim vozilom. O ovom problemu 021.rs je već pisao, o čemu više možete pročitati OVDE.
 
 
Stručnjaci u "Super Vozaču", servisu koji se brine da osoba koja je popila bezbedno stigne kući, navode da su se susretali sa raznim slučajevima, te upravo iz sopstvenog iskustva potvrđuju da su se žene vozači pokazale daleko savesnije od muškaraca.
 
"Naravno, pitanje savesnosti zavisi od same osobe i njenog karaktera. Muškarci koji nam se obraćaju uglavnom traže uslugu za sebe, što je pohvalno. Žene, sa druge strane, obraćaju se iz dva razloga. Ili je njima potrebna naša usluga ili zovu zbog drugih osoba, najčešće muževa ili rodbine. Svoju savesnost u vožnji pokazuju time da ne žele da nose teret vožnje pod dejstvom alkohola, koja dovodi u opasnost sve učesnike. Takve stvari ne bi trebalo da se dešavaju, jer predstavljaju potencijalnu opasnost", navode u službi.
 
Upravo pozivanje "Super Vozača" može biti jedan od načina borbe za bezbedniji saobraćaj. Smanjenje broja pripitih vozača na novosadskim ulicama je glavni cilj ovog servisa.
 
Građani često ne žele da zovu taksi, jer im je automobil potreban već sutradan, pa odlučuju da voze pod dejstvom alkohola i da rizikuju. Pozivom ovog servisa imaju šansu da bezbedno stignu kući, a da ih vozilo sutradan uredno čeka ispred kuće.
 
"Super Vozač" dolazi na sve lokacije u gradu, kao i u okolna mesta. Potrebno je samo da petnaestak minuta ranije građani pozovu dispečerski centar. Cene su pristupačne i u rangu sa cenama taksi vožnji. Svi vozači su profesionalni, pouzdani i pažljivo birani tako da često sa klijentima razviju odnos pun poverenja.
 
U narednim danima se savetuje odgovornost, zbog čega bi bilo korisno imati broj "Super Vozača" pri ruci i u svojim telefonskim imenicima: 060/444-89-22, a sve ostale informacije o ovoj usluzi potražite na njihovom SAJTU ili Fejsbuk stranici.
  • DonJuan

    28.12.2016 15:29
    To se ne moze reci za novu vrstu zena koja je sve prisutnija u saobracaju, a to su sponzoruse u tatinom/svalerovom/muzevljevom dzipu. Ta kolicina bahatosti i neodgovornosti, u kombinaciji sa tradicionalnim zenskim nesnalazenjem u prostoru i naglim, nekontrolisanim pokretima, predstavlja prave ubilacke projektile na ulicama.
  • Milena

    28.12.2016 13:57
    Jednom sam pozvala ovo za svog muža. Tražila sam račun na uvid kada je došao kući kući :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti