Labudovi u Novom Sadu i Zemunu slobodni

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je na svom Fejsbuk nalogu saopštilo da labudovi na Dunavu u Novom Sadu i u Zemunu nisu zarobljeni u ledu koji je okovao reku Dunav, i da su ekipe ovog i drugih udruženja na terenu.

"Ptice su slobodne. Labudovi su dobili hranu, šetaju ili spavaju na ledu. To je potpuno normalno ponašanje", piše na stranici Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Društvo je upozorilo i da su državne službe koje se bave zaštitom prirode i životne sredine, kao i veterinarske ustanove i korisnici lovišta nadležni da reaguju u slučaju ovakvih problema.

Ovo društvo je ranije danas apelovalo na građane i nadležne službe da pomognu divljim pticama tokom hladnog perioda koji će se u Srbiji zadržati još neko vreme. Društvo je u apelu objasnilo da su ovako niske temperature opasne za male ptice pevačice poput vrabaca, zeba, strnadica, senica i drozdova koje teško dolaze do hrane i najizloženije su smrzavanju.

Objašnjava se i da građani mogu pomoći pticama tako što će ih nahraniti suncokretom, žitaricama, jabukama, a mogu im donositi i svežu nezaleđenu vodu za piće.

"Situacija je izuzetno ozbiljna i na vodama gde tokom zime boravi oko 350.000 pataka, gusaka, labudova, galebova, kormorana, gnjuraca, čaplji i drugih ptica koje uglavnom zavise od ishrane i boravka u vodi", piše u apelu društva.

Dodaje se i da su zaleđene vode prinudile ptice vodenih staništa da se koncentrišu uglavnom na rekama gde su izuzetno ugrožene nedostatkom hrane, uznemiravanjem i ubijanjem.

Navodi se i da se velike hladnoće smatraju elementarnim nepogodama, pa su pozvali nadležno Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine da hitno obustavi lov na sve divlje životinje. Ovakav potez već je učinjen u Crnoj Gori, gde je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja privremeno zabranio lova na teritoriji cele Crne Gore, shodno Zakonu o divljači i lovstvu.

Led okovao i druge reke u Srbiji

Pored Dunava, led je se pojavio i na drugim rekama. Na Tisi, Tamišu i Moravici zabeležena je pojava delimičnog i potpunog ledostaja debljine od 2,5 do šest centimetara leda, dok je na Neri zabeležena pojava priobalnog leda.

RHMZ je prognozirao da će na ovim rekama, ali i na Kolubari, Velikoj, Južnoj i Zapadnoj Moravi sa pritokama, kao i na Mlavi, Peku i Timoku sa pritokama posle Božića od delimičnog doći do potpunog ledostaja.

Sudeći prema najavama meteorologa, hladni talas će potrajati sve do srede 11. januara, a sneg je u većem delu Srbije napravio probleme sa strujom, vodom i prohodnošću.

  • ...

    08.01.2017 17:54
    Sloboda za sve!
    Oslobodite labudave!
    I pravda za njih, naravno.
    Klauzula o ptičjim pravima i slobodama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti