Ove godine počinje obnova Podgrađa Petrovaradinske tvrđave, a potom i centra Novog Sada

Obnova fasada kuća u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave počeće ove godine, saznaje 021.

Radovi koji će se izvoditi ove godine vredni su 100 miliona dinara, dok će narednih godina biti uloženo još 200 miliona kako bi se sredili objekti u starom jezgru Novog Sada. Uređenje Podgrađa Tvrđave i centra Novog Sada je zapravo jedan projekat koji će trajati više godina.

Kako su nam potvrdili u Gradu, prva tranša sredstava je obezbeđena u republičkom budžetu i već se nalazi na računu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada. Direktor Zavoda Siniša Jokić kaže za 021.rs da na ovaj način republika pomaže Novom Sadu kao Evropskoj prestonici kulture 2021. godine.

Prema njegovim rečima, Zavod je napravio akcioni plan kojim se predviđa obnova 45 objekata u Podgrađu, a njihovi stručnjaci već nekoliko meseci obilaze kuće i vile u podnožju Tvrđave i razgovaraju sa vlasnicima. On je objasnio da će država platiti obnovu fasada, oluka i krovova, dok će unutrašnjost zgrada biti obaveza samih vlasnika.

Novi Sad je pre desetak godina već imao sličnu akciju kada su uređene fasade u Zmaj Jovinoj, Dunavskoj i još nekoliko ulica, ali unutrašnjost nije rekonstruisana. Direktor Zavoda se nada da će vlasnici pokazati spremnost da daju svoj doprinos predstavljanju Novog Sada kao Evropske prestonice kulture.

"Lično sam preuzeo na sebe da ću razgovarati sa svim vlasnicima kuća u Podgrađu. Rešenje je u jednoj iskrenoj, ozbiljnoj i odgovornoj komunikaciji između Grada i Zavoda sa vlasnicima kuća i nadam se da ćemo postići sporazum. Pozvaćemo ih da iskoriste ovaj elan, ovaj istorijski momenat da je Novi Sad prestonica kulture, jer svi moramo da se mobilišemo kako bi se nešto napravilo od ovog grada", navodi Jokić za 021.rs.

Jokić za 021.rs još kaže da očekuje da će tokom proleća uslediti tenderi za izbor izvođača radova, a potom i konkretni radovi. Prva na redu je Beogradska ulica.

Dok se očekuje da će oko Podgrađa Petrovaradinske tvrđave biti dosta posla jer je potrebno uraditi projekat rekonstrukcije, za centar Novog Sada će to biti lakše jer za mnoge objekte od ranije postoje pripremljeni projekti, tako da tu nedostaje samo novac, koji će verovatno biti obezbeđen naredne godine.

  • /

    17.01.2017 11:20
    /
    zar nije tito na putu za karadjordjevo prstom pokazao sta treba srusiti tamo gde je pozoriste?
  • Iskusan

    17.01.2017 08:40
    Obavezno u junu
    Očekujem da će se skele postaviti mesec dana pre najčuvenijeg događaja u Novom Sadu.
  • nervirach

    17.01.2017 06:59
    Cek, cek, ne mogu da citam sve komentare, neko je napisao da je zgradaApola isto giodiste kao okolne zgrade? Pa ta je novija i od rugobe od pozorista, Za to treba biti slep pa napisati. I samo lokalci da ne renoviraju. Oni samo prepice spricanom farbom i ajd zdravo. Imamo primer u centru,

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti