Antifašisti polaganjem venca obeležili 75. godišnjicu Novosadske racije

Aktivisti Antifašističke akcije Novog Sada obeležili su večeras 75. godišnjicu Novosadske racije, polaganjem venca na spomenik "Porodica".

Oni su objasnili da su godišnjicu Racije obeležili večeras a ne sutra, za kada je najavljena službena komemoracija, jer nisu želeli da učestvuju u političkim i crkvenim zloupotrebama obeležavanja tog tragičnog datuma u istoriji Novog Sada.

Dodali su da je važno da se ovakvi datumi obeležavaju, jer predstavljaju opomenu da se slični zločini nikada više ne bi ponovili. Upozorili su da je u celom svetu na delu uspon desnih političkih snaga, ali i neskrivenih fašista i dodali da je to razlog više da se javnost podseća koliko je fašizam opasan.

Tokom Novosadske racije mađarska okupatorska vojska u Drugom svetskom ratu streljala je a zatim pod led Dunava bacila više od 1.200 ljudi, prvenstveno Srba, Jevreja i Roma.

  • Bic Boziji

    25.01.2017 03:20
    Za ne verovati.
    Tako su im se i preci sakrivali prije 75 godina. Da nije tako ne bi bilo toliko zrtava ni madjarskih fasista u Novom Sadu. Borili su se samo kad ih opkole dok ne pobjegnu kroz obruc i tako 7 puta.
  • SlonVaska

    23.01.2017 15:17
    Pripadnici sekte?!
    Hahahahha, pa nasa sadasnja vlada nocom rusi pola grada...
    Svaka cast ljudi! Pravi nacin da se iskaze postovanje i stav!
    Da sam u NS, stojao bih pored vas!
    Smrt fasizmu!
  • Jovan

    23.01.2017 13:49
    @Eks komunjist
    Kazes "Pa nije ovo 41-va da se omladinci sakrivaju od nacista i fašista i noću izvršavaju dela."
    a posle kazes : "Nimalo me ne čudi da se stvari ponavljaju."
    Znaci ako se stvari ponove bice jos lakse nego 1941., bice dovoljno da se face izguglaju i likovi nadju i bace pod led. Jel ti sad jasno zasto se "omladinci sakrivaju"?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti