FOTO: Obeleženo 75 godina od Novosadske racije

Komemoracija povodom 75 godina od Novosadske racije, održana je danas kod spomenika "Porodica" na Keju žrtava racije.

Komemoraciji je prisustvovalo najviše državno rukovodstvo, predstavnici diplomatskog kora i verskih zajednica. Na Keju je bilo i nekoliko stotina građana, pretežno učenika novosadskih škola.

U zvaničnom delu programa okupljenima se obratio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević koji je naveo da "osim trajnog sećanja u našoj nacionalnoj svesti, istina o fašističkoj raciji trebalo bi da nas ujedini u borbi protiv patološke mržnje i šovinističkog ludila".

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je podsetio da nema krivice čitavog naroda, samo pojedinaca, bolesnih umova zadojenih fašizmom i nacizmom. On je dodao i da je bolje razgovarati i pregovarati hiljadu godina, nego ratovati jedan dan i jedan čas.

Pomen Srpske pravoslavne crkve održao je Episkop bački Irinej, a pomen Jevrejske zajednice vrhovni rabin Isak Asiel.

Vence na spomenik "Porodica" položili su predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, delegacije Vlade Vojvodine, Novog Sada, Ambasade Izraela i Mađarske, Jevrejske opštine Novi Sad, Saveza jevrejskih opština Srbije, Matice romske, kao i predstavnici potomaka žrtava Novosadske racije. Takođe, cveće na spomenik položili su i predstavnici ambasada Kipra, Nemačke, Velike Britanije, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država.

Kada se završio oficijalni deo i zvaničnici ubrzano odlazili, pored spomenika jedne od najvećih tragedija u istoriji Novog Sada, ostalo je tek nekoliko članova porodica nastradalih da upale sveće i polože cveće na ploče, pored imena nastradalih.
 
  • Мунгос

    24.01.2017 10:44
    @RIZBO „DOČEKASMO da nam fašisti pričaju o bolesnim umovima!“
    Написао си универзалну реченицу. Написао си да важи за наше, али нема сметње да важи и за твоје антифе.
  • Sat

    24.01.2017 09:22
    Kaže master Nikolić koji je pre nedelju dana svašta izjavio kada je bila ona frka sa vozom, kako bi prvi išao na Kosovo i tako dalje...
  • Nemanja

    24.01.2017 08:55
    Pogledajte i video kako je madjarski kapetan spasio Kovilj od racije, na kraju je ostao bez penzije. Bio je prijatelj sa poznatim tamburasem Vasom Jovanovicem.
    watch?v=pJ3EbPDRdaY

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.