Više od polovine brucoša medicine ne zna šta je Papa test

Istraživanje Kliničkog centra Vojvodine i Medicinskog fakulteta u Novom Sadu pokazalo je da studenti prve godine medicine nemaju dovoljno znanja o seksualno prenosivim bolestima.
Rezultati istraživanja pokazuju da 92 odsto studentkinja zna da bi kod ginekologa trebalo ići jednom godišnje, ali to čini samo 6,2 odsto njih. Takođe, postoji potreba za edukacijom o seksualno prenosivim bolestima, posebno znanja o HPV infekciji koja je glavni faktor rizika za nastanak raka grlića materice. 
 
Kako bi sprečili neželjenu trudnoću, seksualno aktivne studentkinje i studenti u 29 odsto slučajeva koriste kondom, odnos prekida njih 9,5 odsto, a njih 6,5 odsto koristi kontraceptivne pilule. Nasuprot tome, 4,2 odsto studentkinja ne koristi nikakvu zaštitu. Utvrđeno je da studenti Medicinskog fakulteta koriste takozvane tradicionalne, odnosno manje efikasne metode zaštite od neželjenje trudnoće, zbog čega je važno otkloniti predrasude o savremenim merama kontracepcije.
 
Kako se navodi u izveštaju KCV-a, samo 45 odsto studenata prve godine Medicinskog fakulteta zna da Papa test služi za rano otkrivanje raka grlića materice, dok njih 37,2 odsto misli da služi za otkrivanje HPV infekcije, skoro 10 procenata smatra da je reč o testu za otkrivanje seksualno prenosivih bolesti.
 
U okviru projekta "Moj ginekološki podsetnik", 163 studenta je učestvovalo u pet edukativnih radionica koje su bile namenjene za buduće zdravstvene radnike. Istraživanje je sprovedeno na 355 studenata. 
  • E DA SU PITALI

    26.01.2017 16:41
    MNOGE
    Kakoi i da znaju kad su to mahom tatini sinovi tj. sinovi lekara , profesora i politicara koji sem casnih izuzetaka ni osnovnu nebi trebali zavrsiti a slusali ili ne predavanja dobice odlicne ocene a onda bogami i tako neuki i posao jer za napolje sem casne manjine nemaju znanje. Tesko nasoj deci.
  • ivana

    26.01.2017 11:41
    Ja sam bila na radionicama, bilo je super organizovano....Pitanja na testu su bila bas teska i pomalo zbunjujuca ali smo puno naucili. Odlicna ekipa predavaca!
  • milica

    26.01.2017 11:24
    Nije sramota. To se uci na V godini. Za neke bude kasno, zato su radionice napravljene....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti