Pokret "Podrži RTV" dobio godišnju nagradu NDNV

Pokret Podrži RTV dobio je godišnju nagradu Nezavisnog društva novinara Vojvodine, nagradu za analitičko novinarstvo Slađana Gluščević, a godišnju nagradu za novinara koji izveštava na manjinskom jeziku Ištvan Božo.
Predsednik NDNV-a Nedim Sejdinović rekao je da je godišnja nagrada dodeljena Pokretu Podrži RTV jer je njegovo delovanje tokom 2016. godine obeležilo ne samo medijsku scenu Srbije, nego i regiona. "Veliki protesti građana zbog pokrajinskog javnog servisa, bili su nešto do tada neviđeno, pa čak i neverovatno. Oni su pokrenuli važne društvene debate koje još traju", rekao je Sejdinović.
 
Novinarka Slađana Gluščević ovogodišnja je dobitnica nagrade za analitičko novinarstvo, koju dodeljuje Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE), koji je osnovao NDNV. "Usudio bih se da kažem da je Gluščevićeva najbolja novinarka koja prati poljoprivredu u Srbiji. Naša želja je ujedno da na ovaj način promovišemo i analitičko novinarstvo, koje je nažalost potcenjeno, a i više je nego značajno", rekao je Sejdinović.
 
Ištvan Božo dobitnik je novoustanovljene godišnje nagrada za novinara koji izveštava na manjinskim jezicima. "Božo neguje žustar stil, stil koji je pun ubitačnog humora i pametnih zapažanja", rekao je Sejdinović i podsetio da je Božo bio i jedan od pokretača Fejsbuk stranice na mađarskom jeziku "Alternativna stvarnost".
 
Novinarka i predstavnica Pokreta Podrži RTV Milica Kravić zahvalila se na nagradi i kazala da je to timska nagrada za sve novinare koji čine pokret, koji je prošlog proleća organizovao ulične proteste i različite akcije zbog brojnih smena urednika u toj medijskoj kući, koje su usledile nakon prošlogodišnjih izbora u Srbiji. "Srećna sam zbog svega što smo uradili i što radimo i zbog svega toga mogu s ponosom da se pogledam u ogledalo. Završiću sa: Ali to još nije gotovo!", kazala je Kravićeva.
 
Nedim Sejdinović je podsetio da je NDNV najstarije nezavisno profesionalno novinarsko udruženje na prostoru bivše Jugoslavije. "Krajem 1989. godine, kada je naše društvo osnivano, siguran sam da su osnivači videli kuda ide ovo društvo i kuda ide novinarstvo. Pokušali su da, osnivanjem NDNV-a, zaštite čast esnafa i sopstvenu čast", rekao je Sejdinović.
 
On je ocenio da se sve što se loše može desiti novinarstvu, to desilo u Srbiji i ocenio da je to logično, jer mediji ne mogu biti ni mnogo bolji ni mnogo lošiji nego što je društvo u kojem nastaju. Ocenio je da je većina novinara u Srbiji "odustala od novinarstva" i počela cinično da shvata svoju profesiju kao "uslužnu delatnost" koja služi vlastima ili onima koji su spremni da plate. 
 
Nezavisno društvo novinara Vojvodine godišnja novinarska priznanja dodeljuje od 2010. godine, a dosadašnji dobitnici su publicista Mirko Đorđević, novinarke Žužana Serenčeš, Branka Dragović Savić i Nataša Krstin, novinari Norbert Šinković, Miodrag Sovilj, Igor Mihaljević, Aleksandar Reljić, Teofil Pančić, kao i radijski voditelji Daško Milinović i Mladen Urdarević.
  • Bojan

    31.01.2017 12:08
    boki@aol.com
    Ne damo RTV,, ali zato dajemo Kosovo i Republiku Srpsku! Malograđani i konformisti.
  • Вукајлија зна све

    30.01.2017 07:47
    http://vukajlija.com/ja-tebi-vojvodo-ti-meni-serdare
  • da li je to

    29.01.2017 23:37
    cerka
    Pitam se da li je Milica Kravic cerka politicara koji je u gradskoj vlasti i ako jeste stvarno je hrabra ali se pitam dali je bia i ranije i koliko je stvarno objektivna ako je cerka a ako ne izvinjavam joj se

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti